ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Από το κακό στο χειρότερο η οικονομία

ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΥΦΕΣΗΣΗ απόφαση γνωστών πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως η Fnac και η ALDI, να αποχωρήσουν από την Ελλάδα μάς προειδοποιεί για τα χειρότερα που έρχονται. Όσο βαθαίνει η οικονομική ύφεση και ενισχύονται οι αμφιβολίες για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, περιορίζεται το ενδιαφέρον που έχει η ελληνική αγορά για γνωστές πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Αύξηση ανεργίας

Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη μιας εκπτωτικής αλυσίδας καταστημάτων, όπως είναι η πολυεθνική ALDI, δημιουργεί δικαιολογημένο προβληματισμό.

Η ελληνική οικονομία έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο μέτρων και ύφεσης, που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια και να δημιουργήσει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Η θεωρία σύμφωνα με την οποία η οικονομία βρίσκει σιγά σιγά την ισορροπία της σε ένα κατώτερο επίπεδο δραστηριότητας δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Τα καμπανάκια κινδύνου χτυπάνε σε όλο το εύρος της πραγματικής οικονομίας και οι μόνοι που δεν τα ακούνε είναι οι εκπρόσωποι των πιστωτών του ελληνικού Δημοσίου, που θέλουν τα λεφτά τους πίσω ανεξάρτητα από τις συνέπειες, και οι Έλληνες πολιτικοί που δεσμεύτηκαν στην πολιτική του μνημονίου.

Υποτίθεται ότι το έκαναν από αίσθημα ευθύνης, σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις κινήθηκαν με βάση τις οδηγίες ξένων κέντρων αποφάσεων, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν στις προσωπικές στρατηγικές τους. Ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να απαλλαγεί με αυτόν το δραματικό τρόπο από τις προεκλογικές τους, δεσμεύσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναδύθηκε, μέσω τρόικας, σε «τσάρο» της οικονομίας και διάφορα πολιτικά στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης στήριξαν τις κυβερνητικές επιλογές διεκδικώντας, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, συμμετοχή στην εξουσία.

Έρχεται «τσουνάμι»

Τις διαστάσεις που έχει πάρει η οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα μας αναδεικνύει και η απόφαση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Ατλάντικ να ζητήσει την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Η ελληνικών συμφερόντων αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ έχει υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και τους προμηθευτές της που ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ και είναι φανερό ότι δεν μπορεί να τις τιμήσει. Το αδιέξοδο της Ατλάντικ έχει σχέση με λαθεμένες επιχειρηματικές αποφάσεις και την έλλειψη σωστής συνεργασίας μεταξύ βασικών μετόχων, εκδηλώθηκε όμως εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.

Τα ελληνικά νοικοκυριά περιορίζουν πλέον τις δαπάνες για βασικά είδη κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αρνητικό ντόμινο εξελίξεων. Δυσκολίες σε συγκεκριμένα μεγάλα καταστήματα, δυσκολίες για τους προμηθευτές τους, δυσκολίες για τις πιστώτριες τράπεζες, που με τη σειρά τους γίνονται ολοένα πιο αυστηρές στην αξιολόγηση των επιχειρηματικών δανείων.

Υπάρχουν στην κυβέρνηση αξιόλογα στελέχη, που έχουν κατανοήσει την ανάγκη χάραξης μιας διορθωτικής πολιτικής, η οποία θα περιορίσει τα φαινόμενα ύφεσης και θα επιταχύνει την απαλλαγή μας από τον οικονομικό ζουρλομανδύα του μνημονίου. Προς το παρόν, όμως, η κυβερνητική ηγεσία επιμένει σε μία πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά και προσποιείται κάθε τόσο την έκπληκτη με τα αρνητικά αποτελέσματα των επιλογών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου