ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Εχουμε σχέδιο για να διορθώσουμε τις αδικίες

ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

Με αιχμή του δόρατος το σχέδιο Σαμαρά για αποκατάσταση της αδικίας στους χαμηλοσυνταξιούχους, εξελίσσεται στην καρδιά του καλοκαιριού η γαλάζια εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την πρόταση διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υπόσχεται ρεαλιστική διέξοδο από την κρίση.

Η πρώτη από τις θερινές περιοδείες του Αντώνη Σαμαρά στα Ιωάννινα, κρίθηκε ικανοποιητική από τους επιτελείς της Ρηγίλλης, καθώς ένα βασικό συμπέρασμα που προέκυψε ήταν πως οι πολίτες επιθυμούν να ακούσουν από κοντά τον πρόεδρο της Ν.Δ και να μάθουν περισσότερα για το σχέδιο απαλλαγής από το μνημόνιο.

Βασική δέσμευση του Μεσσήνιου πολιτικού είναι όμως ότι, ανεξαρτήτως του εάν η χώρα θα έχει βγει από το μνημόνιο ήδη ή όχι, θα αποκαταστήσει άμεσα τις συντάξεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, ώστε να διορθώσει αυτό το μεγάλο σφάλμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο περικόπτοντας τις συντάξεις προκάλεσε μία μεγάλη κοινωνική αδικία με ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος.
Για να διασφαλιστεί μάλιστα ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το μνημόνιο, εφόσον η χώρα δεν θα έχει απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις του, θα πρέπει τα ποσά αυτά να «κοπούν» από αλλού, και πάνω σε αυτό η Ν.Δ. έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με κωδικούς και ποσά, που περιλαμβάνουν τα εξής:
Το κτύπημα του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, τα κονδύλια για συμβούλια και επιτροπές, για οδοιπορικά, για ενοίκια, για δημόσιες σχέσεις, για αμοιβές φυσικών και νομικών προσώπων, για λοιπές λειτουργικές δαπάνες, για επιχορηγήσεις Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Δαπάνες που είναι σπατάλες και η πρόταση περικοπής τους για κάποιες από αυτές ανήκει στην ΑΔΕΔΥ.

Ενημερωτικό σημείωμα για το σχέδιο για αποκατάσταση των συντάξεων, με τη συγκεκριμένη πρόταση για το από πού θα βρεθούν τα λεφτά, έχει ήδη αποστείλει στα γαλάζια στελέχη ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, ώστε να το έχουν ως βασικό περίγραμμα στην επαφή τους με τον κόσμο κατά τις θερινές εξορμήσεις τους στις περιφέρειές τους.

Η Ρηγίλλης χαρακτηρίζει την περικοπή των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους ως την πλέον άδικη έως απάνθρωπη επίπτωση των μέτρων που προκάλεσε το μνημόνιο. «Χωρίς αναστολές απέναντι στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, και ενώ ο πληθωρισμός κινείται σε αριθμούς δυσθεώρητους, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε, με πρόσχημα τις εντολές της τρόικας, να ΄΄πετσοκόψει΄΄ τις συντάξεις”, αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά το παράδειγμα με την εξωφρενική μείωση που υφίσταται ένας συνταξιούχος των 861 ευρώ μεικτά, ο οποίος, ενώ ετησίως ελάμβανε 12.054 με τις περικοπές θα λαμβάνει 11.132, δηλαδή μείον 922 ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστεί η μείωση της αγοραστικής του δύναμης από τον καλπασμό του πληθωρισμού.

Η Ν.Δ. δεν παραλείπει μάλιστα να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι το ΠΑΣΟΚ άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση, όταν δήλωνε πως «λεφτά υπάρχουν» και έταζε τα πάντα στους πάντες, και άλλα έπραξε ως κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωνε, ειδικότερα, στις 25 Μαΐου του 2009, όσον αφορά στις προθέσεις του απέναντι στους συνταξιούχους, ότι: «Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια, αλλά ζητάμε αξιοπρέπεια και σεβασμό για τα περήφανα γηρατειά, όπως έλεγε ο Αντρέας Παπανδρέου». Ως πρωθυπουργός, όμως, πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών, υποστηρίζοντας πρόσφατα, στις 8 Ιουλίου, ότι «Η κυβέρνηση όφειλε να προβεί σε δραστικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και χωρίς την τρόικα, καθώς θα είχαμε μια χώρα να πληρώνει συντάξεις και τίποτα άλλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου