ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Τρισέ κατά οίκων αξιολόγησης

Οι αγορές φαίνεται ότι συνεχίζουν τις πιέσεις προς τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, καθώς ο οίκος Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες, σε A1 από Aa2. Ο οίκος υποστήριξε, αιτιολογώντας την απόφασή του, ότι η χρηματοοικονομική ισχύς της κυβέρνησης της Πορτογαλίας θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, καθώς και ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας είναι πιθανό να παραμένουν σχετικά αδύναμες, εκτός και αν οι πρόσφατες δομικές μεταρρυθμίσεις αποφέρουν αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, ενώ ως προς το outlook ο οίκος θεωρεί ότι είναι σταθερό.

Προς δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου

Στο πλαίσιο αυτό, οι αιχμές που άφησε για τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch) ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Liberation», μοιάζουν σχεδόν «προφητικές» και επαναφέρουν στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Ο κ. Τρισέ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι, κατά τα φαινόμενα, σκόπιμο να μη συνεχιστεί να υπάρχει ένα διεθνές ολιγοπώλιο των τριών οίκων», υπογραμμίζοντας ότι «οι οίκοι αξιολόγησης γενικά έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τις κινήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω των χρηματαγορών. Αυτό αντιβαίνει στην οικονομική σταθερότητα».

Πυρά και για τις κυβερνήσεις

Παράλληλα, πάντως, ο κ. Τρισέ αφήνει αιχμές και για τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι «η Κεντρική Τράπεζα σε καμία περίπτωση δεν είναι εκεί για να διορθώνει τα λάθη στους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς, λάθη για τα οποία έχουμε επανειλημμένως προειδοποιήσει». Παράλληλα, υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ για τα κρατικά ομόλογα, υπογραμμίζοντας ότι «η νομισματική πολιτική είναι αμετάβλητη, καθώς θεωρούμε ότι είναι κατάλληλη για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών», και τάσσεται υπέρ της συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρώπη για τον περιορισμό των ελλειμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου