ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Από μηδενική βάση το παιχνίδι στις τράπεζες

Ο σύμβουλος της κυβέρνησης θα υποβάλει προτάσεις για τη συμμετοχή του κράτους στον χρηματοπιστωτικό τομέα
Το «παιχνίδι» των τραπεζικών συγχωνεύσεων ανοίγει σήμερα η κυβέρνηση με τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, η οποία αναμένεται να ορίσει χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους για τη διερεύνηση των στρατηγικών επιλογών του Ελληνικού Δημοσίου σε αυτόν τον κρίσιμο για την οικονομία κλάδο.

Λίγες ημέρες μετά την υποβολή συνδυασμένης προσφοράς από την Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση του ελέγχου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας και την αντιπρόταση της διοίκησης της ΑΤΕ για τη δημιουργία ενός νέου δημόσιου πόλου με τη συγχώνευση τεσσάρων τραπεζών, η κυβέρνηση αποφάσισε να εξετάσει από μηδενική βάση τη συμμετοχή του κράτους στον τραπεζικό κλάδο.

Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών τεστ αντοχής (stress tests) σήμερα το απόγευμα, για τα οποία υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στα διοικητικά επιτελεία των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και αγωνία για τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν. Θετικό ήταν το κλίμα που επικράτησε χθες και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων ενισχύθηκε κατά 5,06%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα επιτελεία των τραπεζών, οι περισσότερες τράπεζες περνούν με βεβαιότητα τη «βάση», ενώ οριακά γύρω από το ελάχιστο επιτρεπτό όριο φαίνεται ότι «παίζουν» ένα ή δύο πιστωτικά ιδρύματα. Τον τόνο στην αγορά αναμένεται να δώσει και η σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής που συγκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , στην οποία θα συμμετάσχουν η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης.

Εκτός από τον διορισμό συμβούλων, στα θέματα της ημερησίας διάταξης περιλαμβάνονται επίσης η γενικότερη επισκόπηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πώληση και την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα θα εξεταστεί η δημιουργία ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων για τη μελέτη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Σε σχέση με τον τραπεζικό κλάδο η κυβέρνηση αναμένεται να επαναλάβει τις προθέσεις της για την ισχυροποίησή του διά της οδού των συγχωνεύσεων. Εξάλλου η Goldman Sachs θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος που θα προσλάβει η Τράπεζα Πειραιώς για την ολοκλήρωση του deal με το ΤΤ και την ΑΤΕ.

Εκτός από τις κυβερνητικές αποφάσεις, κρίσιμο ρόλο για τη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης στην εγχώρια κεφαλαιαγορά θα παίξουν και τα στρες τεστ τα οποία θα ανακοινωθούν από την κάθε τράπεζα ξεχωριστά σήμερα το απόγευμα. Παράλληλα έκθεση με τα συμπεράσματά της για τις αντοχές του συστήματος συνολικά θα παρουσιάσει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Με βάση τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα γνωρίζουν το αργότερο σήμερα το πρωί τη βαθμολογία που λαμβάνουν με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί, την οποία θα κληθούν να ανακοινώσουν στις 7 μ.μ.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα αναμένεται να εξαχθούν από τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που θα καταφέρουν να διατηρήσουν υπό το πιο δυσμενές σενάριο, το οποίο προβλέπει σημαντική επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, άνοδο των επισφαλειών και ένα «κούρεμα» (haircut) της τάξεως του 23% στα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου