ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Ύφεση πριν την ανάπτυξη#

Τη Δευτέρα έρχονται εκ νέου στη χώρα μας εκπρόσωποι της τρόικας
«Από τα μέσα του 2011 θα αρχίσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Έως τότε η ύφεση θα χειροτερεύει και οι δείκτες θα επιβραδύνονται» τονίζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Σερβάς Ντερόουζ, επικεφαλής των Ευρωπαίων Ελεγκτών της Τρόικας και ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε για λογαριασμό της Ευρωζώνης το μνημόνιο.

Όπως υποστηρίζει, αν δεν μεσολαβούσε το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας τότε το έλλειμμα θα είχε εκτοξευτεί στο 20% και η ύφεση θα είχε αγγίξει το 10%.

Ο κ. Ντερόουζ, παραδέχεται ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα είναι χωρίς προηγούμενο, υπογραμμίζει όμως ότι χωρίς προηγούμενο ήταν και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι κάνουν λάθος όσοι προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ κάνει γνωστό ότι το Μάιο του 2009 το Eurogroup είχε προειδοποιηθεί ότι το ελληνικό έλλειμμα θα ξεπεράσει το 10%.

Αποδίδει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας στην «απροθυμία των προηγούμενων κυβερνήσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και «στην κακή λειτουργία της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης».

«Δε θα υπάρχει οικονομική κρίση. Το φορολογικό σύστημα θα είναι πιο δίκαιο... οι δαπάνες θα επενδύονται παραγωγικά» λέει ο κ. Ντερόουζ, σχολιάζοντας το πως θα είναι η Ελλάδα έπειτα από τρία χρόνια, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εφαρμοστεί κατά γράμμα.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν μιλώντας επίσης στην "Καθημερινή της Κυριακής" προειδοποιεί ότι η συνολική εξέταση του προγράμματος θα γίνει τον Αύγουστο.

Εκτιμά ακόμη πως η επιτυχής έκδοση των εντόκων και επιπρόσθετα στοιχεία - όπως λέει - που αφορούν τις επιδόσεις που καταγράφονται στον δημοσιονομικό τομέα, επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως είχε σχεδιασθεί.

Παράλληλα, στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε σε συνέντευξή του κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παράτασης του μηχανισμού στήριξης για τη διάσωση μιας χώρας της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα έρχονται εκ νέου στη χώρα μας εκπρόσωποι της τρόικας. Στο «μικροσκόπιο» της τριμερούς επιτροπής θα βρεθούν σε πρώτη φάση, τα ελλείμματα του ΟΣΕ και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ενόψει της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες ζημιογόνες ΔΕΚΟ στις οποίες δεν έχει σημειωθεί οικονομική πρόοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου