ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

«Πόλεμος» για τη διαιτησία

Σοβαρά ερωτήματα για τη συνταγματικότητα των παρεμβάσεων θέτουν οι εργατολόγοι. Τα συνδικάτα σηκώνουν το γάντι και διεκδικούν αυξήσεις σε κλαδικές συμβάσεις
"Πόλεμο" μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου να επιβάλει πάγωμα μισθών και να καταργήσει με νομοθετική ρύθμιση αποφάσεις του ΟΜΕΔ που προβλέπουν αυξήσεις για τη φετινή χρονιά. Σοβαρά ερωτήματα για τη συνταγματικότητα των παρεμβάσεων θέτουν οι εργατολόγοι, ενώ τα συνδικάτα... σηκώνουν το γάντι και διεκδικούν αυξήσεις σε κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.
Χθες η Blue Star Ferries, η οποία είναι συμφερόντων του ομίλου MIG (Ανδρέα Βγενόπουλου), ανακοίνωσε πως θα δώσει αύξηση 2% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, ενώ σε ανάλογη αύξηση προχωρεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας με την ΠΝΟ. Την ίδια στιγμή στον ΟΜΕΔ, μετά την υπογραφή του μνημονίου, έχουν βγει 11 αποφάσεις για αυξήσεις στους μισθούς, ενώ έχουν υπογραφεί και συμβάσεις χωρίς προσφυγή στον Οργανισμό (π.χ. εργαζόμενοι ξένων αεροπορικών εταιρειών).

«Πόλεμος» για τη διαιτησία

Αποφασισμένος να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα νομοθετική ρύθμιση, που θα καταργεί τις συγκεκριμένες αποφάσεις του ΟΜΕΔ, εμφανίζεται ο Αν Λοβέρδος. Χθες επανήλθε στο θέμα σημειώνοντας ότι "δεν μπορεί να υπάρχουν αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη την εθνική προσπάθεια και τις διεθνείς υποχρεώσεις. Δεν μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στη χώρα. Οι αποφάσεις αυτές είναι ξεκάθαρα εκτός πλαισίου".

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το κατά πόσο θα επιχειρηθεί ευθεία παρέμβαση με νομοθετική ρύθμιση και στις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφονται με συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων (χωρίς τη μεσολάβηση του ΟΜΕΔ). Μια τέτοια κίνηση θα "χτυπήσει" τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αναμένεται να προκαλέσει μπαράζ δικαστικών προσφυγών.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στα συνδικάτα είναι η τοποθέτηση του μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ και προέδρου του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική, Γιώργου Κωνσταντινόπουλου.

Χαρακτηριστικά σημειώνει: "εμείς τόσο σε κλαδικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε αυξήσεις και για το 2010. Για τις αυξήσεις αυτές θα έχουμε απευθείας επαφές με την εργοδοτική πλευρά και σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση και η τρόικα δεν έχουν λόγο να παρέμβουν στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες προβλέπονται στο Σύνταγμα".

"Η κυβέρνηση βάζει τους εργαζόμενους στον γύψο", αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης, που μιλά για "αντισυνταγματική νομοθετική παρέμβαση και μάλιστα με αναδρομική ισχύ". Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για "συνταγματολόγο υπουργό που καταργεί το Σύνταγμα" και για "κυβέρνηση των εργοδοτών που εφαρμόζει κατά γράμμα τις εντολές τους για πάγωμα μισθών".

Σαφής είναι η τοποθέτηση του εργατολόγου Νίκου Δήμα, ο οποίος σημειώνει πως "ο νομοθέτης δεν μπορεί να παρέμβει στις συμφωνίες μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτών, με τις οποίες χορηγούνται αυξήσεις. Η παρέμβαση αυτή είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 22 του Συντάγματος. Στα όρια επίσης του Συντάγματος θα κινείται και μία ρύθμιση η οποία θα απαγόρευε τη χορήγηση αύξησης με διαιτητική απόφαση, στο πλαίσιο του συστήματος επίλυσης συλλογικών διαφορών (ΟΜΕΔ)".

Οι αποφάσεις του ΟΜΕΔ
Συλλογικές συμβάσεις που υπεγράφησαν στο στάδιο της μεσολάβησης

* Ποτοποιία, οινοπνευματοποιία και εμφιάλωση νερού στον Νομό Ηρακλείου. Αύξηση 1,5% από 1ης Ιανουαρίου και 1% από 1ης Ιουλίου.
* Συντάκτες ηλεκτρονικού και περιοδικού Τύπου. Αύξηση 1% από 1ης Φεβρουαρίου και 0,5% από 1ης Αυγούστου.

Διαιτητικές αποφάσεις

* Ξεναγοί Κρήτης και Θήρας. Αύξηση 2% από 1ης Ιανουαρίου (με πρόταση της εργοδοτικής πλευράς).
* Εργαζόμενοι στις κινηματογραφικές επιχειρήσεις. Αύξηση 2,6% από 1ης Ιανουαρίου.
* Εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Αύξηση 1% από 1ης Νοεμβρίου 2009 και αύξηση 0,5% από 1ης Ιανουαρίου.
* Τεχνικοί τηλεόρασης Αττικής. Αύξηση 1,5% από 1ης Ιανουαρίου.
* Τεχνικοί τηλεόρασης Νοτιοδυτικής Ελλάδος. Αύξηση 1,5% από 1ης Ιανουαρίου.
* Τεχνικοί τηλεόρασης Κρήτης. Αύξηση 1,5% από 1ης Ιανουαρίου.
* Τεχνικοί τηλεόρασης Β. Ελλάδος. Αύξηση 1,5% από 1ης Ιανουαρίου.
* Εργαζόμενοι στην ACS courier. Αύξηση 1,5% από 30 Ιανουαρίου.
* Τεχνικοί ραδιοφώνου όλης της χώρας. Αύξηση 1,5% από 1ης Ιανουαρίου και 1,5% από 1ης Σεπτεμβρίου.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη



ΑΤΤΙCA GROUP
Αναδρομική αύξηση 2% σε μισθούς

Αυξήσεις κόντρα στο μνημόνιο και από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας αλλά και από την Βlue Star Ferries.

Η ακτοπλοϊκή εταιρεία ανήκει στην Attica Group και η οποία, με τη σειρά της, ανήκει στη MIG του κ. Αν. Βγενόπουλου. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, χθες, υπέγραψε τελικά τη ΣΣΕ του 2010 με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. της ΠΝΟ κ. Γ. Χαλά και από το 1,75% αύξηση που είχε προτείνει προχθές, δίνει 2% αύξηση, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του έτους, στους ναυτικούς, στα πλοία της Αδριατικής και στα κρουαζιερόπλοια, δηλαδή, περίπου σε 5.000-6.000 ναυτικούς.

Για την αύξηση αυτή, όμως, και για τον τρόπο που επιτεύχθηκε, διαφώνησε, αργά το απόγευμα, ο γενικός του γραμματέας, κ. Γ. Δεπάστας, εκπρόσωπος της Aegean Speed Lines, ο οποίος έστειλε επιστολή παραίτησης στον πρόεδρο του ΣΕΕΝ, κ. Μάρκο Φόρο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός αυτό δεν αναμένεται να δημιουργήσει εμπλοκή. Και βέβαια, το μόνο θέμα που προκύπτει είναι να υπογραφεί η ΣΣΕ από τον κ. Λοβέρδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως και η εταιρεία Blue Star Ferries, όπως τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Μ. Σακέλλης, αναγνωρίζοντας τη σκληρή εργασία των ναυτικών της στα επιβατηγά πλοία της, θα δώσει αύξηση της τάξης του 2%, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου στους 1.200 ναυτικούς της.

ΠΟΠΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου