ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Πύρινος εφιάλτης

Θα είναι ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι. Όχι μόνο στο μέτωπο της οικονομίας, το οποίο φλέγεται εδώ και μήνες, ούτε μόνο στην κοινωνία, η οποία παρατηρεί σοκαρισμένη τους δείκτες εγκληματικότητας να χτυπούν κόκκινο. Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι φωτιές που έκαναν την εμφάνισή τους αποδεικνύουν με το χειρότερο τρόπο πως ο πύρινος εφιάλτης είναι και πάλι εδώ. Παρά την αυταπάρνηση των αντρών και γυναικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, οι πυρκαγιές συνεχίζουν να κατασπαράζουν τους –ελάχιστους– πνεύμονες πρασίνου αυτής της χώρας.

Δυστυχώς, όμως, κάθε χρόνο βλέπουμε και ακούμε τα ίδια. Καθηλωμένα εναέρια μέσα, προβληματικά οχήματα, έλλειψη έμψυχου δυναμικού, κακός συντονισμός. Εκ των υστέρων, βεβαίως, υπάρχουν πολλοί προφήτες. Θα τους δείτε στα δελτία των οκτώ, να αναμασούν «αν», «θα», «ίσως». Και εμείς, στο ίδιο έργο θεατές. Μόνο που πρόκειται για ένα κακό σίριαλ σε επανάληψη που δοκιμάζει τα νεύρα και τις αντοχές μας. Ως πότε θα βλέπουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας τα σπίτια τους να παραδίδονται στην πύρινη λαίλαπα; Ως πότε θα βλέπουν τις φλόγες να αφανίζουν τις περιουσίες τους; Μην περιμένετε απάντηση από επίσημα χείλη. Στην προκειμένη περίπτωση θα παραμείνουν άλαλα.

Παρ’ όλα αυτά, δεν θέλουμε να προδικάσουμε, πόσω μάλλον να καταδικάσουμε κανέναν. Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία αυτού του καλοκαιριού ήταν η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι στον Κάλαμο και κατέληξε να απειλεί σπίτια σε Βαρνάβα και Καπανδρίτι. Ήταν ένα γερό καμπανάκι που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από την ηγεσία της Πυροσβεστικής. Και αυτό γιατί αν μια φωτιά που ξεκίνησε από μια χαράδρα κατάφερε να κατακάψει περισσότερα από 8.000 στρέμματα, τι θα γινόταν αν το σημείο εκκίνησής της ήταν διαφορετικό ή αν τα Μποφόρ ήταν περισσότερα;

Θα είναι ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι.

Η «Α»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου