ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Η Ντόρα φτιάχνει όμιλο

Η πρώην υπουργός ανακοινώνει αύριο φορέα προβληματισμού ως προάγγελο του κόμματος που θα ιδρύσει το φθινόπωρο
Τη δημιουργία ομίλου προβληματισμού ο οποίος θα αποτελέσει τον προάγγελο του κόμματος που θα ιδρυθεί αργότερα, πιθανότατα εντός του φθινοπώρου, ανακοινώνει αύριο η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανεξάρτητη βουλευτής θα πραγματοποιήσει ολοκληρωμένη πολιτική παρέμβαση με την οποία θα καλεί νέους ανθρώπους που έχουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε μια νέα πορεία να δημιουργήσουν έναν χώρο προβληματισμού και σκέψης.

Οπως επισημαίνουν οι συνεργάτες της, το τρίπτυχο του ομίλου θα είναι «Διάλογος- Ζύμωση- Σύνθεση». Θα πρόκειται για ένα σχήμα που θα πραγματοποιεί κλασικές εκδηλώσεις, ενώ θα εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του Ιnternet και των νέων τεχνολογιών. Η δομή του θα είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να γίνει μέλος. Σκοπός θα είναι η διαμόρφωση μιας πολιτικής πλατφόρμας για τον «φιλελεύθερο εκσυγχρονισμό» της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα η κυρία Μπακογιάννη βλέπει πολύ κόσμο από διάφορους χώρους: των επιστημόνων, των επιχειρηματικών στελεχών, των τραπεζών. Ορισμένα από τα τραπέζια αυτά έχουν θεματικό χαρακτήρα, με έμφαση ενίοτε σε ζητήματα όπως το περιβάλλον, η υγεία κτλ.

Από το περιβάλλον της πρώην υπουργού Εξωτερικών τονίζεται ότι στην παρούσα συγκυρία οι πολιτικοί φορείς δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αναφορά στην κοινωνία. Ο άξονας λαϊκισμός- υπευθυνότητα είναι αυτός επί του οποίου θα κριθούν όλοι. Στην τρέχουσα περίοδο, επιμένουν, η λογική του σωτήρα είναι πλέον ξεπερασμένη. Στην εποχή του μνημονίου η κοινωνία ζητάει από τους πολιτικούς τρία πράγματα: συνεργασία και συναινέσεις, αποτελεσματικότητα αλλά και ρεαλιστική ελπίδα.

Κύκλοι του στενού περιβάλλοντός της σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι το παράδειγμα των «Νέων Εργατικών» στη Βρετανία τη δεκαετία του 1990 συνιστά έναν καλό οδηγό. Οι ιδέες του Τόνι Μπλερ και του στενού συμβούλου του Αντονι Γκίντενς περί του «Τρίτου Δρόμου» αποτέλεσαν την πλατφόρμα που χρησιμοποίησε ο πρώτος ώστε να κερδίσει την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και αργότερα την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου