ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Συνταγματικό το "πάγωμα"

Απολύτως συνταγματική χαρακτή ο υπουργός Εργασίας την απόφαση του για κατάργηση των μισθολογικών αυξήσεων μέσω διαιτησίας, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να τίθεται υπό αμφισβήτηση η εθνική προσπάθεια. Θύελλα ανιδράσεων
Απολύτως συνταγματική έκρινε ο υπουργός Εργασίας την απόφαση για κατάργηση των μισθολογικών αυξήσεων μέσω διαιτησίας, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να τίθεται υπό αμφισβήτηση η εθνική προσπάθεια, δηλαδή το πάγωμα των αυξήσεων που προβλέπεται στο μνημόνιο.
Στη θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσε η σχετική απόφασή του ο κ.Λοβέρδος απάντησε την Τετάρτη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τις δράσεις του υπουργείου για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Συνταγματικό το πάγωμα

Ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε τη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψαν προ ημερών η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες και η οποία προβλέπει «πάγωμα» μισθών για το 2010 για να αιτιολογήσει την απόφασή να παρέμβει σε αποφάσεις της Διαιτησίας.

Σύμφωνα με το Mega, στο περιθώριο της συνέντευξης, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις από τη Διαιτησία εκτός του συγκεκριμένου πλαισίου του μνημονίου που προβλέπει πάγωμα αυξήσεων για το 2010.

Δεν είναι δυνατόν κάποιοι κλάδοι να ακυρώνουν στην πράξη την ΕΓΣΣΕ, να αγνοούν την εθνική προσπάθεια και το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα, επισήμανε ο κ. Λοβέρδος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εντός της προσεχούς εβδομάδας πρόκειται να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία «αυτού του είδους τις αποφάσεις που αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες που κάνουμε όλοι εδώ στην Ελλάδα θα τις καταργήσουμε».

Η προαναγγελία για κατάργηση των αποφάσεων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για αντισυνταγματική και πραξικοπηματική πρωτοβουλία.
Μέσω των αποφάσεων του ΟΜΕΔ, δίνονται μισθολογικές αυξήσεις πέραν των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Μνημόνιο, δηλαδή 1,5% ή 3%, σε τουριστικούς ξεναγούς και τεχνικούς ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Ήδη έχουν ληφθεί επτά αποφάσεις, σε σύνολο 36 αιτημάτων για μεσολάβηση.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου στα προγράμματα του ΟΑΕΔ με στόχο την επιχορήγηση 65.000 θέσεων εργασίας, αλλά και στην αυξημένη απορροφητικότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να αυξηθεί σε ακόμα πιο σημαντικό επίπεδο.

Θύελλα στη Βουλή

Την εναντίωσή τους στην επικείμενη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, για ακύρωση των αποφάσεων του ΟΜΕΔ, που υπερβαίνουν τις μισθολογικές επιταγές του Μνημονίου, εξέφρασαν σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, κατήγγειλε «αντικοινωνικό πραξικόπημα» με το οποίο απαγορεύεται στους ιδιώτες να δίνουν αυξήσεις στους εργαζόμενους, εκεί που τα συμφώνησαν στη διαιτησία.

«Τίθεται σε κρίση και η συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων; Υπάρχει βούληση της κυβέρνησης, όλη αυτή η διαπραγμάτευση να τεθεί και αυτή κάτω από τις προδιαγραφές του Μνημονίου;» αναρωτήθηκε.

«Η παρέμβαση, που καταγγέλθηκε με τόσο μεγαλοπρεπή τρόπο, είναι ακριβώς η διασφάλιση των όρων της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που δημιουργεί ένα πολύ θετικό κεκτημένο μέσα στην τόσο δυσμενή οικονομική συνθήκη», απάντησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Πέτρος Ευθυμίου.

«Είναι δυνατόν να καταγγέλλουν το Μνημόνιο, οι άνθρωποι που το δημιούργησαν και το επέβαλαν, ως συνθήκη του ελληνικού λαού; Ποιος άφησε τη χώρα με έλλειμμα 14%, όταν έστελνε επιστολές στους εταίρους μας με υπογραφή για 6%; Ποιος άφησε τη χώρα με τον δανεισμό των 300 δισ. και γκρέμισε την ανταγωνιστικότητά της κατά 25 βαθμίδες;» συνέχισε ο κ. Ευθυμίου.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης διέκρινε επανάληψη του άρθρου 4: «Βάζετε στο γύψο τους εργαζόμενους; Καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις; Όταν μια ομοσπονδία παλέψει και υποχρεώσει τους εργοδότες να δώσουν παραπάνω, θα βγείτε με νόμο να πείτε, 'όχι, απαγορεύεται';».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης υποστήριξε πως με την κατάργηση των συμβάσεων, που υπερβαίνουν την συλλογική σύμβαση εργασίας, κατόπιν αποφάσεων του ΟΜΕΔ, «ακυρώνεται η ίδια η Δημοκρατία, το Σύνταγμα, κατακτήσεις και δικαιώματα ενός αιώνα, το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου