ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Στη δικαιοσύνη οι "αμαρτωλές" συμβάσεις

Στη Δικαιοσύνη παραπέμπει η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens τα πορίσματα από τον έλεγχο 164 συμβάσεων που έχει υπογράψει η γερμανική εταιρεία με νοσοκομεία. Συνέχισα το έργο των προκατόχων μου, κατέθεσε ο Μιχ.Λιάπης
Στη Δικαιοσύνη παραπέμπει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens τα πορίσματα από τον έλεγχο 164 συμβάσεων που έχει υπογράψει η γερμανική εταιρεία τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια με ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης εστάλησαν τα στοιχεία τα οποία «καθιστούν διάτρητες τις συμβάσεις αυτές» στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και την ανακρίτρια Ελένη Ράϊκου για διερεύνηση τυχόν αξιοποίνων πράξεων.

Στη δικαιοσύνη οι αμαρτωλές συμβάσεις

Εστάλησαν επίσης στο ΣΔΟΕ δύο πορισματικές εκθέσεις για έκδοση εικονικών τιμολογίων για προμήθεια μηχανημάτων της Siemens που εντοπίσθηκαν από τον έλεγχο στη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων και το Λαϊκό Νοσοκομείο.

Ζητεί ακόμη από τους Ελεγκτές Δημόσιας Υγείας την καταγραφή της δαπάνης ανά σύμβαση και νοσηλευτικό ίδρυμα από το 1995-2009 από όλες τις συμβάσεις που ελέγχονται.

Ο κ. Βαλυράκης μίλησε στους δημοσιογράφους για ερωτήματα που γεννώνται ύστερα από τη μελέτη των στοιχείων των νοσοκομείων για τη λειτουργία των επιτροπών προμηθειών και το διαπιστούμενο «απίθανο εύρος διαφθοράς σε υπηρεσιακό επίπεδο».

Για το λόγο αυτό ζητείται με επιστολή της επιτροπής από τις υπουργούς Υγείας και Ανταγωνιστικότητας ο κατάλογος των μελών των επιτροπών σύνταξης προδιαγραφών για την προμήθεια αξονικών και μαγνητικών τομογράφων από 1995-2009.\

Επιστολή της Siemens στην εξεταστική

Ταυτόχρονα χθες και μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων η Siemens Α.Ε. απέστειλε στην εξεταστική επιτροπή επιστολή με την οποία γνωστοποιεί ότι στη χώρα μας οι τιμές συντήρησης και προμήθειας προϊόντων είναι φθηνότερες κατά 25% από το μέσο όρο αντίστοιχων προϊόντων στην ευρωζώνη.

Διαβεβαιώνει στην ίδια επιστολή, ότι σε κάποιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης τα κόστη συντήρησης του εξοπλισμού των νοσοκομείων, υπερβαίνουν ακόμη και το 70% του συνολικού κόστους εγκατάστασης και χρήσης.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Βαλυράκης μίλησε για ανοικτές εκκρεμότητες της Siemens με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι διαβεβαιώσεις ότι θα παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια για την αποκάλυψη όσων δωροδοκήθηκαν από την εταιρεία τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια, είναι μόνον στα λόγια.

Στον "αέρα" το ταξίδι στη Γερμανία

Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να γίνει το ταξίδι στη Γερμανία για την εξέταση των Χριστοφοράκου, Κουτσενρόϊτερ και Σίκατσεκ, αν δεν αποδεσμεύσει η μητρική εταιρεία τους βασικούς αυτούς μάρτυρες από την υποχρέωση εχεμύθειας: «Δεν πρόκειται να γίνει το ταξίδι, αν δεν εξασφαλιστεί ικανοποιητικό αποτέλεσμα για την εξεύρεση της αλήθειας, το αίσθημα του κόσμου, τη δημοσιότητα», είπε ο κ.Βαλυράκης.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είναι σε εξέλιξη μία οιονεί διαπραγμάτευση με την επίκληση και της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης για ευνοϊκή μεταχείριση μαρτύρων που συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας.
Πάντως με την αρωγή του εφέτη Γιώργου Χριστοδούλου η επιτροπή ξεκινά νέο γύρο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής για πρόσβαση σε όλο το πρωτογενές υλικό της δικογραφίας που έχει σχηματισθεί στη Γερμανία με επίκληση και της διεθνούς σύμβασης για τη ροή του μαύρου χρήματος που συνιστά διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα.

Λιάπης: Δεν υπέγραψα ούτε άλλαξα σύμβαση

Εν τω μεταξύ, με την κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών (2004-2007), αλλά και Πολιτισμού (2007-2009) των κυβερνήσεων Καραμανλή, Μιχάλη Λιάπη, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το ανακριτικό έργο της επιτροπής, που διακόπτει τις εργασίες της ως τις 23 Αυγούστου.

Ο πρώην υπουργός συνόψισε την κατάθεσή του στο ότι ο ίδιος συνέχισε το έργο των προκατόχων του, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις διοικήσεις των οργανισμών, τους οποίους εν πολλοίς δεν άλλαξε.

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν υπέγραψε ούτε νέα, ούτε τροποποίηση συμβάσεως με τη Siemens κι ότι κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο είχαν οι διοικήσεις των οργανισμών «οι οποίες αποφάσισαν απολύτως νόμιμα» κι ότι ο ίδιος απλώς είχε μία «αφ’ υψηλού και χαλαρή» εποπτεία του ΟΣΕ.

Στη συνέχεια επικαλέσθηκε και για το έργο της προέκτασης του Προαστιακού που ξεκίνησε επί θητείας Βερελή κι ο ίδιος έκρινε ότι θα χάνονταν πολλά εκατομμύρια από κοινοτικά κονδύλια, αν δεν προχωρούσε.

Είπε επίσης ότι συνέχισε ο ίδιος τη σύμβαση για τους «ψηφιακούς ξεναγούς» που άρχισαν επί υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου το 2003, συνεχίσθηκαν επί Γιώργου Βουλγαράκη το 2005 και εν τέλει ακυρώθηκαν τον 2008 από τον Μιχάλη Λιάπη, γιατί η ανάδοχος Siemens δεν αντεπεξήλθε στις υποχρεώσεις της.

Δεν θυμόταν πάντως ο μάρτυρας την υπόθεση της ένταξης του ΟΣΕ στο σύστημα ασφαλείας C4I, το οποίο μετ’ επιτάσεως ζητούσε η Siemens και η αμερικανική πλευρά από τον κ. Λιάπη, όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα ντοκουμέντα που έχουν περιληφθεί στην έκθεση Debevoise & Plimpton.

Παρόμοιο αίτημα είχε πιεστικά τεθεί στον Χρήστο Βερελή, όπως ο ίδιος αποκάλυψε καταθέτοντας χθες στην εξεταστική, ότι γινόταν σε μία εποχή που είχαν πολλαπλασιασθεί οι δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ.

Το είχε αποκαλύψει επίσης ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος απέρριψε την πρόταση που του έγινε από τον κ. Λιάπη. Σήμερα πάντως ο μάρτυρας είπε γενικώς ότι του είχε θέσει θέμα διασφάλισης της ασφάλειας του ΟΣΕ το ίδιο το ΔΣ του Οργανισμού.

Ο μάρτυρας είπε ότι γνώρισε τον Χριστοφοράκο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2004 και πριν τους αγώνες κι ότι αν διατήρησε κάποιες σχέσεις ήταν μόνον χάριν των παιδιών τους που γνωρίζονταν.

Διέψευσε τις πολλές εγγραφές στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου πριν το 2004 λέγοντας ότι Θανάσης Λιάπης ήταν ένας δικηγόρος του Ανδρέα Παπανδρέου και όχι ο ίδιος, ενώ για το ταξίδι για τον ποδοσφαιρικό αγώνα στη Γερμανία, επανέλαβε ότι είχε γίνει με δικά του έξοδα.

Διέψευσε επίσης έγγραφο της εσωτερικής αλληλογραφίας της Siemens για συνάντηση τον Αύγουστο του 2004 μεταξύ του ιδίου, του Χριστοφοράκου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη με το οποίο φέρονταν να μιλούσαν για εξασφάλιση διευκολύνσεων της γερμανικής εταιρείας.

Αρνείται ανάμειξη και ο Χριστοδουλάκης

Με ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης σημειώνει, αναφορικά με όσα προέκυψαν από την εξέταση του κ. Χ. Βερελή, ότι ουδέποτε ο ίδιος υπέγραψε ή εκτέλεσε προγραμματική σύμβαση είτε με τη Siemens, είτε με άλλη εταιρεία.

Υπογραμμίζει κατόπιν αυτού ότι τυχόν εικαζόμενη ανάμειξη είτε δική του, είτε υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με συμβάσεις ή άλλες υποθέσεις της Siemens δεν έχει σχέση ούτε με τα γεγονότα, ούτε τις ισχύουσες διατάξεις αρμοδιοτήτων, ενώ θέτει τα στοιχεία των τραπεζικών του λογαριασμών στη διάθεση της εξεταστικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου