ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010

Το πόκερ των τραπεζιτών

Μετά την πρόταση Σάλλα η σκυτάλη στην Εθνική, που ετοιμάζει σούπερ deal - Ολο το παρασκήνιο, τα σχέδια και οι προσδοκίες τραπεζών και κυβέρνησης
ΣΕ ΑΝΥΠΟΠΤΟ χρόνο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης προειδοποιούσε τους συνομιλητές του στον Τύπο ότι « εφέτος το καλοκαίρι
δεν θα πάτε διακοπές». Κανένας όμως δεν φανταζόταν ότι θα άνοιγε τόσο απότομα το παιχνίδι της τραπεζικής αναδιάρθρωσης, των συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Μία εβδομάδα, λοιπόν, πριν από τα ευρωπαϊκά stress tests και εν αναμονή της έκδοσης των αποτελεσμάτων
του δεύτερου τριμήνου ο κ. Μ. Σάλλας της Τράπεζας Πειραιώς τάραξε τα νερά με τη συνδυασμένη πρότασή του για εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και έκτοτε ο κύκλος του χρήματος πήρε φωτιά.

Από την περασμένη Πέμπτη όλοι δείχνουν κινητικοί, ωσάν να ήταν έτοιμοι από καιρό για ένα θερμό τραπεζικό καλοκαίρι. Και μαζί τους η κυβέρνηση, η οποία επιζητούσε δυναμικά νέα, αλλά ίσως δεν υπολόγιζε πόση ένταση μπορούν να μεταφέρουν στην πολιτική και στην οικονομία τα τραπεζικά προξενιά και οι επερχόμενοι τραπεζικοί γάμοι.

Ετσι, μετά το πρώτο σοκ που προκάλεσε η πρόταση Σάλλα, όλοι ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι. Και η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ευνοήσει την κίνηση και τη συμμετοχή εγχώριων και διεθνών τραπεζικών δυνάμεων στο παιχνίδι των εξαγορών και των συγχωνεύσεων.

Η Εθνική πυλώνας ανασχεδιασμού
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει την πρόσληψη ανεξάρτητων διεθνών συμβούλων, οι οποίοι θα αποτιμήσουν όχι μόνο την πρόταση Σάλλα, αλλά συνολικά τις κρατικές συμμετοχές στις τράπεζες.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να ανασχεδιάσει την αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος, έχοντας προκρίνει την Εθνική Τράπεζα ως τον βασικό κρατικό πυλώνα. Πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι άλλες κρατικές συμμετοχές μπορούν να καταστούν διεκδικήσιμες.

Στη βάση αυτής της κεντρικής επιλογής η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ετοιμάζεται πυρετωδώς. Ο πρόεδρός της κ. Β.Ράπανος φέρεται να μεταδίδει σε συνομιλητές του ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα υπάρξουν πρωτοβουλίες τόσο προς το εσωτερικό όσο προς το εξωτερικό. Οταν ερωτάται για την εσωτερική αγορά, απαντά με νόημα ότι «η σκακιέρα δεν έχει πολλά πιόνια». Ουσιαστικά αφήνει να εννοηθεί ότι, μετά την πρόταση Σάλλα για την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το ενδιαφέρον της Εθνικής στρέφεται προς την Αlpha Βank των κκ. Κωστόπουλου και Μαντζούνη, καθώς και προς τη Εurobank του ομίλου Λάτση. Οσον αφορά τις διεθνείς αναζητήσεις της Εθνικής, είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας τις προηγούμενες ημέρες ταξίδεψε στο Κατάρ και στο Λονδίνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με άραβες κεφαλαιούχους ήταν προχωρημένες, αλλά διεκόπησαν εξαιτίας των υπερβολικών απαιτήσεων από τους εμίρηδες. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο κ. Σάλλας, με τη δυναμική και συνδυασμένη πρότασή του και το συστημικό ρίσκο που ανέλαβε, ελευθέρωσε τόσο την κυβέρνηση όσο τους υπόλοιπους τραπεζίτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αlpha Βank δηλώνουν ανακουφισμένοι. Ο κ. Κωστόπουλος στις κουβέντες του δεν κρύβει τον θαυμασμό του για την επινοητικότητα του κ. Σάλλα- του βγάζει το καπέλο, όπως λέει, και βεβαίως νιώθει ότι πλέον μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις πιο ήσυχος. Οσο για τις επιδιώξεις της τράπεζάς του παραμένει αινιγματικός. Οπως λένε οι συνομιλητές του, αποφεύγει τις ευθείες απαντήσεις, αλλά δεν αποκλείει τίποτε. Στην εποχή της κρίσης άλλωστε δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Οι φήμες που θέλουν την Αlpha Βank να επιδιώκει πάση θυσία την αυτονομία της και να προτιμά πιθανές συνεργασίες με ξένους δεν επιβεβαιώνονται. Αντιθέτως, οι κκ. Κωστόπουλος και Μαντζούνης έχουν την προσοχή τους τεταμένη και βεβαίως επαίρονται γιατί περνούν ίσως καλύτερα από όλους τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αντιστοίχως, στον όμιλο Λάτση παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις. Οι κκ. Νανόπουλος και Καραμούζης αποφεύγουν τις δηλώσεις, αλλά είναι φανερό ότι συνομιλούν εδώ και στο εξωτερικό. Οι κινήσεις στην Πολωνία είναι προπαρασκευαστικές, οι επαφές με την ΗSΒC πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, και βεβαίως κοιτάζουν τόσο προς την Εθνική όσο και προς την Αlpha. Δίνουν βεβαίως ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιμένουν ότι οι συγχωνεύσεις για να είναι επιτυχείς πρέπει να ορίζονται από φιλικές διαθέσεις και να είναι καλά προετοιμασμένες. Εκτιμούν εξάλλου ότι στην παρούσα φάση θα ευνοηθούν πράξεις «χαρτί με χαρτί», δηλαδή μέσω ανταλλαγής μετοχών, παρά με μετρητά.

Κατά τα φαινόμενα, οι περισσότεροι από τους ιδιώτες τραπεζίτες εκτιμούν ότι, στον βαθμό που η κυβέρνηση προκρίνει λύση-πακέτο για την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δεν θα υπάρξουν πολλές αντιπροσφορές στην πρόταση Σάλλα και ότι τελικώς το deal με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα ευοδωθεί. Το ίδιο πιστεύει και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Ο κ. Σάλλας ξέρει ότι δύσκολα άλλη τράπεζα, εγχώρια ή ξένη, θα αναλάβει το ρίσκο της Αγροτικής Τράπεζας.

Προβάλλειτην εμπειρία της ΕΤΒΑ
Ο ίδιος προβάλλει την εμπειρία που απέκτησε από την ΕΤΒΑ, η οποία είχε αντίστοιχα δύσκολο χαρτοφυλάκιο με αυτό της ΑΤΕ. Αυτό ακριβώς είναι και το μυστικό της πρότασης Σάλλα: ότι είναι συνδυασμένη και μαζί λυτρωτική τόσο για το κράτος, που θα πρέπει ξοδέψει 1 δισ. ευρώ για να την ενισχύσει κεφαλαιακά, όσο και για το υπόλοιπο σύστημα που θα απαλλαγεί από μια συστημική βόμβα. Ο ίδιος είναι έτοιμος να παρουσιάσει πλήρες και ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, και βεβαίως αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιδιώξει σε επόμενο στάδιο μια επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου για τη νέα τράπεζα. Απορρίπτει μάλιστα ως βλακώδη όσα λέγονται για τους κινδύνους που δήθεν πηγάζουν από την ιδιωτική διαχείριση των γεωργικών υποθηκών.

Οπως και αν έχει, η προειδοποίηση του κ. Ταμβακάκη προς φίλους και συναδέλφους του για καλοκαίρι χωρίς διακοπές φαίνεται να επαληθεύεται. Κατά τα φαινόμενα, οι τραπεζίτες θα περιορισθούν εφέτος σε μικρές διήμερες-τριήμερες αποδράσεις. Είναι άλλωστε δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες...

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΖΗΤΕΙ Ο κ. Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ

Η υπόθεση των τραπεζικών εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει ανοίξει για τα καλά και είναι κρίσιμο όλα να εξελιχθούν κατά τρόπο διαφανή, χωρίς σκιές και υπονομεύσεις.Κάτι που επισημαίνει με έμφαση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Γ. Προβόπουλος (φωτογραφία).Κατά τη συνάντησή του την περασμένη Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών κ.Γ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε στην ανάγκη όπως η όλη επιχείρηση της τραπεζικής αναδιάρθρωσης να στηριχθεί σε ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες, όπως και σε ανεξάρτητες και αξιόπιστες αποτιμήσεις. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι, αν αυτή η αρχή τηρηθεί,το ενδιαφέρον θα πολλαπλασιασθεί. Είναι αυτή, κατά τον κ. Προβόπουλο, η ασφαλέστερη οδός για την επιτυχή έκβαση της τραπεζικής αναδιάρθρωσης που ήδη εξελίσσεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου