ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

«Πριμ» για τις συντάξεις σε ένστολους

Τη δυνατότητα εξαγοράς επιπλέον χρόνου τριών ετών πέραν της πενταετίας προβλέπει η ρύθμιση που αφορά κυρίως αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες αλλά και στρατιωτικούς που μπήκαν στο σώμα σε μεγάλη ηλικία
Με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, που δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς τριών επιπλέον πλασματικών ετών σε ειδική κατηγορία ένστολων που είχαν καταταγεί σε μεγάλη ηλικία προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης, ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή με την ψηφοφορία επί των άρθρων η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το ασφαλιστικό του δημοσίου.
Η ρύθμιση αφορά κυρίως αστυνομικούς, κατά δεύτερο λόγο λιμενικούς και πυροσβέστες καθώς και μικρό αριθμό στρατιωτικών.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, μετά τη θετική γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκανε δεκτή τροπολογία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζονται τρία επιπλέον χρόνια -πέραν των πέντε πλασματικών- για τους ένστολους που μπήκαν στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας σε μεγάλη ηλικία (μέχρι την ηλικία των 32 ετών) και τη στιγμή της συνταξιοδότησής τους δεν συμπληρώνουν 40 έτη με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται πλήρη σύνταξη.
Πρόκειται για ένστολο προσωπικό προερχόμενο κυρίως από την αστυνομία που είχε καταταγεί πριν από το 1996, όταν ξεκίνησαν οι προσλήψεις στην αστυνομία μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή, πλέον για όσους έχουν καταταγεί μέχρι την 31-12-1995 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από την 1-1-2015 και μετά, ο συντάξιμος χρόνος προσαυξάνεται κατά τρία έτη με την καταβολή της προβλεπόμενης εισφοράς για τη συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.

Εν τω μεταξύ, με επεξηγηματική προσθήκη, προβλέπεται ότι το τελικό ποσό της αναλογικής σύνταξης και των δημοσίων υπαλλήλων (όπως θα ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα) υπολογίζεται για όλα τα έτη με βάση τον συντελεστή που αντιστοιχεί στο τελευταίο πλήρες έτος ασφάλισης. Αν κάποιος φύγει με 40 έτη και άνω ο συντελεστής είναι 1,50%, αν φύγει με 35 έτη είναι 1,31%, με 30 έτη 1,14%. Οσο λιγότερα τα χρόνια τόσο μικρότερο και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «τα Ιουλιανά νομοσχέδια φέρνουν την κόλαση στο ασφαλιστικό», προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «σφαγείο» ειδικά για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα, με την εξίσωση των ορίων ηλικίας.

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι δεν έχει δημοκρατική νομιμότητα, παραπέμποντας σε δηλώσεις υπουργών και ότι ψηφίζει τα νομοσχέδια εκβιάζοντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Υποτιμάτε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όταν ισχυρίζεστε ότι εκβιάζονται» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, αφήνοντας αιχμές για τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις. Τα άρθρα 2, 3, 4, 6, 7 και 10 για τα οποία ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ ψηφίστηκαν με 156 ναι, 128 όχι και ένα παρών.

Η AΔEΔY
Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Bουλή πραγματοποίησε χθες η AΔEΔY σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. H κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση πως δεν σκοπεύει να παραδώσει τα «όπλα» και ετοιμάζεται να διεκδικήσει το δίκιο της στα δικαστήρια (με προσφυγές).

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου