ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

2.000 σπουδαστές ΤΕΙ στην αναμονή 3 εκατομμυρίων ευρώ

Μετέωροι βρίσκονται 2.000 σπουδαστές που μετεγγράφονται στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, καθώς οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να τους εγγράψουν αν δεν δοθεί από το υπουργείο Παιδείας πρόσθετη χρηματοδότηση. Η υπουργός Παιδείας, πάντως, υπέγραψε το αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών για πρόσθετη χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ προς στα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης και εκτιμάται ότι θα δοθεί σύντομα λύση. 

Χθες, οι πρόεδροι των ΤΕΙ Αθήνας, Γιώργος Νίνος, και Πειραιά, Λάζαρος Βρυζίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή την υποχρηματοδότηση αλλά και τις μετεγγραφές, εξέπεμψαν «SOS», υποστηρίζοντας ότι με τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν από το κράτος -οι οποίες όπως λένε είναι μειωμένες πάνω από 40%- δεν έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουν πρόσθετο αριθμό σπουδαστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν στο ΤΕΙ Αθήνας, η αύξηση στο ποσοστό των μετεγγραφών συγκριτικά με πέρυσι φτάνει το 67% (1.200 από 720) και στον Πειραιά το 29% (750 από 580).

Χθες το απόγευμα, ωστόσο, εκδηλώθηκε παρέμβαση του υφυπουργού Παιδείας, Γιάννη Πανάρετου, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι θα δοθεί λύση. «Τα χρήματα θα εκταμιευθούν πολύ σύντομα» τόνισε, ενώ παρακάλεσε τις διοικήσεις των ΤΕΙ «να βοηθήσουν -σε αυτή τη δύσκολη περίοδο- και τα παιδιά και την Πολιτεία».
Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι φετινοί εισακτέοι των επαρχιακών τμημάτων κατανέμονται για πρώτη φορά όχι μόνο στα ΤΕΙ Αθήνας - Πειραιά αλλά και στης Χαλκίδας, ο αριθμός είναι αυξημένος, λόγω της κατάργησης της βάσης του 10. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, στο τμήμα Μάρκετινγκ της Αθήνας μετεγγράφονται 175 σπουδαστές, όταν ο αριθμός των αρχικών εισακτέων ήταν 85. Στο ΤΕΙ Πειραιά το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο τμήμα Δομικών Εργων, όπου οι εισακτέοι ήταν 80, ενώ αυτοί που θα μετεγγραφούν θα φτάσουν τους 200.

Αδυναμία
«Το ΤΕΙ Αθήνας δηλώνει αδυναμία να εκπαιδεύσει τόσο μεγάλο αριθμό σπουδαστών με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Για αυτό εάν δεν χρηματοδοτηθεί με τα απαραίτητα κονδύλια, δεν μπορεί να εγγράψει τόσο μεγάλο αριθμό σπουδαστών», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Γιώργος Νίνος, ενώ για τον διάλογο είπε ότι η τάση που υπάρχει στο Ιδρυμα είναι να μη λάβει μέρος, καθώς «η πρόταση του υπουργείου υποβαθμίζει τα ΤΕΙ». Από την πλευρά του ο κ. Βρυζίδης τόνισε πως χρειάζεται πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο για να πληρωθούν οι έκτακτοι καθηγητές που θα χρειαστούν να εκπαιδεύσουν τους νέους φοιτητές.
Μιχάλης Νιβολιανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου