ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Ανοίγει ο κύκλος των εξαγορών στις τράπεζες

Αφετηρία ανακατατάξεων τα ευρωπαϊκά stress tests
Το εναρκτήριο λάκτισμα για την αλλαγή του τραπεζικού χάρτη στην Ελλάδα αναμένεται να δώσουν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, τα οποία θα διαμορφώσουν μια πρώτη ξεκάθαρη εικόνα σε επενδυτές και μετόχους για την κάθε υποψήφια προς εξαγορά, συγχώνευση ή συνεργασία τράπεζα.

Ηδη η Εurobank βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και δεν αποκλείεται να ανακοινώσει εντός των ημερών συνεργασία με ξένη τράπεζα στην αγορά της Πολωνίας. Οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο επίπεδο και επικρατέστερος συνεργάτης φέρεται η πολυμετοχική ΗSΒC η οποία θα συνδράμει τη ρευστότητα της τράπεζας στην Πολωνία όπου δραστηριοποιείται μέσω της Ρolbank. «Οι συνεργασίες, οι συγχωνεύσεις ή οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είναι μονόδρομος», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίος τραπεζίτης που εκτιμά ότι η αγορά θα αρχίσει να κινείται δυναμικά από τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και τα stress tests που θα τρέξει η Τράπεζα της Ελλάδος και θα έχει ενεργοποιηθεί και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για τράπεζες με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας. Χθες το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός των ημερών στη Βουλή, πήρε το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζοντας τον ρόλο του «στη διευκόλυνση της διαμόρφωσης στρατηγικών επιλογών ανασύνταξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, επιτρέποντας έτσι σε αυτό να συνεχίσει την εκπλήρωση της αποστολής του στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας».

«Ξορκίζουν» το Ταμείο
Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι τραπεζίτες επικροτούν τη δημιουργία του Ταμείου, παράλληλα το «ξορκίζουν» αφού η υπαγωγή του σε αυτό θα σημαίνει πως η συγκεκριμένη τράπεζα δεν μπορεί να καταφέρει με εναλλακτικό τρόπο, είτε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε με έκδοση καλυμμένων ομολογιών, είτε με συγχώνευση, να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Αποστάσεις από το Ταμείο άλλωστε κράτησε χθες και ο αντιπρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Σπ. Παντελιάς, ο οποίος κράτησε μικρό καλάθι όσον αφορά το μέτωπο των συγχωνεύσεων. Οπως είπε με δηλώσεις του στο Reuters «το Τ.Τ. διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην Ελλάδα, 17% στο α΄ τρίμηνο, και δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια». Δήλωσε αισιόδοξος ότι τα stress tests θα καταδείξουν πως και άλλες ελληνικές τράπεζες είναι επίσης σε καλή φόρμα και διαθέτουν επαρκή κεφάλαια ενώ αναφορικά με εξαγορές και συγχωνεύσεις σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ πιθανό να μη δούμε κάτι να πραγματοποιείται σε αυτό το μέτωπο, ή να δούμε να πραγματοποιούνται πολύ λιγότερα από αυτά που στην παρούσα φάση προσδοκώνται. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα μείνουμε με μόλις δυο- τρεις τράπεζες στην Ελλάδα έως τα τέλη αυτού του χρόνου». Οι συζητήσεις πάντως προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη αρχίσει ενώ οι προτροπές τόσο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου είναι αλλεπάλληλες.

Χθες άλλωστε, η Εθνική Τράπεζα με ανακοίνωσή της διέψευσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου ή την πώληση ποσοστού θυγατρικών της, δηλώνοντας επίσης κατηγορηματικά ότι «δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα για το ενδεχόμενο συγχώνευσης».

Η ΕURΟΒΑΝΚ

βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για συνεργασία με ξένη τράπεζα στην Πολωνία


Ευρωπαϊκή ασπίδα για καταθέτες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Βασιλείου

ΑΣΠΙΔΑ προστασίας για τους κατόχους τραπεζικών καταθέσεων έως 100.000 ευρώ σε περίπτωση χρεοκοπίας της τράπεζας δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, σχετική πρόταση που παρουσίασε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ προβλέπει την αύξηση της εγγυημένης επιστροφής σε 100.000 ευρώ, η οποία θα πρέπει να δίδεται στους κατόχους των λογαριασμών- περιλαμβάνονται μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις- εντός επτά ημερών. «Οι ευρωπαίοι καταναλωτές πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι αποταμιεύσεις, οι επενδύσεις και τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους προστατεύονται, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ισχύει ήδη με νόμο η εγγύηση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ. Από τα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ από το 2012 και το 2013 στην Ε.Ε. (εκτός Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάιν), εξαιρούνται οι καταθέσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και δημόσιων αρχών, δομημένα επενδυτικά προϊόντα και πιστοποιητικά χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου