ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Δολοφονία Σ. Γκιόλια: Έρευνες και φόβοι για νέα χτυπήματα

«Αντιμέτωπη» με την πιο ακραία εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση που έχει εμφανιστεί στη χώρα και έχει στραφεί εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία, ενώ την ίδια ώρα διάχυτος είναι ο φόβος για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας πραγματοποιούν εξονυχιστικές έρευνες σε όλη την Αθήνα, σε μία προσπάθεια να φτάσουν στα ίχνη της πιο σκληρής εν ενεργεία ομάδας του σύγχρονου αντάρτικου πόλης, που δολοφόνησε εν ψυχρώ το δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια και φέρεται να έχει επαφές με την παλιά γενιά τρομοκρατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες των αστυνομικών για τους δολοφόνους του δημοσιογράφου βρίσκονται προς το παρόν στο σκοτάδι. Οι άνδρες της ΕΛΑΣ ερευνούν την περιοχή στην οποία εγκαταλείφθηκε το αυτοκίνητο και ψάχνουν «πόρτα, πόρτα», προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για τους δράστες.

Εξετάζουν το οπτικό υλικό από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας και αναζητούν μάρτυρες που ενδεχομένως είδαν τα μέλη της οργάνωσης να σταθμεύουν και να πυρπολούν το κλεμμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Οι άνδρες της ΕΛΑΣ εκτιμούν ότι οι δράστες παρέμειναν στη συμβολή των οδών Λεωνιδίου και Λεωφόρου Βουλιαγμένης μερικά λεπτά μέχρι να βάλουν φωτιά και να εξαφανίσουν τα ίχνη τους και ότι κάτοικοι μπορεί να είδαν τις περίεργες κινήσεις των τρομοκρατών.

Οι υπολογιστές του δημοσιογράφου

Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ θα μπουν και οι σκληροί δίσκοι των υπολογιστών του δημοσιογράφου και θα εξεταστούν τα στοιχεία των τελευταίων ερευνών του Γκιόλια, ενώ τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής αναμένεται να βοηθήσουν και οι καταθέσεις των μαρτύρων. Η πιο σημαντική κατάθεση, αυτή της συζύγου του δημοσιογράφου, θα δοθεί πιθανότατα σήμερα, σε περίπτωση που το επιτρέψει η ψυχολογική της κατάσταση. Η μαρτυρία της εικάζεται ότι θα προσθέσει στοιχεία, καθώς είναι πολύ πιθανό να είδε από την οθόνη της εισόδου τουλάχιστον έναν από τους δράστες, ενώ φως στην υπόθεση της «νεοτρομοκρατίας» μπορεί να δώσουν και οι μαρτυρίες των κατοίκων.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένας κάτοικος δήλωσε πως είδε τους δράστες να φτάνουν στο σπίτι του δημοσιογράφου με ένα λευκό αυτοκίνητο και να φεύγουν μ' ένα άλλο, το οποίο ήταν σκούρο. Ο μάρτυρας δεν μπόρεσε να δει τα χαρακτηριστικά των τρομοκρατών, αλλά υποθέτει ότι ήταν νεαρής ηλικίας, καθώς έτρεχαν με ευκολία και ήταν μετρίου αναστήματος.

Οι αστυνομικοί θεωρούν πολύ πιθανό να υπήρχε κατά τη δολοφονική επίθεση ομάδα υποστήριξης. Εκτιμούν ότι τουλάχιστον τρία άτομα συμμετείχαν στη μαφιόζικη εκτέλεση του Σωκράτη Γκιόλια. Οι δύο δράστες περίμεναν το δημοσιογράφο στην είσοδο της πολυκατοικίας και ο τρίτος ήταν κοντά στο κλεμμένο αυτοκίνητο, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπήρχαν κι άλλα άτομα -ομάδα υποστήριξης- που περίμεναν σε δεύτερο αυτοκίνητο, παρακολουθούσαν από απόσταση για λόγους ασφαλείας και ήταν έτοιμα να επέμβουν σε περίπτωση που το σχέδιο «στράβωνε».

Καλά σχεδιασμένη επίθεση

Οι τρομοκράτες, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχαν σχεδιάσει καλά την εκτέλεσή τους, χρησιμοποιώντας πρακτική μαφιόζων και είχαν υπολογίσει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Μάλιστα, ένας μάρτυρας κατέθεσε ότι τις προηγούμενες μέρες είχε δει άγνωστο με μοτοσικλέτα που παρακολουθούσε κάθε βράδυ το σπίτι του δημοσιογράφου και τη γύρω περιοχή. Ακόμη και η ώρα της επίθεσης δεν ήταν τυχαία. Στις 5.26 το πρωί δεν κυκλοφορούν πολλοί κάτοικοι ούτε η ομάδα ΔΙΑΣ είναι στο δρόμο εκείνη την ώρα.

Η Αστυνομία αναμένει με ενδιαφέρον την προκήρυξη της οργάνωσης που θα δίνει την ερμηνεία της μαφιόζικης δολοφονίας, ενώ οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο την προκήρυξη να υπογράφουν δύο οργανώσεις μαζί (η «Σέχτα» και ακόμη μία νέα οργάνωση που έχει συνενωθεί με τη «Σέχτα»), τα μέλη των οποίων συνδέονται με γνωστούς ποινικούς και την παλιά γενιά τρομοκρατών. Στο μεταξύ, η ΕΛΑΣ περιμένει και την προκήρυξη για το φονικό τρομοκρατικό χτύπημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου έχασε τη ζωή του ο αστυνομικός Γιώργος Βασιλάκης.

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι για νέο σκληρό τρομοκρατικό χτύπημα. Εξάλλου οι δύο προηγούμενες επιθέσεις της «Σέχτας», στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού και στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα και χαρακτηρίστηκαν από το μίσος που έδειξαν οι τρομοκράτες, «γαζώνοντας» με δεκάδες σφαίρες τους στόχους τους.

Σιωπηλή διαδήλωση

Συγγενείς, φίλοι και στενοί συνεργάτες του δημοσιογράφου συνόδευσαν χτες το απόγευμα τον Σωκράτη Γκιόλια στην τελευταία του κατοικία, πραγματοποιώντας παράλληλα μία σιωπηλή διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας. Ολοι φορούσαν ένα μαύρο μπλουζάκι, το οποίο είχε μπροστά τυπωμένο το πρόσωπο του Γκιόλια, τις λέξεις «Ελεύθερη Φωνή» και στο πλάι κόκκινα τριαντάφυλλα, ενώ στο πίσω μέρος της μπλούζας υπήρχαν ένας στόχος και επάνω οι λέξεις «Θα φωνάΖΩ», θέλοντας να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στους τρομοκράτες ότι κανείς δε θα μπορέσει να φιμώσει τους δημοσιογράφους. Στην κηδεία του, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου και πολλοί επώνυμοι, διάχυτη ήταν η συγκίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου