ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ
Τη θέση ότι «η έξοδος από την κρίση απαιτεί σοβαρή και δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων, ενίσχυση των δημοκρατικών μας θεσμών και ελέγχων στα συστήματα, όπως το χρηματοπιστωτικό» εξέφρασε χθες από τον Πόρο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου μετά το τέλος της συνάντησης της επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τα παγκόσμια οικονομικά θέματα, της επονομαζόμενης και Επιτροπής Στίγκλιτς.

Το Συμπόσιο της Σύμης

Επίσης, χθες το βράδυ άρχισαν οι εργασίες του 13ου Συμποσίου της Σύμης, με τη συμμετοχή 25 διεθνών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι η υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, η πρώην υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο καθηγητής Τζέιμς Γκαλμπρέιθ κ.ά. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο κ. Παπανδρέου, ενώ θα μιλήσουν, επίσης, η κ. Άστον, η κ. Ρουαγιάλ και ο καθηγητής Στίγκλιτς. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως «ο ελληνικός λαός συντάσσεται στην εθνική προσπάθεια για την αναγέννηση της χώρας, αν και υποβάλλεται σε πολλές και δύσκολες θυσίες». Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ακόμη σε «φαινόμενα χρονίζοντα, όπως η αδιαφάνεια και η γραφειοκρατία» και τόνισε για άλλη μία φορά πως η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει «και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης».

Πρόταση για «φόρο Tobin»

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Επιτροπής Στίγκλιτς. ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τα μέλη της επιτροπής για τις συζητήσεις που έγιναν στην ομάδα G20 και την πρόταση της Διεθνούς για την επιβολή φόρου (του λεγόμενου «φόρου Tobin») στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η συγκεκριμένη πρόταση, που θα φέρει πόρους για να μπορούμε να επενδύσουμε στις οικονομίες μας, είναι πολύ σημαντική, στην οποία θα επιμείνουμε. Και θα επιμείνουμε διότι είναι απαραίτητες οι επενδύσεις, εάν θέλουμε να βγούμε από τη σημερινή κρίση και ύφεση».

«Φταίει η αδιαφάνεια»

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «επιμένουμε και στο ότι τα αίτια της κρίσης δεν είναι στα συστήματα πρόνοιας αλλά είναι η μεγάλη αδιαφάνεια που υπήρχε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου, η ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο και, βεβαίως, η τεράστια συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου στα χέρια των λίγων, σε πλανητικό επίπεδο», ενώ, αναφερόμενος στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «εμείς οι Έλληνες τους τελευταίους μήνες γνωρίσαμε πολύ καλά πόση αλληλεξάρτηση υπάρχει μεταξύ της παγκόσμιας και της ελληνικής οικονομίας. Είναι απαραίτητο να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά και να επηρεάζουμε τις διεθνείς εξελίξεις, στο μέτρο του δυνατού».

Κλίμα κακοδαιμονίας διαβλέπει ο Στίγκλιτς

Ο καθηγητής Τζ. Στίγκλιτς δήλωσε για τις οικονομικές εξελίξεις ότι «η παγκόσμια κρίση δεν έχει λήξει και δεν πρόκειται να λήξει σύντομα. Ιδιαίτερα εάν η Ευρώπη διατηρήσει την προσέγγιση της λιτότητας και ακόμη χειρότερα εάν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν, επίσης, τέτοιου είδους μέτρα λιτότητας. Είναι μάλλον πιθανότερο να μπούμε σε ένα κλίμα κακοδαιμονίας, παρά κρίσης, αλλά, πάντως, δεν πρόκειται να είναι θετικό.

Από την άλλη πλευρά, η δέσμευση που ανέλαβε η Ευρώπη να συνδράμει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, μέσω του ταμείου των 750 δισ. ευρώ, είναι υπεραρκετή για να προσφέρει τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της. Εάν, λοιπόν, υπάρξουν προβλήματα, δεν νομίζω ότι θα προέλθουν από την Ελλάδα». Εκτίμησε δε ότι «το τι θα συμβεί στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο. Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα σε μία μεγάλη παγκόσμια οικονομία, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταλαβαίνει η Ελλάδα τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία. Εάν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει γρήγορα, τότε και η Ελλάδα θα ανακάμψει γρήγορα. Εάν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει με αργότερους ρυθμούς, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να ανακάμψει από μόνη της σε μία πολύ αδύναμη Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου