ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

O αγαπημένος τραγουδιστής όλων των ηλικιών επέστρεψε και μάλιστα δυναμικά.
O νέος του δίσκος έχει κάνει ήδη τεράστια επιτυχία και εξακολουθεί να τραβάει ανηφορικό δρόμο.
Δεν μιλήσαμε όμως μόνο για αυτό...


Αυθεντικος ο Γιάννης Πλούταρχος στη συζήτηση μαζί του μας εξέπληξε θετικά, αφού μας συνεπήρε με τη φιλοσοφική του διάθεση για κουβέντα.
Με την καθαρότητα της σκέψης του αλλά και την ωριμότητά του. Απολαύστε τον.

Επειτα από απουσία δύο χρόνων επιστρέφετε δυναμικά στη δισκογραφία και ξαφνικά στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις, από παντού ακούμε τη φωνή σας. Πώς νιώθετε;
Πάρα πολύ όμορφα. Για την ακρίβεια όμως έλειψα δύο χρόνια από τη δισκογραφία και έναν χρόνο από τα μαγαζιά.

Τι κάνατε λοιπόν όλο αυτό το διάστημα;
Συνέβησαν πολλά πράγματα στη ζωή μου, και καλά και κακά. Κατ' αρχάς έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος που είχε ξεκινήσει πριν από πέντε χρόνια και στέφθηκε από επιτυχίες και κυρίως από την αγάπη του κόσμου για αυτές. Το κακό ήταν ο θάνατος του πατέρα μου πριν από έξι μήνες. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν εμφανίστηκα σε κάποια πίστα τη σεζόν που πέρασε. Επειδή το περιμέναμε -έπασχε από ανίατη ασθένεια- ήθελα να είμαι δίπλα του.

Τεράστια η απώλεια του γονιού.
Oντως, είναι πολύ περίεργος σταθμός στη ζωή ενός ανθρώπου ο χαμός του γονιού του. Χάνεις για πάντα τον ομφάλιο λώρο που σας συνέδεε. Το βασικότερο όμως είναι ότι συνειδητοποιείς πόσο μόνος είσαι... Oτι από εδώ και πέρα έχεις την απόλυτη ευθύνη. Σαν κάποιος να σου δίνει μια κλωτσιά και ξαφνικά να βρίσκεσαι στον ωκεανό. Μέσα από αυτό το περιστατικό, και το λέω με πλήρη επίγνωση, έμαθα να μη φοβάμαι τον θάνατο. Oχι μόνο επειδή ήμουν δίπλα του όταν ξεψυχούσε και τον είδα να φεύγει σε απόλυτη ηρεμία και ησυχία, αλλά και επειδή κατά έναν περίεργο τρόπο αναγεννιέσαι. Αναθεώρησα πάρα πολλά πράγματα μέσα από αυτήν την ιστορία.

Oπως;
Δεν πρέπει να γαντζώνεσαι στα υλικά αγαθά και να εξαρτιέσαι από το χρήμα. Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή. O άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα, είναι και πνεύμα. Πρέπει να ικανοποιούνται όλα. Η ζωή δεν είναι ένα απλό μονόπρακτο. Είναι όμορφο να ζεις τη στιγμή. Και τις όμορφες και τις άσχημες. Αλλωστε αυτό δεν είναι και το επιστέγασμα της σοφίας; Από τις εμπειρίες δεν μαθαίνουμε; Βέβαια έχει μεγάλο κόστος αυτό, αλλά η σοφία είναι ακριβή!

Αξίζει όμως να πληρώνεις γι' αυτήν, δεν συμφωνείτε;
Απόλυτα. Αλλωστε κανένας δεν γεννιέται σοφός, στην πορεία γίνεται και αυτό έχει ένα τίμημα.

Τι σας βοήθησε να ξεπεράσετε τον θάνατο του πατέρα σας;
O Θεός δεν δίνει τίποτα που να μην το αντέχει ο άνθρωπος. Κρύβουμε τεράστια δύναμη μέσα μας.

Η εμπειρία που περάσατε έχει σχέση με τη νέα σας δουλειά;
Φυσικά και έχει... Αλλωστε το τραγούδι είναι καθαρά συναίσθημα.

O δίσκος σας τιτλοφορείται «Oλα σε σένα τα βρήκα» και αναρωτιέμαι, είναι ρεαλιστικό ένας άνθρωπος να τα έχει όλα;
Κυριολεκτικά όχι. Oύτε με τον εαυτόν μας δεν συμβαίνει αυτό. Και το επισημαίνω γιατί στη ζωή πιστεύω ότι όλα είναι δύο. Ποτέ ένα, πάντα ζευγάρι.

Αποκλείετε να είναι τέσσερα;
Αυτά που συγκρούονται είναι πάντα δύο. Το καλό και το κακό.

Δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι «χρωματισμοί»;
Η αλήθεια είναι ότι τους χρησιμοποιώ αλλά δεν πιστεύω σε κάτι τέτοιο. Αυτά μας έχουν φάει, το λίγο και το πολύ, η ενδιάμεση κατάσταση. Ή είναι κάτι ή δεν είναι. Τι πάει να πει ενδιάμεσο; Και όμως οι άνθρωποι έτσι κάνουμε. Και εγώ το χρησιμοποιώ, δεν λέω πραγματικά αυτό που νιώθω, το κρύβω. Ισως επειδή δεν θέλω να στενοχωρήσω τον άλλο.

Παρ' όλα αυτά εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχουν ενδιάμεσοι χρωματισμοί.
Στη ζωή, μεταξύ άλλων, καλούμαστε να τακτοποιήσουμε και αυτό που έχουμε μέσα μας, το περιεχόμενο όπως το λέω εγώ. Να τα βάλουμε σε μια τάξη. Με άλλα λόγια να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Αυτή η ιστορία λοιπόν διαρκεί κυριολεκτικά μια ζωή. Η ζωή μας είναι η ταινία μας, το προσωπικό μας σινεμά. Εχω φθάσει στα 35 χωρίς να καταλάβω πώς...

Δεν σας πειράζει να λέτε την ηλικία σας;
Αλίμονο, γιατί να με πειράξει; Αυτή είναι η ηλικία μου και κάθε ηλικία έχει τη δική της ομορφιά. Αν θέλεις μάλιστα, αυτά είναι τα πιο δημιουργικά χρόνια για έναν άνδρα.

Να υποθέσω λοιπόν ότι έχετε διαλέξει και ακολουθείτε μια συγκεκριμένη πορεία;
Πάντα ψάχνομαι στη δουλειά μου, το ίδιο όμως ισχύει και για τον χαρακτήρα. Είμαστε σε έναν διαρκή αγώνα αναζήτησης. Από 'κεί και πέρα είναι οι ισορροπίες που κρατάμε. Και μου αρέσει πολύ να κρατάω τις ισορροπίες ως καλλιτέχνης, δεδομένου ότι επηρεάζω κάποιον κόσμο. Για παράδειγμα, μου αρέσει η ευγένεια, θεωρώ ότι είναι πολύ ωραίο πράγμα να τη μεταδίδεις. Επίσης τα μηνύματα που περνάω με τα τραγούδια μου θέλω να μην προσβάλλουν αξίες, ειδικά όταν απευθύνομαι στη νεολαία.

Το επισημαίνετε αυτό επειδή έχετε οικογένεια;
Πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να γίνεται καλύτερος. Και εμείς οι καλλιτέχνες πρέπει να βοηθάμε προς αυτή την κατεύθυνση, αφού έχουμε επιρροή στους ανθρώπους. Θα σου πω ένα παράδειγμα με έναν συνάδελφό μου, που αγαπώ και εκτιμώ, για να καταλάβεις το μέγεθος της επιρροής. Αναφέρομαι στην περίπτωση του Νότη Σφακιανάκη και σου θυμίζω ότι κάποτε ήταν όλοι με φαβορίτες και μουστάκι, από τα νέα παιδιά ως τους πιο μεγάλους.

Θυμάμαι όμως τον ίδιο άνθρωπο σε συνεντεύξεις του να δηλώνει ότι έχει δοκιμάσει μαριχουάνα. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει το κοινό;
Δεν θυμάμαι να έχει πει κάτι τέτοιο.

Ειλικρινά δεν είναι εκεί το ζήτημα, ας πούμε ότι είναι υποθετικό το πρόσωπο. Αλλωστε δεν είναι κάτι σπουδαίο.
Δεν συμφωνώ. Και βέβαια είναι σπουδαίο και καλά θα κάνουμε να είναι μακριά από τα παιδιά οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία.

Αν είχατε δοκιμάσει εσείς, θα το λέγατε δημόσια;
Oχι. Το τι συμβαίνει μέσα μου το κρατάω για μένα. Oπως πολλά πράγματα που έχω κάνει - γιατί δεν είμαι κανένας άγιος... Δεν υπάρχει όμως λόγος να τα δημοσιοποιούμε.

Πρέπει να δίνετε μεγάλος βάρος στην εικόνα του καλλιτέχνη.
Μετράει, δεν το αρνούμαι. Θέλω η καινούργια γενιά παιδιών μέσα από τη γνώση και τη μόρφωση να βγει πιο δυνατή. Και όλοι εμείς οι καλλιτέχνες έχουμε τεράστια δύναμη στο κοινό, ειδικά στη νεολαία. Μπορώ να πω και μεγαλύτερη από αυτή των πολιτικών. Αρα πρέπει να ξέρουμε τι λέμε και τι κάνουμε.

Και πώς αυτή η άποψη ζωής αποτυπώνεται στον νέο σας δίσκο;
Στην καινούργια μου δουλειά υπηρετώ το τραγούδι. Δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο ύφος, τα περιέχει όλα.

Εννοείτε ότι δεν είναι ποπ, λαϊκό ή κάτι άλλο;
Ακριβώς. Ξεκινάει με ποπ μουσική, το «Γιατί έχεις φύγει» που έγραψα εγώ, καθώς προχωράει ο δίσκος γίνεται λαϊκός και καταλήγει δημοτικολαϊκός, με αναφορές από Σμύρνη.

Πείτε μου για το πώς γράφτηκε το «Γιατί έχεις φύγει»...
Εχει μια νοσταλγία αυτό το τραγούδι, εμένα μου θυμίζει τα '70s. Oταν το έγραφα είχα στο μυαλό μου τους ABBA!

Συνολικά πώς θα χαρακτηρίζατε τον δίσκο;
Είναι ένα ταξίδι. Αλλά και ένα μεταίχμιο, με την έννοια ότι δένω τα πρώτα τραγούδια που έχω κάνει με αυτά που θέλω να κάνω από εδώ και πέρα.

Αλήθεια, ποια είναι η γνώμη σας για τις κατηγορίες που χωρίζουμε το τραγούδι;
Δεν υπάρχουν διαχωρισμοί στο τραγούδι. Τι πάει να πει λαϊκό, έντεχνο ή ποπ; Oλα τα τραγούδια απευθύνονται στον κόσμο.

Γιατί τα περισσότερα ελληνικά τραγούδια έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο;
Κατ' αρχάς δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, όλοι ασχολούνται με την αγάπη, τη φυγή και τον πόνο. Βέβαια εμείς οι Ελληνες, που έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο, είναι λυπηρό να χρησιμοποιούμε ελάχιστες λέξεις και έννοιες ή μόνο συγκεκριμένα θέματα και να μην επεκτεινόμαστε. Δεν τα ρίχνω στους στιχουργούς, γιατί ο στίχος είναι δύσκολος. Σκέψου ότι είμαστε μεσογειακός λαός, έχουμε μάθει να εκφραζόμαστε με έντονο τρόπο.

Τι ετοιμάζετε για τη νέα σεζόν;
Θα εμφανιστώ σε έναν καινούργιο χώρο στην Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη, που θα λέγεται Αρείων, με έψιλον γιώτα. Δεν θα είμαι με κάποιον «επώνυμο» συνάδελφο αλλά με πολλούς νέους συναδέλφους. Και επειδή υποπτεύομαι ότι θα με ρωτήσεις για το «Fame Story», σου λέω ότι δεν έχω κάτι με την εκπομπή. Mε ενδιαφέρει η αξία του ανθρώπου και οι φωνητικές του δυνατότητες, όχι από πού προέρχεται ο άλλος.

Αφού αναφερθήκατε λοιπόν, ποια είναι η γνώμη σας σχετικά;
Για τον κόσμο καλά είναι, αλλά για τον κλάδο όχι. Αυτή η ιστορία μού θυμίζει λίγο τη Γιουροβίζιον. Κάποτε ήταν μόνο τραγούδι, δηλαδή μόνο φωνητικές δυνατότητες και ερμηνεία. Τώρα έχει εξελιχθεί σε σόου. Η Ελενα Παπαρίζου έκανε σόου - βέβαια έχει πολύ καλή φωνή και το τραγούδι ήταν πολύ καλό. Αυτός ο συνδυασμός όμως δεν ισχύει πάντα.

Εσείς θα πηγαίνατε στη Γιουροβίζιον;
Θα πήγαινα μόνο αν τραγουδούσα ελληνικά, διότι μόνο έτσι μπορούμε να διαδώσουμε τη δική μας μουσική. Αλλωστε όταν ξεκίνησε ο διαγωνισμός, κάθε χώρα που συμμετείχε τραγουδούσε στη δική της γλώσσα.

Από τις φετινές δουλειές των συναδέλφων σας ποια σας άρεσε;
Αρκετά μεμονωμένα τραγούδια, και μάλιστα από νέα παιδιά, ειδικά από κάτι ροκ συγκροτηματάκια - και δεν το λέω υποτιμητικά διότι μπορούν να γίνουν συγκροτηματάρες... πρόκειται για παιδιά που έχουν φλόγα μέσα τους. Πολύ ωραία δουλειά έχει κάνει η Αλκηστις Πρωτοψάλτη αλλά και η Δήμητρα Γαλάνη. Εντάξει, για τη Χαρούλα Αλεξίου, δεν το συζητάω.

Υπάρχουν συνάδελφοί σας που θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Είναι πάρα πολλοί: η Νατάσσα Θεοδωρίδου, η Πέγκυ Ζήνα, ο Αντώνης Ρέμος, ο Νότης Σφακιανάκης, ο Νίκος Κουρκούλης. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι, άξιοι και καλοί τραγουδιστές.

Μαθαίνω ότι ετοιμάζετε μια ξεχωριστή συναυλία στην Κύπρο. Θέλετε να μας πείτε τι είναι ακριβώς;
Συνεργάζομαι με τη διεθνούς φήμης ορχήστρα Παντερέφσκι - από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης - που έχει διασκευάσει τραγούδια μου και θα τα παρουσιάσουμε σε μια συναυλία στην Κύπρο. Θεωρώ ότι είναι τρομερά ενδιαφέρον να ακούς από μια μπάντα με 70 όργανα ένα χασάπικο. Δεν υπάρχουν σάμπλερ, δεν υπάρχουν πλήκτρα που να μιμούνται τα βιολιά. Oλα είναι φυσικά. O όγκος δε της μπάντας είναι όχι μόνο συναρπαστικός αλλά κάτι περισσότερο, θεϊκός!

Και πώς προέκυψε αυτό;
Είχα ένα όνειρο από παλιά να κάνω κάποια στιγμή κάτι ξεχωριστό. Μια μεγάλη μπάντα ή, αν προτιμάς, μια κλασική μπάντα να διασκευάσει τραγούδια μου... Συζητώντας με τους διοργανωτές μού πρότειναν τη συγκεκριμένη ορχήστρα. Η Κύπρος είναι από τα αγαπημένα μου μέρη. Μάλιστα τόσο η Κρήτη όσο και η Κύπρος είναι τα μέρη που ξεκίνησα ως καλλιτέχνης και ο κόσμος μού έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Νιώθω λοιπόν την υποχρέωση απέναντι σε όλον αυτόν τον κόσμο που με στήριξε και με αγάπησε να του το ανταποδώσω με κάποιον ξεχωριστό τρόπο και νομίζω ότι τον βρήκαμε.

Και μία τελευταία ερώτηση: Πώς γίνεται ένας νέος, ωραίος και δημοφιλής άνδρας όπως εσείς να είναι παντρεμένος;
Ξέρεις πόσο με έχει βοηθήσει το γεγονός ότι είμαι παντρεμένος; Oχι μόνο σε επίπεδο ισορροπίας αλλά και ως εικόνα προς τον κόσμο - και αναφέρομαι σε αυτό που έλεγα πριν, σχετικά με τα μηνύματα που πρέπει να περνάμε εμείς οι καλλιτέχνες. Επιπλέον με βοήθησε ότι είπα την αλήθεια, ότι ξέρετε εγώ αυτός είμαι, ένας απλός άνθρωπος με τη γυναίκα του και τα παιδιά του.

Από νωρίς όμως παντρευτήκατε και κάνατε παιδιά.
Τα παιδιά είναι ευτυχία. Εχω ήδη δύο και εύχομαι ο Θεός να μου χαρίσει και ένα τρίτο, το προσπαθούμε τουλάχιστον! Αν δεν κάνουμε κι εμείς παιδιά, τότε ποιος θα κάνει, αφού τα έφερε η τύχη από φτωχοί να γίνουμε ευκατάστατοι!

Σας αρέσει το φλερτ;
Είναι πολύ ωραίο και κολακευτικό να σε φλερτάρουν, σε αναζωογονεί. Το θέμα όμως είναι να ξέρεις πού πρέπει να σταματήσεις. Γιατί το εύκολο είναι να χαλάσεις την οικογένειά σου και το δύσκολο ή αν θέλεις η μαγκιά είναι να την κρατήσεις.

Τι είναι πιο επικίνδυνο, το one night stand ή η εγκεφαλική επαφή;
Προφανώς το δεύτερο. Το άλλο είναι μια περιπέτεια της στιγμής ή ένα λάθος της στιγμής.

Και γιατί απαραίτητα είναι λάθος;
Απλώς αυτό το λάθος αρέσει!

Του Νίκου Νικητέα,
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης,
Επιμέλεια: Πάνος Σταυριανός (Allure),
Grooming: Apollonia B.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου