ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Να απαλλάξουμε τους 18άρηδες

Με κορυφαία εκδήλωση την στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης η Ελλάδα γιορτάζει την 70η επέτειο του «Οχι». Έχουμε ιστορικό καθήκον να απαλλάξουμε τους 18άρηδες από το άχθη που τους φορτώσαμε, σημειώνει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
 Με κορυφαία εκδήλωση τη  στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης και την μαθητική των Αθηνών η Ελλάδα γιορτάζει την 70η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. «Έχουμε ιστορικό καθήκον να διασφαλίσουμε στη νέα γενιά το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια», σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του.

Υπό βροχή που δεν εμπόδισε ωστόσο πλήθος κόσμου να συρρεύσει στην λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να την παρακολουθήσει, ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Στα μηνύματά τους για την ιστορική επέτειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί αναφέρονται στις παρακαταθήκες που επιφυλάσσει για τη σημερινή εποχή της κρίσης, η κορυφαία πράξη αντίστασης των Ελλήνων στη νεότερη ιστορία τους.
Κάρολος Παπούλιας:  Οι 18άρηδες ξεκινούν το ταξίδι με το βάρος του χρέους στην πλάτη τους
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λόγω ίωσης, δεν παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. Όπως έγινε γνωστό, κατόπιν συμβουλής του ιατρού του, ο κ. Παπούλιας θα απέχει από τις δραστηριότητές του ως το τέλος της εβδομάδας, για προληπτικούς λόγους.
Στο μήνυμά του σημειώνει: «Το Έπος του ‘40 είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία μας. Η ελληνική αντίσταση, στα βουνά της Πίνδου και στις οροσειρές της Αλβανίας, προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό για τους άνδρες και τις γυναίκες, που ξεπέρασαν φόβους, ανθρώπινες αδυναμίες, όρια. Ο ηρωϊσμός των Ελλήνων έγινε παράδειγμα για τους λαούς της Ευρώπης που βρίσκονταν ήδη κάτω από την καταπίεση της ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας. Αυτοί οι αγώνες μας κάνουν περήφανους και μας δεσμεύουν. Έχουμε το ιστορικό καθήκον να διασφαλίσουμε στη νέα γενιά το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια. Η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και το πέρασμα απέναντι το οφείλουμε  στους σημερινούς 18άρηδες που ξεκινούν το ταξίδι με το βάρος του χρέους στην πλάτη τους. Καλούνται να πληρώσουν έναν λογαριασμό για τον οποίο δεν έχουν καμία ευθύνη. Όσο πιο γρήγορα τους απαλλάξουμε από αυτό το άχθος, τόσο πιο γρήγορα θα ησυχάσει η συλλογική συνείδηση».
Παπανδρέου: Στόχος η αξιοπρέπεια των Ελλήνων
Στο μήνυμα του ο κ. Παπανδρέου αναφέρει:«Πριν από ακριβώς 70 χρόνια, την 28η Οκτωβρίου του 1940, ο λαός μας, λέγοντας ένα ηχηρό «όχι» στην υποταγή στις δυνάμεις του Άξονα, ξεκίνησε έναν πόλεμο, που αποτέλεσε τη ζωντανή απόδειξη της αγάπης για την πατρίδα μας.  Η απόκρουση της Ιταλικής εισβολής αποτέλεσε την πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και ανύψωσε το ηθικό των λαών στη σκλαβωμένη Ευρώπη.   Είναι βέβαιο ότι, όταν ξεκινάς μια δύσκολη μάχη οι συνέπειες μπορεί να είναι πολλές φορές βαριές και οδυνηρές. Αυτό συνέβη και τότε. Όμως, ο σκοπός ήταν ιερός. Ήταν η υπεράσπιση της ελευθερίας μας.  Και η ιστορία απέδειξε τελικά ότι, όσο μεγάλο και αν ήταν το τίμημα που κληθήκαμε τότε να πληρώσουμε, δημιουργήσαμε ένα ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο. (?) Οι συγκρίσεις με το σήμερα είναι αναπόφευκτες.  Βρισκόμαστε στο πλέον κρίσιμο σημείο της πρόσφατης ιστορίας μας, έχοντας ξεκινήσει και πάλι να δίνουμε μια δύσκολη μάχη.  Μια μάχη, από την οποία δεν προσπαθήσαμε να δραπετεύσουμε.   Την δίνουμε με ευθύνη, κάθε μέρα, κάθε στιγμή μαζί με τον Ελληνικό λαό.  Γιατί και πάλι σήμερα, όπως τότε, το διακύβευμα είναι πολύτιμο. Είναι η ανεξαρτησία της χώρας μας από δάνειες δυνάμεις και επιτηρητές, η αξιοπρέπεια των Ελλήνων και των Ελληνίδων, είναι η δυνατότητά μας να ορίζουμε τη μοίρα μας και να δημιουργούμε το μέλλον μας με τις δικές μας δυνάμεις. Ήδη αυτή τη μάχη έχουμε αρχίσει να την κερδίζουμε. Με κόπο, θυσίες και μεγάλες δυσκολίες.

Σαμαράς: Μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από την καταχνιά
«Τιμούμε σήμερα το έπος του '40. Εκείνους που δεν δίστασαν να δώσουν, ακόμη και τη ζωή τους, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την εθνική περηφάνια.    Εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους και διδασκόμαστε από την Ιστορία μας. Και αυτό ισχύει, όσο ποτέ άλλοτε, στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Η σημερινή επέτειος χαλυβδώνει την πίστη μας στις δυνατότητες του Ελληνισμού, δυναμώνει την προσήλωσή μας σε αρχές και αξίες και ενισχύει, ακόμη περισσότερο, την απόφασή μας να βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της Πατρίδας μας. Η Ιστορία μας αποδεικνύει ότι οι Έλληνες, ενωμένοι και αποφασιστικοί, μπορούμε να κατακτούμε δύσκολους στόχους. Με σχέδιο και πίστη στις δυνάμεις μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε και σήμερα. Μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα μας από τη σημερινή καταχνιά και να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική Ανάταξης και Ελπίδας».

Πετσάλνικος: Έχουμε δύσκολες μάχες να δώσουμε
Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος σημειώνει: «Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του Ελληνισμού. Είναι η ζωντανή απόδειξη του αγώνα των Ελλήνων για διαφύλαξη της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της αξιοπρέπειας. Είναι η επιβεβαίωση της δέσμευσης να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα κάθε φορά που μπορεί να διακυβεύονται οι αξίες και τα δίκαιά μας. Είναι η ιστορική στιγμή που καταγράφει την υπεράνθρωπη ψυχική αντοχή του Έλληνα, το σθένος και την αποφασιστικότητά του. Το μήνυμα της 70ης επετείου είναι διαχρονικό και σαφώς περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης, που βιώνουμε όλοι μας, καλούμαστε να συμπορευθούμε καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την έξοδο από τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα. Έχουμε πράγματι να δώσουμε μάχες δύσκολες, που όμως, αν τις δώσουμε όλοι μαζί, θα βγούμε πιο δυνατοί από την παρούσα κρίση. Με πίστη στις αστείρευτες δυνατότητές μας, είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε αντάξιοι απέναντι στην ιστορία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου