ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ας μάθουμε να ακούμε ό,τι πρέπει

Κάποιοι αφελείς περιμένουν τη συμφωνία ΣΕΒ-ΓΣΕΕ για να μην περάσουν οι προθέσεις της κυβέρνησης Στρος-Καν – Παπακωνσταντίνου, για πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα και άλλες περιστολές. Και αρνούνται να ακούσουν τον ίδιο τον υπερπρωθυπουργό να μιλάει δημόσια σε τηλεοπτική του συνέντευξη στους «Financial Times» για πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ζητώντας έμμεσα μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπερπρωθυπουργός μας, βάσει των προνομίων που του έδωσε η Βουλή των Ελλήνων (!) ψηφίζοντας το μνημόνιο, υποστηρίζει ότι πρέπει να ενισχυθεί η ελληνική ανταγωνιστικότητα, με μείωση μισθών, επειδή θεωρεί ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους αλλά η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Πρόβλημα που, κατ’ αυτόν, αντιμετωπίζεται με τη μείωση του κόστους παραγωγής (δηλαδή των μισθών και ημερομισθίων), κάτι που αλλιώς θα μπορούσε να γίνει με υποτίμηση του νομίσματος εφόσον μια χώρα δεν ανήκε στο ευρώ.

Αυτό δεν μπορεί βεβαίως να γίνει για την Ελλάδα, που ανήκει στο ευρώ, επομένως, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, ο άλλος δρόμος είναι η εσωτερική υποτίμηση, διαδικασία στην οποία ήδη βρίσκεται η χώρα μας με τη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα. Ήδη δε η εσωτερική κυβέρνηση Γ. Παπακωνσταντίνου, με την απειλή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξετόξευσε, και από προχθές μπορεί να την κάνει με την απόφαση αυτοκατάργησης της Βουλής, μπορεί να γίνει οποτεδήποτε και στον ιδιωτικό τομέα…

Ο Στρος-Καν, μιλώντας στα μέσα Μαΐου στο τηλεοπτικό κανάλι «Euronews», είχε ξανά αναφέρει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, διότι «ό,τι παράγει είναι πιο ακριβό από τα αγαθά και τις υπηρεσίες των άλλων χωρών», τασσόμενος υπέρ της ανάγκης να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς είχε πει ότι «πρέπει να μειωθούν οι μισθοί», μέτρο «πολύ οδυνηρό αλλά απολύτως αναγκαίο, διότι είναι ο μόνος τρόπος να πωλήσει η χώρα αυτά που παράγει όταν το κόστος παραγωγής των άλλων χωρών είναι χαμηλότερο».
Φυσικά αυτό δεν το άκουσαν ούτε οι προπαγανδιστές των τηλεπαράθυρων, ούτε οι κομματικοί συνδικαλιστές, ούτε ο χαυνωμένος λαός.

Ο λαός, βέβαια, είχε παρασυρθεί και από δήλωση τότε της εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον Καρολάιν Ατκισον που είχε δηλώσει: «Το πρόγραμμα (μνημόνιο) δεν επιβάλλει περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα»!.. Πρέπει να μάθουμε να ακούμε σαν τον Οδυσσέα που απέφευγε, δεμένος, το τραγούδι των σειρήνων…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου