ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010


Μηνύματα από τη Βρετανία στην Ελλάδα

Ο Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε μπροστά σε χρηματιστές και επιχειρηματίες των Ηνωμένων Πολιτειών

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, υποσχέθηκε να “μεταμορφώσει” την εξωτερική πολιτική της χώρας του, ώστε να δοθεί έμφαση στις επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητες βρετανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, είπε ότι καλεί τους διπλωμάτες της Βρετανίας να χρησιμοποιήσουν κάθε ευκαιρία, ώστε να κερδίσουν παραγγελίες για βρετανικές εταιρείες. Ανακοίνωσε επίσης ότι προχωρά στο διορισμό ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου με εξειδίκευση στις επιχειρήσεις, ως επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης το Foreign Office θα έχει πλέον και εμπορικό διευθυντή.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε μπροστά σε χρηματιστές και επιχειρηματίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο νέος μόνιμος Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών θα είναι ο Σάϊμον Φρέϊζερ, που υπηρετεί στο υπουργείο Επιχειρήσεων από το Μάιο του 2009. Ο κύριος Κάμερον χαρακτήρισε τη Βρετανία “χώρα που ηγείται στον τομέα των εμπορικών πρωτοβουλιών του δημοσίου τομέα”. O κύριος Κάμερον εξέφρασε την επιθυμία του να “αναμορφώσει την εξωτερική πολιτική της χώρας του ώστε να δοθεί περισσότεροι έμφαση στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, και να διασφαλιστεί ότι η Βρετανία θα είναι ανοιχτεί σε ξένες επιχειρηματικές προτάσεις και επενδύσεις”.

O Πρωθυπουργός της Βρετανίας επισήμανε ότι ο δρόμος για την έξοδο από την ύφεση και την οικονομική κρίση, περνάει μέσα από τον αναπροσανατολισμό της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής, το διεθνές εμπόριο και τις εξαγωγές.

Ας ελπίσουμε ότι στην Ελλάδα, που την περίοδο αυτή ζει την “κατάρρευση του ελληνικού υπαρκτού σοσιαλισμού”, θα περάσουν ανάλογα μηνύματα, στην κυβέρνηση, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες. Την ώρα που οικονομική ύφεση μας χτυπάει την πόρτα και η ανεργία καλπάζει, κάποιοι αμετανόητοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η χώρα θα εξέλθει από την κρίση, με κεντρικά κατευθυνόμενες κρατικές πρωτοβουλίες, με κρατικοδίαιτες επιχειρηματικές δραστηριότητες, και με διόγκωση της γραφειοκρατίας και του δημοσίου τομέα, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτοί ακριβώς ήταν οι παράγοντες που μας οδήγησαν στη χρεωκοπεία. Όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης σε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή, το οικονομικό θαύμα της Σίλικον Βάλεϊ και η επανάσταση της νέας τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, έγινε από νεαρούς, φιλόδοξους αποφοίτους πανεπιστημίων που ήθελαν απλά να φτιάξουν καλούς υπολογιστές και να κερδίσουν χρήματα, και όχι από “πενταετείς κρατικές πρωτοβουλίες σοβιετικού τύπου”.

Η γραφειοκρατία, ο συντεχνιακός κρατισμός, ο κομματισμός και η ρουσφετολογία, πνίγουν τα όνειρα των νέων ανθρώπων και κάθε δημιουργική πρωτοβουλία για επιχειρηματικές δραστηριότητες και δημιουργία πλούτου στην Ελλάδα. Ο καθένας πρέπει να έχει την ελευθερία να πετύχει με τον τρόπο που επιλέγει, είτε ως εφοπλιστής, είτε ο ιδιοκτήτης φορτηγού, είτε ως οπωροπώλης, είτε ως αγρότης. Η Ελλάδα, έστω και αυτή την ύστατη ώρα πρέπει να επιλέξει το δρόμο της ελευθερίας και της δημιουργικής παραγωγικότητας, και να κλείσει για πάντα τα αυτιά της, στις “Σειρήνες” της ιδεοληψίας, του δογματισμού και της ψυχοπαθολογικής άρνησης της λογικής και της ίδιας της ανθρώπινης φύσης και της επιθυμίας για ζωή και πρόοδο.



Δημήτρης Ε. Θωμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου