ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Με τον ίδιο εφιάλτη κάθε χρόνο οι κάτοικοι

Αγωνιώδη μάχη με τη φωτιά αναγκάστηκαν για ακόμα μία φορά να δώσουν οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής.
Στην πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου μόνο από τύχη σώθηκαν σπίτια που βρέθηκαν στο πύρινο μέτωπο. Δεν ήταν μικρός ο κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές στην ευρύτερη περιοχή κοντά στο Καπανδρίτι. Στα δυσπρόσιτα σημεία όπου βρίσκονται οι χαράδρες του Μικροχωρίου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να πάρουν στα χέρια τους την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς.
Εκεί τα επίγεια μέσα δεν κατάφεραν, σύμφωνα με τους ίδιους, να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και οι ελπίδες τους είχαν στραφεί στα εναέρια, αλλά δεν επαρκούσαν. Στην περιοχή, όμως, ανάμεσα στο Καπανδρίτι και το Μικροχώρι ο συντονισμός των πυροσβεστών ήταν ουσιαστικός και καθοριστικός για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας, καθώς, όπως δηλώνουν στο «Εθνος» οι ιδιοκτήτες πολλών σπιτιών, χάρη σε αυτούς σώθηκαν τα σπίτια τους που για αρκετούς πλέον αποτελούν μόνιμες κατοικίες.

«Κάθε καλοκαίρι το ίδιο άγχος, ο ίδιος προβληματισμός, η ίδια αδιαφορία. Η φωτιά, άλλοτε μικρή και άλλοτε μεγαλύτερη, πάντα καταστρέφει, αλλά εμείς δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Ξέρουμε ότι, αν τώρα τη γλιτώσαμε φθηνά, μπορεί μέσα ακόμα και στο ίδιο καλοκαίρι να την αντιμετωπίσουμε ξανά, αλλά σίγουρα του χρόνου πάλι τα ίδια θα λέμε.

Από το 1989 που είχαμε την πρώτη καταστροφική φωτιά του παρθένου δάσους, ζήσαμε ξανά τον εφιάλτη 3 χρόνια αργότερα, το 1992, όπου η φωτιά ήρθε από τον Αυλώνα, και ξαναβιώνουμε σήμερα μια εκτεταμένη αποτέφρωση της περιοχής μας χωρίς ουσιαστικά να μπορούμε να βοηθηθούμε.

Αυτές ήταν οι μεγάλες φωτιές γιατί κάθε καλοκαίρι όλο και κάτι καίγεται εδώ κοντά. Αλλά τι να κάνουμε όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση; Οσο και να φωνάζουμε, αν δεν οργανωθεί σωστά η δασοπροστασία, θα επαναλαμβανόμαστε. Εγώ μένω εδώ μόνιμα από το 1995. Γιατί θα πρέπει κάθε τρεις και λίγο να ζω με τον φόβο της πύρινης λαίλαπας;», λέει εξοργισμένος ο Βασίλης Μαρκόπουλος, που από το μεσημέρι του Σαββάτου και μέχρι αργά το βράδυ πάλευε μόνος του να σώσει τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού για να γλιτώσει το ίδιο του το σπίτι.

«Μας έπνιξε ο καπνός»
Με μάτια βουρκωμένα, η κυρία Μαντά, που ζει μόνη της σε ένα μικρό σπίτι έξω από το Μικροχώρι, κοντά στο μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, αντιμετωπίζει το αύριο με τρόμο γιατί δεν μπορεί πλέον να παραμείνει εκεί. Ο καπνός από τη φωτιά έχει φωλιάσει στο σπίτι της και η ίδια δεν μπορεί να αναπνεύσει. «Το βράδυ κοιμήθηκα στο χωριό, αλλά τώρα θα πάω στα παιδιά μου. Το σπίτι είναι γεμάτο καπνό, δεν μπορώ να κοιμηθώ. Φτιάξαμε αυτό το σπίτι για να μείνουμε μόνιμα με τον σύζυγό μου, αλλά τώρα είμαι μόνη και από τη έκταση της φωτιάς φοβήθηκα πάρα πολύ. Ευτυχώς δεν κάηκε το σπίτι, λίγο μόνο ο λαχανόκηπός μου, αλλά αυτός ξαναγίνεται...».

Ικανοποιημένοι από τον συντονισμό και την άμεση ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ο Ηλίας και η Ευδοκία Χαλυβοπούλου που παρέμειναν στην περιοχή για να σώσουν το σπίτι το οποίο χτίζουν για να κατοικήσουν μόνιμα.

«Στην περιοχή από πολύ νωρίς είχαμε βοήθεια τόσο από τα αεροσκάφη όσο και από ισχυρές επίγειες δυνάμεις που είχαν ως στόχο και το κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά μέχρι να πέσει το φως της ημέρας. Βλέπαμε και δεν το πιστεύαμε όταν ελέγχθηκε απόλυτα. Νομίζαμε ότι θα καούμε εμείς και τα σπίτια μας.

Εμάς τα παιδιά μας βοήθησαν με το παραπάνω. Εσβηναν ό,τι μπορούσαν. Εσωσαν την τελευταία στιγμή ένα σπίτι ακριβώς δίπλα στο δικό μας. Αν αυτό λαμπάδιαζε, τώρα θα ήταν παρελθόν και το δικό μας το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Μακάρι αυτό να ήταν και να μην το ξαναζήσουμε», λέει η κ. Χαλυβοπούλου.«Η αυλή κάηκε, αλλά ξαναγίνεται», σχολιάζει ο κ. Πλάγος που μαζί με τη σύζυγό του έζησαν όλη την αγωνία της φωτιάς, η οποία απείλησε το σπίτι που έχουν χτίσει για τον γιο τους.
Οι φλόγες «έγλειψαν» το σπίτι
«Κάηκε το μεγαλύτερο κομμάτι της αυλής. Κάποια στιγμή οι φλόγες είχαν αρχίσει να σκαρφαλώνουν και στον τοίχο του σπιτιού, αλλά ευτυχώς ο αέρας άλλαξε φορά και σώθηκε. Βέβαια, μπροστά στην ανθρώπινη ζωή όλα περνούν σε δεύτερη μοίρα αλλά πάλι κόποι μιας ζωής πώς να το πάρεις απόφαση ότι μπορεί να χαθούν από κάποιου άλλου την υπαιτιότητα; Το σπίτι αυτό το ετοιμάσαμε για τον γιο μας.

Παρά τρίχα γλίτωσε, αλλά πολύ φοβάμαι ότι σε αυτήν την περιοχή πάντα πρέπει να επαγρυπνούμε. Αυτά τα σπίτια δεν μας χαρίστηκαν, τα φτιάξαμε μόνοι μας, τα πονάμε και κάθε φορά προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να τα προστατεύουμε. Αυτή τη φορά βγήκαμε νικητές. Να δούμε την επόμενη, γιατί θα υπάρξει επόμενη», τονίζει ο κ. Πλάγος.

Ζημιές σε σπίτια και Ι.Χ. από τη φωτιά στο Λαύριο
Εξετάζουν την εκδοχή του εμπρησμού

Την εκδοχή του εμπρησμού εξετάζει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος ως πιθανότερη αιτία για την πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές το μεσημέρι στο Λαύριο και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ απείλησε και δύο κατασκηνώσεις.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε μέσα σε κατοικημένη περιοχή, στη θέση Πούντα Ζέζα, πάνω από τη μαρίνα για κότερα, του Λαυρίου, σε ένα σημείο με εξαιρετική θέα και πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στην περιοχή βρίσκονται πολλά εξοχικά σπίτια, τα οποία κατοικούνται, ειδικά τα Σαββατοκύριακα τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στην περιοχή. Επιτόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, που κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά μέχρι το βράδυ, πριν βγει στη λεωφόρο Λαυρίου - Σουνίου, όπου για αρκετές ώρες διακόπηκε η κυκλοφορία.

Από τις φλόγες προκλήθηκαν εξωτερικά ζημιές σε δύο παλιά σπίτια, ενώ κάηκαν και δύο ΙΧ αυτοκίνητα, που πιθανότητα ήταν παρατημένα στην περιοχή.

Γύρω στις 2 το μεσημέρι, με απόφαση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, απομακρύνθηκαν προληπτικά 330 παιδιά από τις κατασκηνώσεις των υπουργείων Οικονομικών και Γεωργίας, αλλά επέστρεψαν και πάλι γύρω στις 7 το απόγευμα, αφού οι φλόγες δεν πλησίασαν τις εγκαταστάσεις.

Εν τω μεταξύ δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες το μεσημέρι στην Αττική.

Η μία ήταν μέσα σε κατοικημένη περιοχή στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας, όπου απείλησε σπίτια, αλλά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Η φωτιά έκαψε περίπου πέντε στρέμματα με ξερά χόρτα.

Η δεύτερη πυρκαγιά ήταν στο όρος Καντήλι στα Μέγαρα, μακριά από κατοικημένη περιοχή, η οποία επίσης τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Αν. Κρήτη
Ζητούν την εγκατάσταση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στο Ηράκλειο

Ακάλυπτη από πυροσβεστικό ελικόπτερο παραμένει ακόμη η Ανατολική Κρήτη, όταν συχνά ξεσπούν πυρκαγιές σε Ηράκλειο και Λασίθι και έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 8.000 στρέμματα δασικής, καλλιεργήσιμης και χορτολιβαδικής έκτασης.

Τοπικοί φορείς και πυροσβέστες ζητούν την άμεση αποστολή και εγκατάσταση στο Ηράκλειο πυροσβεστικού ελικοπτέρου, επισημαίνοντας ότι η δασοπυρόσβεση από αέρα στην Ανατολική Κρήτη είναι ανύπαρκτη και το ενδεχόμενο να υπάρξουν τραγικές συνέπειες είναι ορατό.

Το ελικόπτερο θα έπρεπε να είχε φτάσει στη βάση του στο Ηράκλειο πριν από τρεις εβδομάδες.

Αντίθετα, ο νομός Χανίων διαθέτουν πυροσβεστικά εναέρια μέσα, αλλά είναι αδύνατον να καλύψουν ολόκληρο το νησί.

Καθυστέρηση
«Η κάθε καθυστέρηση είναι εγκληματική. Αν μια πυρκαγιά δεν την αντιμετωπίσεις στην αρχή που εκδηλώνεται, στη συνέχεια είναι πολύ δύσκολο να την περιορίσεις. Σε αυτό ακριβώς συμβάλλει η άμεση επέμβαση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων», δήλωσε Κρητικός πιλότος που έχει δουλέψει σε πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι στην πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στο Σελάκανο Λασιθίου εστάλη το πυροσβεστικό ελικόπτερο από τα Χανιά, ωστόσο μέχρι να φτάσει στο σημείο, χάθηκαν τρεις πολύτιμες ώρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα μέτωπα της πύρινης λαίλαπας να μεγαλώσουν και να μετατρέψουν σε στάχτη περισσότερα από 750 στρέμματα πευκοδάσους και 50 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου