ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Γαλλία - Κομισιόν στα... χαρακώματα για τους Ρομά

Πινγκ πονγκ καυστικών δηλώσεων μεταξύ Παρισιού και Βρυξελλών για τις απελάσεις τσιγγάνων
Ενα πινγκ πονγκ καυστικών δηλώσεων ανάμεσα στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες διαδραματίστηκε χθες μετά την έκρηξη της Κομισιόν διά στόματος της κοινοτικής επιτρόπου Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Βίβιαν Ρέντινγκ, για τις απελάσεις Ρομά στη Γαλλία. Αφού αρχικά Γάλλος υπουργός χαρακτήρισε "ανάρμοστη παρεκτροπή" τις δηλώσεις της Ρέντινγκ, η οποία παραλλήλισε τη γαλλική στάση απέναντι στους Ρομά με τις ναζιστικές διώξεις τσιγγάνων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Νικολά Σαρκοζί πρότεινε στην επίτροπο από το Λουξεμβούργο να δεχθεί... η χώρα της τους Ρομά.
"Η Ευρωπαία επίτροπος κατοικεί στο Λουξεμβούργο, που είναι πολύ κοντά στη Γαλλία. Θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι αν το Λουξεμβούργο θα μπορούσε να δεχθεί μερικούς Ρομά" δήλωσε ο Σαρκοζί σύμφωνα με τους βουλευτές του γαλλικού κυβερνώντος κόμματος, Μισέλ Ουέλ και Μπρουνό Σιντό, χθες, στη διάρκεια γεύματος.
Αμέσως η εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, Πία Αρενκίλντε, απάντησε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ρέντινγκ μίλησε "εξ ονόματος της Επιτροπής", ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, χαρακτήρισε "κακόβουλα" τα σχόλια του Γάλλου προέδρου.

"Γνωρίζω ότι ο Νικολά Σαρκοζί έχει πρόβλημα με τους Λουξεμβούργιους, αλλά δεν θα πρέπει και να υπερβάλλουμε" πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είχε επικρίνει τις δηλώσεις της Ρέντινγκ, η οποία την Τρίτη χαρακτήρισε "αισχρή" και "απαράδεκτη" τη στάση του Παρισιού απέναντι στους Ρομά και έκανε λόγο για "διπροσωπία", ενώ υψώνοντας τη φωνή της και χτυπώντας το πόντιουμ με τη γροθιά της δήλωσε ότι η υπομονή της εξαντλείται. "Δεν είναι αυτός τρόπος να απευθύνεται κανείς σε ένα κυρίαρχο κράτος", σχολίασε ο Πιέρ Λελούς προσθέτοντας: "Η υπομονή μου έχει και τα όριά της".

"Δεν μπορώ να αφήσω την κυρία Ρέντινγκ να λέει ότι η Γαλλία του 2010 που διαχειρίζεται το θέμα των Ρομά είναι η Γαλλία του Βισί. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" απάντησε ο Λελούς στη σχετική δήλωση της Ρέντινγκ που προκάλεσε αίσθηση και σχολίασε ότι "ένα οικονομικό επίδομα και ένα αεροπορικό εισιτήριο με προορισμό την ευρωπαϊκή χώρα καταγωγής τους δεν είναι στρατόπεδα θανάτου, δεν είναι θάλαμοι αερίων". Η κυβέρνηση Σαρκοζί έχει αποφασίσει περίπου 8.000 απελάσεις Ρομά προς Βουλγαρία και Ρουμανία για το 2010.
Μπαρόζο
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, έσπευσε να εκφράσει την προσωπική του υποστήριξη στην επίτροπο, κάτι που έπραξε και το Βερολίνο, επικρίνοντας ωστόσο τον τόνο της Ρέντινγκ. Η γαλλική προεδρία από την πλευρά της απέρριψε τις επικρίσεις της Ρέντινγκ, ωστόσο παραδέχθηκε ότι έχει έρθει η ώρα για έναν "ήρεμο διάλογο" με τις Βρυξέλλες, μακριά από κάθε "στείρα πολεμική". Χθες το βράδυ αναμενόταν να συναντηθεί ο Σαρκοζί με τον Μπαρόζο εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία είναι αφιερωμένη στις σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ και στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης.

Στο θέμα παρενέβη και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δηλώνοντας: "Η κ. Ρέντινγκ θα έκανε καλύτερα να είχε ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό ιδιαιτέρως με τους Γάλλους ηγέτες πριν εκφραστεί δημοσίως όπως έκανε".

Από την πλευρά τους, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά στόματος ανώτερου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν θέλησε να κατονομαστεί, κάλεσαν τη Γαλλία και άλλες χώρες "να σεβαστούν τα δικαιώματα των Ρομά".

Ερη Πανσεληνά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου