ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Σε κρίσιμη καμπή οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Μαθητές και φοιτητές ενισχύουν τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις. Ωστόσο, οι απεργοί έβαλαν τέλος στον αποκλεισμό των πέντε από τα δώδεκα διυλιστήρια της χώρας.
 Σε αναζήτηση... νέας πνοής βρίσκονται οι απεργοί στη Γαλλία την ώρα που το τελικό τροποποιημένο κείμενο του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έχει τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα. Παρά το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις δεν έχουν τελειώσει και αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα πανεθνική απεργία, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως το κίνημα διαμαρτυρίας βρίσκεται σε μια «κρίσιμη καμπή».

Από τη μία πλευρά οι φοιτητές και οι μαθητές ενισχύουν τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις και η παρουσία τους χθες έξω από το κτίριο της Γερουσίας την ώρα της ψήφισης του τελικού κειμένου της μεταρρύθμισης ήταν δυναμική. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, οι απεργοί έβαλαν τέλος στον αποκλεισμό των πέντε από τα συνολικά δώδεκα διυλιστήρια της χώρας δίνοντας μια σημαντική ανάσα στον ανεφοδιασμό της χώρας με καύσιμα, ενώ στη Μασσαλία οι εργαζόμενοι στη καθαριότητα αποφάσισαν την αναστολή της απεργίας τους.
Ικανοποίηση προκαλεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις ενώσεις επιχειρηματιών η απόφαση του CFDT, ενός εκ των έξι ισχυρότερων συνδικάτων της χώρας, να «αλλάξει» την ατζέντα του προτείνοντας διάλογο σχετικά με τη «δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους και την επανένταξη στην αγορά εργασίας των ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών». Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, οι παραπάνω εξελίξεις αποτελούν σημάδια «υπαναχώρησης» του απεργιακού κύματος.
ΠροειδοποίησηOμως, υπάρχουν και οι αναλυτές που προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην επαναπαύεται. Oπως επισημαίνουν, μπορεί ορισμένα διυλιστήρια να επαναλειτουργούν και να έχουν ανασταλεί κάποιες απεργίες, ωστόσο ενδέχεται να πρόκειται μόνο για τη λήξη μιας «φάσης» των κινητοποιήσεων και να ακολουθήσουν άλλες. Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, η αντοχή των συνδικάτων και των διαδηλωτών θα φανεί στις δύο επόμενες πανεθνικές απεργίες που έχουν προγραμματιστεί για αύριο και τις 6 Νοεμβρίου.
Επιπλέον, επισημαίνουν πως μένει να φανεί εάν τα υπόλοιπα συνδικάτα θα ακολουθήσουν τον δρόμο που χαράσσει η CFDT ή θα επιμείνουν στη στρατηγική μετωπικής σύγκρουσης. Τέλος, η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί, του οποίου η δημοτικότητα βρίσκεται στο ναδίρ, καλείται να αντιμετωπίσει την προσφυγή που αναμένεται να καταθέσουν κατά του νομοσχεδίου τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Συνταγματικό Συμβούλιο.
Αναφερόμενη στις επιπτώσεις που έχουν οι απεργίες στη γαλλική οικονομία, η αρμόδια υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε χθες την πεποίθησή της πως οι κινητοποιήσεις δεν θα επηρεάσουν τις προβλέψεις ανάπτυξης που έχει κάνει η κυβέρνηση για το έτος 2010.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου