ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Σαμαράς: «Κοινωνικά επτωχεύσαμε»

«Κοινωνικά επτωχεύσαμε», είπε από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς. «Η ΝΔ δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων» αντέτεινε ο Γ.Παπακωνσταντίνου

«Κοινωνικά επτωχεύσαμε», είπε από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης οδηγεί σε συρρίκνωση και υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους.
Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του συνταξιοδοτικού του Δημοσίου, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «η σημαντικότερη υποχώρηση στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης είναι η απόσυρση της εγγύησης του κράτους στην καταβολή των συντάξεων».


Σαμαράς: «Κοινωνικά επτωχεύσαμε»

«Αυτή είναι η μεταρρύθμιση, η λεγόμενη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες, το να λύσουμε το πρόβλημα, μειώνοντας δραστικά τις συντάξεις».

«Το πάγωμα συντάξεων για τρία χρόνια σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό εξανεμίζει το εισόδημα των συνταξιούχων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Μειώθηκαν δραστικά οι συντάξεις σε ποσοστά πάνω από 30%».

Επικρίνοντας σύσσωμη την πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως «δεν γίνεται καμία ουσιώδης προσπάθεια για εξυγίανση του συστήματος, δεν δίνονται κίνητρα για να αυξηθεί ο αριθμός των απασχολουμένων, θεσπίζεται μόνο η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης».

«Δεν αποθαρρύνεται η εισφοροδιαφυγή, αφού το υψηλό εργοδοτικό κόστος ενθαρρύνει τους εργοδότες να πληρώνουν μαύρα», συμπλήρωσε.

Επιχειρώντας να κάνει μία ανασκόπηση των πεπραγμένων του παρελθόντος στην κοινωνική ασφαλίση, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι «η έξαρση του κρατισμού στη δεκαετία του 80 διέλυσε τα ταμεία».
Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι τις τελευταίες δεκαετίες θεσμοθετήθηκαν συνταξιοδοτικά δικαιώματα υψηλότερα από την συνταξιοτική απόδοση των ασφαλιστικών ταμείων και εκτίμησε ότι με το νέο ασφαλιστικό «οι συνολικές συντάξεις που θα δοθούν στο μέλλον, θα είναι χαμηλότερες από τις εισφορές που θα κατατεθούν στο μεταξύ».

«Η ΝΔ δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων»

«Είναι θετικό που επιτέλους ακούσαμε την άποψη του κ. Σαμαρά, διότι είχαμε απορία γιατί στο μείζον ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ψήφισε η Βουλή, δεν υπήρχε η τοποθέτηση από την ηγεσία της ΝΔ» είπε σχολιάζοντας την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μια πολύ ωραία θετική προσέγγιση, δεν είπε τίποτα, όμως, για τα τοξικά ομόλογα, που σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται την έλλειψη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, αλλά αδυνατεί να κάνει το επόμενο βήμα» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά δεν λέει, ούτε γιατί έκαναν, όσα έκαναν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, ούτε τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΝΔ ότι «αποσύρεται η εγγύηση του κράτους από το ασφαλιστικό» τονίζοντας ότι «το αντίθετο γίνεται, καθώς το κράτος εγγυάται όχι μόνο τη βιωσιμότητά του, αλλά και αξιοπρεπή σύνταξη.

Επιπλέον, κάλεσε τη ΝΔ να φέρει την έγγραφη εγγύηση ότι εξασφάλισε μακροχρόνια σταδιακή προσαρμογή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «όπως ισχυρίζεται ότι κατάφερε να κάνει», καθώς και να διευκρινίσει αν απαλλαγή από το μνημόνιο σημαίνει και από τον «Καλλικράτη», ή την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

«Δε θέλαμε ούτε εμείς αυτά τα μέτρα, αλλά δεν λέμε παραμύθια με δράκους. Γιατί ο καιρός με χάντρες και καθρεφτάκια, για να κερδίσουμε πολιτικό χρόνο, πέρασε. Ας εξηγήσει με ποια "μαγικά" θα μπορούσαμε σε δύο χρόνια να ξεφύγουμε», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατέληξε: «η ΝΔ δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων. Η κυβέρνηση, που αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες, θα προχωρήσει αταλάντευτα στο συνταξιοδοτικό για να δώσει ελπίδα και προοπτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου