ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

«Διαβατήριο» για την επιστροφή στις αγορές

Η υλοποίηση του σχεδίου για πληρωμή σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου θα προκαλέσει αποκλιμάκωση των επιτοκίων του ελληνικού Δημοσίου. Σχέδιο για έκδοση ομολογιακού δανείου εντός του β' τριμήνου του 2011 
 «Κλειδί» για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές θα αποτελέσει η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ από ΕΕ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για την επιμήκυνση και αυτήν την περίοδο εξετάζονται οι τεχνικοί όροι υλοποίησής της.
Εκτιμάται ότι όταν ανακοινωθεί, θα προκαλέσει ουσιαστική αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα θα... αποτολμήσει να βγει στις αγορές μέσω ομολογιακής έκδοσης εντός του δεύτερου τριμήνου του 2011.
Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο θα παίξει και η εξαιρετικά πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης (Fitch, Moody's, S&P), την οποία στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του τρέχοντος έτους και του πρώτου τριμήνου του 2011.
Για την αλλαγή των όρων αποπληρωμής του χρέους θα πρέπει να σημειωθεί πως μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταγράφηκε μεγάλη υποχώρηση των spreads του 10ετούς ομολόγου από τις 940 στις 660 μονάδες βάσης.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής τους χρέους, όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς, εφόσον γίνει, η χώρα θα εμφανιστεί αξιόχρεη έναντι των δανειστών της.
Σε διαφορετική περίπτωση προεξοφλείται αδυναμία διαχείρισης του χρέους, μια και οι δανειακές ανάγκες θα φθάσουν τα 70,8 δισ. ευρώ το 2014 και τα 76,7 δισ. ευρώ το 2015.
Οι οίκοι αξιολόγησηςΟσον αφορά τώρα την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, ενδεικτική είναι η άποψη του αναλυτή της Moody's, Αντονι Τόμας, ο οποίος πρόσφατα υποστήριξε πως "εάν η Ελλάδα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς, τότε οι πιθανότητες κλίνουν προς την αναβάθμισή της".
Θετικές αναφορές για την Ελλάδα έκανε στις αρχές Σεπτεμβρίου και η Fitch, δίνοντας εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για το πολύ δυναμικό ξεκίνημα που έκανε στη δημοσιονομική προσαρμογή και σημειώνοντας πως ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για την Ελλάδα έχει πλέον μειωθεί σημαντικά Κώστας Τσαχάκης .

Κινήσεις προσέγγισης των αγορών
Μέχρι να ανακοινωθούν οι... χρησμοί των διεθνών οίκων και να επισημοποιηθεί η απόφαση για την επιμήκυνση, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε κινήσεις προσέγγισης των αγορών, οι οποίες εκτιμάται πως θα συμβάλουν σε περαιτέρω υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού.
Ειδικότερα, βαρύνουσας σημασίας θεωρείται η επικείμενη επάνοδος στη διατραπεζική αγορά της Εθνικής Τράπεζας, η οποία μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου διαθέτει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,6% και πλέον πείθει τους ισχυρούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους του εξωτερικού για την ευρωστία της. Παράλληλα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2011 θα προχωρήσει στην έκδοση έντοκων γραμματίων 52 εβδομάδων. Τελευταία φορά που ο ΟΔΔΗΧ έβγαλε ετήσιους τίτλους ήταν στις 13 Απριλίου 2010 και έκτοτε δεν το... ρίσκαρε, καθώς θεωρούνταν βέβαιο πως το επιτόκιο που θα απαιτούσαν οι δανειστές θα ήταν υψηλότερο από το 5% των δανείων του μηχανισμού στήριξης.
Στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για ένα "δυνατό τεστ" πιστεύοντας ότι αν τα spreads βρεθούν σε καθοδική τροχιά το επιτόκιο των έντοκων γραμματίων ενός έτους θα πέσει κάτω από το 5%. Στη συνέχεια στις αρχές του επόμενου χρόνου θα προχωρήσει η έκδοση των ομολόγων της διασποράς, τα οποία απευθύνονται σε ομογενείς των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας.
Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το σχέδιο της έκδοσης θα έχει κατατεθεί στις εποπτικές αρχές των χωρών που θα διατεθούν προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές εγκρίσεις. Το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο του 5%.
Σειρά θα πάρει η ενεργοποίηση της συμφωνίας με την κινεζική κυβέρνηση για την αγορά ελληνικών ομολόγων.
Δημόσιο
Εκδοση εντόκων γραμματίων
Σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας προχωρά την ερχόμενη Τρίτη 19 του μήνα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Στόχος η άντληση 900 εκατ. ευρώ, ποσό που μπορεί να φθάσει και τα 1,17 δισ. ευρώ εφόσον γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές. Η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους βασικούς διαπραγματευτές στην Η.Δ.Α.Τ.
Παράλληλα με τη δημοπρασία, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου