ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Μετωπική στη Βουλή

Σφοδρή και εφ' όλης της ύλης αναμένεται η αποψινή κοινοβουλευτική σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση για το ασφαλιστικό. Την αντιπαράθεση οξύνει και η δημοσιοποίηση των θέσεων της ΝΔ για «έξοδο από το μηχανισμό στήριξης το 2012»
Σφοδρή και εφ' όλης της ύλης αναμένεται η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα στη Βουλή ενόψει και της κρίσιμης ψηφοφορίας -σήμερα επί της αρχής και αύριο κατ΄άρθρο- για το ασφαλιστικό.

Την πολιτική αντιπαράθεση πυροδοτεί και η δημοσιοποίηση των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία δια των οποίων η Νέα Δημοκρατία προτείνει στην κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα που «θα βγάλουν τη χώρα από τις δεσμεύσεις του μνημονίου έως το 2012».
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «προεισέπραξε» το πρωί δύο επί της αρχής «ναι» από τους μέχρι πρότινος της ΝΔ και νυν ανεξάρτητους βουλευτές Μπακογιάννη και Κιλτίδη.


Μετωπική στη Βουλή

Ωστόσο το ζητούμενο για την κυβέρνηση δεν είναι τα λίγο - πολύ προαναγγελθέντα «ναι» των ανεξαρτήτων αλλά η στάση που θα κρατήσει μικρή πλην «επίφοβη» μερίδα συμπολιτευόμενων βουλευτών, δεδομένου μάλιστα ότι δεν έχει τεθεί άμεσα επισήμως ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Μιλώντας το μεσημέρι στη Βουλή, ο κ. Λοβέρδος έβαλε τόσο κατά της Νέας Δημοκρατίας όσο και κατά της Αριστεράς: «Η έπαρση ότι θα εφαρμόζατε καλύτερα υο μνυημόνιο δεν πείθει, η έπαρση ότι κατά την εφαρμογή του θα ήσασταν καλύτεροι είναι τουλάχιστον αβάσιμη», είπε και χαρακτήρισε αντιφατική την απόφαση του αρχηγού της ΝΔ να μην ψηφίσει το μνημόνιο.

Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε επίσης την απορία του για τη στάση των κομμάτων της Αριστεράς, που φαίνεται να ενστερνίζονται την άποψη ότι το παρόν σύστημα που -όπως σημείωσε ο κ. Λοβέρδος- έχει καταρρεύσει, είναι καλύτερο από αυτό προτείνεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου. «Αυτή είναι η αριστερή θέση;» διερωτήθηκε.

Κατηγορώ κατά της κυβέρνησης

"Είπατε ότι έχετε την τιμή να εισάγετε το νέο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, αλλά αυτό που εισάγετε είναι η απόλυτη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους", είπε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος.
Ο κ. Μαρκόπουλος επέκρινε και τον Ανδρέα Λοβέρδο προσωπικά, υπενθυμίζοντας ότι ο νυν υπουργός Εργασίας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Πετραλιά, κατηγορούσε για "αλαζονεία", όσους υπεδείκνυαν ως στοιχεία κρίσης του Ασφαλιστικού τα συνταξιοδοτικά προνόμια συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. "Και όταν τα 165 ταμεία τα κάναμε 5, το δικό σας κόμμα ήταν έξω απ' τη Βουλή", ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.

Σήμερα, πρόσθεσε, συμβαίνει το "πρωτοφανές", ο υπουργός να ομολογεί πως υπάρχει ενδεχόμενο το νομοσχέδιό του να καταπέσει ως αντισυνταγματικό στα δικαστήρια, παρουσιάζεται μια αναλογιστική μελέτη "με λάθος στοιχεία" και η κυβέρνηση χειροκροτεί προτάσεις για κοινωνικό διάλογο μετά την υπερψήφιση του Ασφαλιστικού, "όταν η ίδια αρνιόταν τη συζήτηση σε επίπεδο Προέδρου Δημοκρατίας, προτού υπογράψει το Μνημόνιο".

"Όσοι στήριξαν το Μνημόνιο στήριξαν και τις συνέπειές του. Τους καλώ τουλάχιστον να καταψηφίσουν αυτά που δεν ήταν στο Μνημόνιο", κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Παπουτσής, απέρριψε τις κατηγορίες της Αριστεράς λέγοντας πως "η Ελλάδα δεν είναι χώρα υπό Κατοχή και κράτος περιορισμένης κυριαρχίας, αλλά χώρα με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού".

Απευθυνόμενος δε, στη Νέα Δημοκρατία, σχολίασε τα "κροκοδείλια δάκρυα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ. Μαρκόπουλου, που μέμφονται την κυβέρνηση για περιορισμό της ανεξαρτησίας μας, αλλά αποσιωπούν πως παραλάβαμε τη χώρα σε αυστηρή επιτήρηση για δεύτερη φορά".

Ναι με αστερίσκους από τη Ντόρα

Η ανεξάρτητη βουλευτής, Ντ. Μπακογιάννη, δήλωσε πως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, αλλά θα καταψηφίσει όλες τις διατάξεις «αμφισβητούμενης συνταγματικότητας» καθώς κι εκείνες «που πλήττουν τη ζωή των γυναικών, γιατί πιστεύω ότι μπορούσατε να πετύχετε κάτι καλύτερο».

Ανάλογη στάση δήλωσε ότι θα κρατήσει και έτερος ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Κιλτίδης. Όπως είπε, θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, εφόσον η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το νομοσχέδιο «τολμά» να αντιμετωπίσει ζητήματα, όπως η ύπαρξη συντάξεων μεγαλυτέρων του μισθού, ή η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών.

«Εχουμε τρελαθεί τελείως»

«Αν δεν μπορείς να είσαι σοσιαλιστής μέσα στην κρίση, τότε δεν μπορείς ποτέ να είσαι σοσιαλιστής, παρά μόνον νεοφιλελεύθερος. Το νομοσχέδιο είναι ανέντιμο πολιτικά, γιατί από τη μία κόβουμε μισθούς και συντάξεις και από την άλλη νομιμοποιούμε στα νοσοκομεία παρανομίες δισεκατομμυρίων. Έχουμε τρελαθεί. Έχουμε τρελαθεί τελείως», παρατήρησε δηκτικά από την πλευρά της η ανεξάρτητη βουλευτής Σ.Σακοράφα.

Μάχη και για την οικονομία

Το πρωί της Τετάρτης, ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε την πρόταση του κόμματός του «για την αποδέσμευση της χώρας από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του». Μιλώντας -και επιχειρώντας να τονίσει επικοινωνιακά την εικόνα αυτή- περισσότερο ως οικονομολόγος και λιγότερο ως πολιτικός περιέγραψε ένα πλέγμα «αντισταθμιστικών μέτρων» που θα εξουδετερώσουν την ύφεση στην οικονομία.

«Ακρως απογοητευτική για τον ελληνικό λαό» χαρακτήρισε την ομιλία Σαμαρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου