ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Θα μιλήσει ο Καραμανλής;

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΕΛΕΚΗ ΤΟΝ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Έντονη αμηχανία στη Ρηγίλλης αλλά και στον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή προκάλεσε η κατάθεση της συμβολαιογράφου και συζύγου του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη Αικ. Πελέκη ενώπιον της «Προανακριτικής» Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Η κ. Πελέκη επί της ουσίας «έδειξε» κεντρικό σχεδιασμό, προερχόμενο από το Μέγαρο Μαξίμου, στη διαδικασία ανταλλαγής ακινήτων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου για τη Βιστωνίδα λίμνη.

Κατάθεση-φωτιά

Η κ. Πελέκη, η οποία χειρίστηκε συμβολαιογραφικά το μεγαλύτερο μέρος των ανταλλαγών, είναι το τρίτο πρόσωπο -μετά τον πρώην υφυπουργό Π. Δούκα και την πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Μαντέλη- που «έδειξε» ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή ως «υπεύθυνο» για τη διαδικασία ανταλλαγών ακινήτων του Δημοσίου με τη Μονή. Συγκεκριμένα, και σε ιδιαίτερα οξύ ύφος, η κ. Πελέκη είπε στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής ότι «προφανώς υπήρξε κεντρική πολιτική απόφαση που ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού και μεταβιβάστηκε στους υπουργούς από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Εγώ ξέρω ότι οι άνδρες φοράνε παντελόνια και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, όπως τις αναλαμβάνω εγώ που δεν φοράω», ενώ σε ερωτήσεις βουλευτών για τους υπουργούς στους οποίους μεταβιβάστηκε η εντολή φέρεται να ανέφερε τους Ε. Μπασιάκο, Α. Κοντό, Κ. Κιλτίδη και Π. Δούκα, ενώ ως «εντολείς» φέρεται να κατονόμασε τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Αγγέλου.

Ηθική αποκατάσταση

Παράλληλα, η μάρτυρας φέρεται να εκτίμησε ότι υφίσταται πολιτική δίωξη επειδή είναι η σύζυγος του Γ. Βουλγαράκη και να δηλώνει ότι έχει καταστραφεί επαγγελματικά και κοινωνικά, ζητώντας την ηθική της αποκατάσταση και τονίζοντας ότι η ίδια δεν έχει κερδίσει ούτε ένα ευρώ από αυτή την υπόθεση. Επίσης, μιλώντας με δημοσιογράφους, η κ. Πελέκη ανέφερε ότι «για μία κυβερνητική απόφαση που ελήφθη από τον πρωθυπουργό και το πρωθυπουργικό γραφείο και υλοποιήθηκε από τους υπουργούς δεν μπορεί κανείς να μην αναλαμβάνει την ευθύνη και να φταίνε τρίτοι». Συμπλήρωσε δε πως «δεν πιστεύω ότι υπάρχει σκάνδαλο. Δεν έχω στοιχεία ότι ζημιώθηκε το Δημόσιο από αυτή την ανταλλαγή. Αλλά θα έπρεπε ο πρωθυπουργός, αντί να πει “δεν ξέρω”, να βγει και να πει ότι ελήφθη μια κυβερνητική απόφαση με νόμιμες υπουργικές αποφάσεις και να καλέσει πέντε εκτιμητικούς οίκους του εξωτερικού να γνωμοδοτήσουν αν έχασε το Δημόσιο και κέρδισε η Μονή».

Αμηχανία ΝΔ, διάψευση Καραμανλή

Ενώπιον των πολύ σκληρών ισχυρισμών της κ. Πελέκη η ΝΔ περιορίστηκε να σχολιάσει ότι η μάρτυρας «επιβεβαιώνει όσα λέει και η ΝΔ, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ροή πολιτικού χρήματος, ότι δεν υπάρχει χρηματισμός προσώπων και ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Η ΝΔ το 2004 παρέλαβε τη λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες περιοχές με ιδιοκτήτη τη Μονή Βατοπεδίου μετά τις αποφάσεις Δρυ - Φωτιάδη και πήρε την πολιτική απόφαση να επιστρέψει τη γη στους αγρότες. Η κυβέρνηση της ΝΔ ή θα κατέβαλλε τα χρήματα ή θα έδινε πίσω τη γη», καταλήγοντας ότι «ήταν μία καθ’ όλα νόμιμη και αξιοπρεπής

απόφαση και η ΝΔ είχε συνομολογήσει ότι ήταν πολιτική απόφαση. Τα περί παντελονιών δεν θα τα σχολιάσουμε». Από την πλευρά του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, συνεργάτες του διέψευσαν το περιεχόμενο της κατάθεσης της κ. Πελέκη, λέγοντας ότι τα όσα είπε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και ότι προέρχονται από πρόσωπο που δεν είχε καμία σχέση με την κυβερνητική λειτουργία.

«Επιδεινώνει τη θέση του»

Από την πλευρά των άλλων κομμάτων της Βουλής, ωστόσο, οι αντιδράσεις για το περιεχόμενο της κατάθεσης της κ. Πελέκη ήταν εξαιρετικά έντονες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι «από την αρχή της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου ο ΛΑΟΣ έχει ζητήσει να έλθει και να μιλήσει στην Εξεταστική ο κ. Καραμανλής. [...] Ο κ. Καραμανλής με το να κρύπτεται απλώς επιδεινώνει τη θέση του και αναγκαστικά κάποια στιγμή θα έλθει να μιλήσει κάτω από ακόμη δυσκολότερες συνθήκες. Η αδυναμία του να χειριστεί σωστά και αποτελεσματικά την υπόθεσή του θα τον στείλει στη φυλακή». Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Προκαταρκτικής Επιτροπής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Αμοιρίδης δήλωσε ότι, μετά από σχετικό αίτημα του ΛΑΟΣ, είναι «ορατό το ενδεχόμενο να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά καλό θα ήταν η απόφαση να ληφθεί μετά την κλήση των υπό κατηγορία υπουργών».

Κυρ. Μητσοτάκης: Λάθος η αποχώρηση από την Επιτροπή

Την ίδια στιγμή, νέες «φωτιές» ανάβει στη ΝΔ η άποψη που εξέφρασε ο βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκης, ότι ήταν λάθος η αποχώρηση της ΝΔ από τις διάφορες Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θεωρώ πάντα χρήσιμο να παρευρίσκονται όλα τα κόμματα (σ.σ.: στις επιτροπές αυτές), έτσι ώστε να υπάρχει η πληρέστερη δυνατή ενημέρωση. Είμαι κατά, γενικά, της λογικής της αποχώρησης από τη Βουλή, για οποιονδήποτε λόγο. Ελπίζω να μην επιλέξουμε να αποχωρήσουμε και από άλλες επιτροπές στο μέλλον. Έστω κι αν έχουμε βάσιμες υποψίες ότι οι επιτροπές αυτές γίνονται για λόγους πολιτικών διώξεων, πάλι οφείλουμε αυτό να το αποδείξουμε μέσα από την κοινοβουλευτική μας δραστηριότητα και όχι μέσα από την αποχώρησή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου