ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Μπέρδεμα με τις αρμοδιότητες

Ο ανασχηματισμός και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου συνεχίζουν να προκαλούν «αναταράξεις» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε σωρεία ερωτημάτων για το θέμα, με αφορμή ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία ο ίδιος έχει ως αρμοδιότητα τις επενδύσεις που αφορούν στην «πράσινη» ανάπτυξη.

Διαφορετικές επενδύσεις, διαφορετικοί υπουργοί

Ο Θ. Πάγκαλος σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός βρίσκεται και «ο συντονισμός των προσπαθειών για την απεμπλοκή επενδύσεων, ειδικότερα, μάλιστα, όσων επενδύσεων ενσαρκώνουν την πολιτική της “πράσινης” ανάπτυξης». Χθες ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι ο κ. Πάγκαλος «έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, τις οποίες ασκεί εδώ και έντεκα μήνες. Όσον αφορά στις αρμοδιότητες για τις επενδύσεις, αυτές θα οριστούν και θα εξειδικευτούν μέσα στις επόμενες ημέρες», συμπληρώνοντας ότι ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης ανέλαβε μεν την αρμοδιότητα των επενδύσεων, ωστόσο «το είδος των επενδύσεων θα οριστεί και θα εξειδικευτεί με τα Προεδρικά Διατάγματα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «υπάρχουν διαφορετικού είδους επενδύσεις [...], και επειδή ακριβώς το θέμα των επενδύσεων είναι κάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα, ειδικά αυτή την περίοδο, για αυτό ακριβώς θα υπάρχει και εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων, τέτοια που και να σχεδιάζονται και να προσελκύονται αλλά και να υλοποιούνται με τάχιστους ρυθμούς. Κι εκεί υπάρχει ρόλος για πολλούς υπουργούς».

Συσκέψεις για μνημόνιο - στρατηγική

Την ίδια στιγμή, η υστέρηση των εσόδων και οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για την ενίσχυσή τους στο άμεσο μέλλον τέθηκαν επί τάπητος στην ευρεία σύσκεψη (πηγές τη χαρακτήριζαν «μίνι Υπουργικό Συμβούλιο») στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Στη σύσκεψη, στην οποία έλαβαν μέρος ο κ. Πάγκαλος και οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, Εργασίας Λ. Κατσέλη, Υγείας Α. Λοβέρδος, Υποδομών Δ. Ρέππας και Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του μνημονίου για το τρίτο τρίμηνο του 2010, με επίκεντρο την εξέλιξη των δράσεων που έχουν δρομολογηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ανά υπουργείο και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί. Επίσης, εκφράστηκε η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης σχετικά με την προώθηση του νομοσχεδίου για τον ΟΣΕ και για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εκτιμούσαν ότι «είμαστε στο σωστό δρόμο όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων έναντι του μνημονίου για το τρίτο τρίμηνο» και, παράλληλα, εξέφραζαν αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων στο 2010, προσθέτοντας ότι σε αυτά θα προσμετρηθούν και τα έσοδα των πρώτων δύο μηνών του 2011. Νωρίτερα στο υπουργείο Εσωτερικών συνεδρίασε η «ομάδα σχεδιασμού» της κυβέρνησης, η οποία ασχολήθηκε με τρέχοντα θέματα.

Μακρύς ο δρόμος για τη σταθεροποίηση

Το χαρακτήρα των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που δίνει το ΠΑΣΟΚ περιέγραψε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο εξέλεξε νέο γραμματέα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντάς τες ως «δημοψήφισμα» για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

«Δημοψήφισμα ο “Καλλικράτης”»

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «οι εκλογές του Νοέμβρη είναι πολύ κρίσιμες, γιατί μέσα απ’ αυτές πρέπει ν’ αναδειχθούν εκείνα τα πρόσωπα που θέλουν και πιστεύουν στην αλλαγή. Που μπορούν να συγκρουστούν με κατεστημένα, λογικές, νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος. Απέναντι σε όσους λίγους, ακόμα και σήμερα, εξακολουθούν να επιχειρούν να κρατούν την Ελλάδα εγκλωβισμένη στο κακό της παρελθόν, απλώς επειδή αυτοί αντλούσαν προνόμια, εξουσία, ακόμα και πλούτο εις βάρος των άλλων, ο “Καλλικράτης” είναι ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα, είναι δημοψήφισμα υπέρ ή κατά αυτών των μεγάλων αλλαγών, είναι δημοψήφισμα για τον ίδιο τον “Καλλικράτη” και την επιτυχία του».

Γραμματέας ο Μ. Καρχιμάκης

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας είναι ακόμα μακρύς, είναι ακόμα δύσκολος, χρειάζεται δουλειά πολλή από όλους. Όμως, βάλαμε όλοι μαζί οι Έλληνες τα θεμέλια, κάναμε την αρχή για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τις μεγάλες προτεραιότητες, αυτές για τις οποίες και δεσμευτήκαμε, αυτές τις οποίες και οραματιστήκαμε, αυτές τις οποίες ελπίζει, πιστεύει, αναζητά ολόκληρος ο ελληνικός λαός», ενώ για νέο γραμματέα του κόμματος πρότεινε τον τέως υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Καρχιμάκη, ο οποίος και εξελέγη, λαμβάνοντας 288 ψήφους (ποσοστό 85%), ενώ βρέθηκαν και 54 λευκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου