ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Κυβερνητική στροφή υπέρ των μικρομεσαίων

Εάν κρίνουμε από τις χθεσινές ανακοινώσεις της υπουργού Οικονομίας κ. Κατσέλη, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο δημόσιος διάλογος περιορίζεται συνήθως σε ζητήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας ή σύμπραξης μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων με την πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης.

Η ραχοκοκκαλιά, όμως, της ελληνικής οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν αφεθεί αβοήθητες να αντιμετωπίσουν μια εξαιρετικά αρνητική οικονομική συγκυρία και έναν εξαιρετικά ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό. Από τα τέλη του 2008, οπότε ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή δεν στήριξε επαρκώς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί είχε άλλες προτεραιότητες. Η τότε κυβερνητική ηγεσία προσπαθούσε να αιφνιδιάσει με πρόωρες βουλευτικές εκλογές και στο τέλος κατέληξε να οργανώσει την εκλογική φυγή της από την εξουσία.

Πριν από τις βουλευτικές εκλογές ο κ. Παπανδρέου εμφανιζόταν απόλυτα προετοιμασμένος για να βάλει την οικονομία σε σωστές βάσεις. Έχασε πολύτιμο χρόνο σε αναζήτηση της κατάλληλης οικονομικής πολιτικής και στη συνέχεια παραδόθηκε στην τρόικα, προσυπογράφοντας μία πολιτική που δεν έχει αναπτυξιακή διάσταση και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει.

Με την παρέμβασή της η υπουργός Οικονομίας κ. Κατσέλη στέλνει το σωστό μήνυμα στον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ενισχύσει την αναπτυξιακή διάσταση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει και να αξιοποιήσει ορισμένες ενδιαφέρουσες προτάσεις της ΝΔ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Χωρίς οικονομική ανάπτυξη είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, εφόσον είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί -σε σταθερή βάση- το δημοσιονομικό έλλειμμα και να περιοριστεί δραστικά το δημόσιο χρέος ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου