ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Τα tests επαναπροσδιόρισαν την τραπεζική... σκακιέρα

TON σχεδιασμό της μετά stress tests εποχής ξεκινάνε από αύριο οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Με όπλα την ενισχυμένη πλέον αξιοπιστία του κλάδου και την περαιτέρω ανταγωνιστικότητά του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα επιτελεία των σημαντικότερων ελληνικών τραπεζών επανακαθορίζουν τη στρατηγική τους.

Τα αποτελέσματα των stress tests, άφησαν αλώβητο το υπό ιδιωτικό έλεγχο τραπεζικό σύστημα, ξαφνιάζοντας ευχάριστα ακόμη και τους άμεσα ενδιαφερομένους, καθώς αρκετές ήταν οι περιπτώσεις όπου τα αποτελέσματα ήταν σαφώς υψηλότερα των εκτιμήσεων.

Σε κυβέρνηση και τραπεζικούς κύκλους είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα των tests θα δώσουν ανάσα στον ασφυκτικό κλοιό των αγορών σε βάρος των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που θα μετουσιωθεί σε πράξη αρχικά με την υποχώρηση του spread σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η κατάταξη με βάση τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και το πλεόνασμα κεφαλαίων (πάντα σε ακραίες περιπτώσεις) αλλάζει τον σχεδιασμό κινήσεων στη σκακιέρα των συγχωνεύσεων - εξαγορών, που εξακολουθούν να θεωρούνται αναγκαίες για τη δρομολογημένη αναδιάρθρωση του ελληνικού πιστωτικού συστήματος.

Για το Μαξίμου το αποτέλεσμα των stress tests αποτέλεσε βαθιά «ανάσα», καθώς εκτιμούν ότι ήρθε πλέον η ώρα να αναστραφεί το αρνητικό διεθνές κλίμα για τη χώρα και τις επιδόσεις της στην οικονομία. Παράλληλα αναμένεται να σημειωθεί και σημαντική αποκλιμάκωση στις «εσωκομματικές τριβές» γύρω από το ζήτημα απεμπόλησης των δικαιωμάτων του κράτους στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς στο προσκήνιο επανέρχεται πλέον η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του κράτους στο πιστωτικό σύστημα, η οποία άλλωστε και αποτέλεσε από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Ακόμη και στο Δημόσιο ενισχύεται η άποψη ότι η ύπαρξη ισχυρού κρατικού πυλώνα καθίσταται πλέον αναγκαία.



Νέα δεδομένα

για την ΑΤΕ



Οποιο κι αν είναι το πόρισμα των διεθνών συμβούλων για τις συμμετοχές του Δημοσίου, τα νέα δεδομένα δείχνουν πλέον ότι η Αγροτική Τράπεζα θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, τουλάχιστον μέχρι να αποδώσει το πρόγραμμα εξυγίανσής της, το οποίο ακόμη και μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση θα απαιτήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, τουλάχιστον μία πενταετία.

Η διοίκηση της ΑΤΕ, από την πλευρά της, διαθέτει την εμπειρία, τις δυνατότητες αλλά και τη διάθεση να προχωρήσει στην εξυγίανση.

Ηδη η τράπεζα ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεση να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τη συμμετοχή του Eλληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της. Από την πλευρά του το Yπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «ως βασικός μέτοχος της Αγροτικής προτίθεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».



Ταχυδρομικό

Ταμιευτήριο



Τα δεδομένα αλλάζουν και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου η πιθανή αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου θα γίνει πλέον υπό άλλο πρίσμα. Οντας η ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα, το Δημόσιο καλείται πλέον να αποφασίσει αν θα το διατηρήσει υπό δημόσιο έλεγχο, αν θα το συγχωνεύσει με την Αγροτική Τράπεζα δημιουργώντας, μετά την Εθνική Τράπεζα, έναν ακόμη ισχυρό κρατικό πυλώνα, ή αν θα προχωρήσει τελικά στη μεμονωμένη πώλησή του, προκαλώντας πλήθος ενδιαφερομένων.

Στην τελευταία περίπτωση τα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαιοποίησης καθιστούν απαγορευτική την πώληση ενός εκ των σημαντικότερων «ασημικών» που έχει στην προίκα του το Δημόσιο, αν και στην αγορά θεωρούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, τουλάχιστον Εθνική Τράπεζα και Eurobank, που ελέγχουν αθροιστικά περί το 14%, θα σπεύσουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Την ίδια στιγμή με ενδιαφέρον αναμένεται και η απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς στις τελευταίες εξελίξεις, με τη διοίκηση να μελετά ήδη τις επόμενες κινήσεις της.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι οι κινήσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές γίνονται διεθνώς με ανταλλαγές μετοχών, το πλεόνασμα κεφαλαίων που διαθέτει η κάθε τράπεζα τη θέτει σε ανταγωνιστική ή όχι θέση. Σε μια τέτοια λογική στο πιστωτικό σύστημα εκτιμάται ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η συμφωνία με έναν ισχυρό ξένο τραπεζικό όμιλο, από την οποία θα προέκυπταν πολλά οφέλη, όπως οι οικονομίες κλίμακας, η κεφαλαιακή θωράκιση, η μεγιστοποίηση των αποδόσεων των μετόχων κ.ά.

Αλλωστε δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι ένα deal με ξένη τράπεζα δημιουργεί πολλαπλασιαστική ισχύ, σε αντίθεση με συγχωνεύσεις και εξαγορές στον χώρο των ελληνικών τραπεζών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου