ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Περί πτωχεύσεως...

Σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση στη Βουλή παρενέβη χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που προωθείται στη χώρα δεν δίνονται ουσιώδη κίνητρα για την αντιστροφή των δημογραφικών τάσεων, δεν δίνονται κίνητρα για να αυξηθεί ο αριθμός των απασχολουμένων ή για να μπαίνουν οι νέοι νωρίτερα στην αγορά εργασίας, δεν ενθαρρύνεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δεν αποθαρρύνεται η εισφοροδιαφυγή, καθώς και ότι ο προϋπολογισμός καλείται να περικόψει τα ελλείμματά του, «άρα ως μοναδική “σωτηρία” του συστήματος έμεινε η δραστική περικοπή των συντάξεων και η επέκταση των ορίων ηλικίας. Αυτή είναι η λεγόμενη “μεταρρύθμιση” που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες».

Συμπλήρωσε δε ότι «το να λύσουμε το πρόβλημα καταργώντας το δεν είναι “εξυγίανση”. Είναι ομολογία αποτυχίας ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος. Κοινωνικά επτωχεύσαμε».

«Λευκή πετσέτα»

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς άφησε αιχμές και για τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «άλλο αν ο κ. Παπανδρέου από τη Σύμη, λόγω Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ζητάει να μην κόβουν οι συνάδελφοί του τις κοινωνικές δαπάνες. Πρώτη φορά βλέπω πρωθυπουργό να ζητάει από τους άλλους να κάνουν αυτό που δεν κάνει ο ίδιος. Ή να μην κάνουν εκείνο που κάνει ο ίδιος».

Υποστήριξε δε ότι «αυτό δεν είναι πια ασφαλιστικό σύστημα. Δεν είναι συνταξιοδοτικό. Αυτό αποτελεί ομολογία χρεοκοπίας μιας πολιτικής δεκαετιών. Είναι μια “λευκή πετσέτα”. Είναι μια παραδοχή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Και πρέπει οι συνταξιούχοι να μάθουν να ζουν στη φτώχεια».

«Πτώχευση ιδεών της ΝΔ»

Στον κ. Σαμαρά απάντησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους που βρίσκονται στον Πόρο τόνισε πως «άκουσα ότι η αντιπολίτευση κήρυξε πτώχευση, την κοινωνική πτώχευση. Έχω πει επανειλημμένως ότι η πτώχευση είναι των ιδεών, των πολιτικών και των πρακτικών τους των τελευταίων ετών. Ότι το μνημόνιο είναι η ταφόπλακα και το μνημόσυνο αυτών των πολιτικών, αυτής της αντίληψης». Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως «παρ’ ότι θα έπρεπε η παράταξη αυτή να συμβάλει στην προσπάθεια που κάνουμε, ακριβώς λόγω της τεράστιας ιστορικής της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση που ζει ο ελληνικός λαός, συνεχίζει όχι απλώς την επανάληψη αλλά την υπεράσπιση των πολιτικών του πρόσφατου παρελθόντος και προσπαθεί μέσα από τα μεγάλα λόγια να ξεχαστεί αυτή η πολιτική, κρύβοντας έτσι και τις μεγάλες ευθύνες που έχουν».

«Τέλος τα παραμύθια»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε στη Βουλή ότι «η ΝΔ δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων», ενώ τόνισε ότι «δεν θέλαμε ούτε εμείς αυτά τα μέτρα, αλλά δεν λέμε παραμύθια με δράκους. Γιατί ο καιρός με χάντρες και καθρεφτάκια, για να κερδίσουμε πολιτικό χρόνο, πέρασε». Σκληρή στάση έναντι του νομοσχεδίου τηρούν και τα κόμματα της Αριστεράς, με τη γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα να τονίζει από τα Χανιά ότι «θέλουμε να πούμε στο λαό, να προειδοποιήσουμε ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε με τα νομοσχέδια και τους νόμους που ψήφισε αυτή η Βουλή και δεν τελειώνει με αυτά που είναι για συζήτηση στο Κοινοβούλιο, όπως είναι το σχετικό νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Έρχονται πολύ χειρότερα και πολλά περισσότερα». Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «επιμένει σε μια πολιτική που δίνει ένα μήνυμα. Ότι δεν εγγυάται συντάξεις για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Αυτές οι επιλογές είναι κατάφωρα αντισυνταγματικές και εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι θα καταπέσουν στα δικαστήρια».

Αλλαγές στο παραπέντε

Το νομοσχέδιο προβλέπει σύνταξη στα 65 έτη ή στα 60 με 40 χρόνια ασφάλισης, εξίσωση ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών, ασφάλιση στο ΙΚΑ όλων των νέων υπαλλήλων στο Δημόσιο από 1/1/2011 και εξομοίωση των ισχυόντων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.

Όσον αφορά στις βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, αυτές προβλέπουν ότι μειώνεται κατά δύο χρόνια το όριο συνταξιοδότησης γυναικών που εργάζονται στην καθαριότητα των ΟΤΑ, οι οποίες σταδιακά έως το 2013 θα συνταξιοδοτούνται στο 58ο έτος και όχι στο 60ό. Επίσης, μειώνεται από τα 55 στα 50 χρόνια το όριο συνταξιοδότησης γονέων με ανίκανα παιδιά, ενώ θα προσμετράται και για τους ένστολους ως πλασματικός χρόνος συνταξιοδότησης και ο χρόνος σπουδών τους σε ανώτατες σχολές και θα τους δίνεται η δυνατότητα για αναγνώριση μέχρι 5 πλασματικών ετών μάχιμης υπηρεσίας.

Για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών που ελάμβαναν τη σύνταξη των γονέων τους θα υπάρχουν εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε διάταξη με την οποία αναφέρεται ότι «το ελληνικό Δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό τη διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου