ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Επικίνδυνη άγνοια

Πρόκειται περί κράτους χωρίς στοιχειώδη λογική. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι, από τη μία, χρησιμοποιώντας νοοτροπία ψιλικατζή, κόβει τις πενταροδεκάρες των συνταξιούχων και, από την άλλη, με την άνεση Κροίσου πετάει στη θάλασσα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τρανταχτό παράδειγμα οι παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας εκ μέρους της Ελλάδας, οι οποίες την έχουν οδηγήσει σε υπέρογκα πρόστιμα. Τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά σοκάρουν, γιατί αποκαλύπτουν ένα κράτος ανίκανο να συμμαζέψει τα του οίκου του.

Εν τάχει αναφέρουμε ότι η Ελλάδα έχει 183 καταδικαστικές αποφάσεις, εκ των οποίων συμμορφώθηκε αμέσως σε 110. Μόνο για τέσσερις περιπτώσεις μη εφαρμογής των ευρωπαϊκών αποφάσεων τιμωρηθήκαμε με πρόστιμα που ξεπερνούν τα 19 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκκρεμεί η εξόφληση της χρηματικής ποινής για τα τυχερά παιχνίδια. Για την υπόθεση αυτή επιδικάστηκε εφάπαξ πρόστιμο 3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προστίθεται χρηματική ποινή 31.536 ευρώ για κάθε ημέρα (!) μη συμμόρφωσης.

Μπορεί τα νούμερα να κουράζουν, εν τούτοις είναι απαραίτητα για να αντιληφθούμε ότι λεφτά θα υπήρχαν, αν ταυτόχρονα υπήρχαν και ικανοί διαχειριστές. Δυστυχώς, τα προλεγόμενα δεν αποτελούν τις μοναδικές ενδείξεις παραλογισμού. Μια πολιτεία που καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους της να απογραφούν μόνοι τους, γιατί δεν ξέρει πόσους έχει, πόσο τους πληρώνει, πόσα είναι τα επιδόματά τους και πόσοι οι βασικοί μισθοί τους, θυμίζει τριτοκοσμική οργάνωση. Το ωραίο είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια προσλάμβανε ή πάγωνε τις προσλήψεις και μοίραζε επιδόματα κατά το δοκούν, έχοντας άγνοια της συνολικής εικόνας του δημόσιου μηχανισμού!

Όπως προφανώς δεν γνωρίζει με ακρίβεια το μέγεθος και την αξία της δημόσιας περιουσίας, πόσα κτίρια χρησιμοποιούνται από τα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς, πόσα ενοίκια καταβάλλονται ετησίως για υπηρεσίες κατακερματισμένες σε όλη την Αττική και όχι μόνον. Παρά ταύτα, η σημερινή κυβέρνηση όταν χρειάστηκε να κάνει περικοπές χωρίς δεύτερη σκέψη στράφηκε στις τσέπες των πολιτών. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Η «Α»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου