ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Πώς ζουν εδώ οι ανθρώποι;

ΕΙΧΑ ΚΑΠΟΤΕ έναν αγαπημένο θείομακαρίτης τώρα. Μια φορά, πριν από δυο-τρεις δεκαετίες, ήρθε μαζί μου σε μια εκδρομή μερικά χιλιόμετρα πέρα από το χωριό του. Θυμάμαι ακόμα, όταν φτάσαμε σε ένα χωριό από τα παλιά της Κρήτης, που αναρωτήθηκε: «Πώς ζουν εδώ αυτοί οι ανθρώποι;».

Ο ίδιος ζούσε μοναχικά, σε έναν καινούργιο- τότε- οικισμό, δίπλα στη θάλασσα, μπροστά στο Λιβυκό. Με τα θερμοκήπιά του- και όλα τα σχετικά δηλητήρια, που μάλλον βοήθησαν στο να γίνει πιο γρήγορα μακαρίτης. Αλλά για τους ανθρώπους που ζούσαν λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, η απορία του ήταν γνήσια. «Πώς ζουν εδώ αυτοί οι ανθρώποι;».

Με λίγο διαφορετικό τονισμό, η απορία του μάλλον ισχύει και σήμερα- και μάλιστα, για πολύ μεγαλύτερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι πια το Χαμαίτουλο της Ανατολικής Κρήτης, αλλά τα πάντα.

Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζειόχι αβάσιμα- ότι η περίοδος του κόψε από ΄δώ, κόψε από ΄κεί και κόψε παραπέρα, τελειώνει οριστικά. Αλλά αυτό δεν το έχει αντιληφθεί κανείς έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Και, για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν δύο εκδοχές: ή η κυβέρνηση έχει δίκιο ή δεν έχει δίκιο. Αν μεν έχει δίκιοκαι πράγματι αρχίζουμε να βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ- δεν τρέχει τίποτε που δεν το βλέπουν το φωτάκι οι πολίτες. Θα το δουν οσονούπω, θα αλλάξει η ατμόσφαιρα και τι ωραία, τι καλά!

Κλάψ΄ τα Χαράλαμπε
ΑΝ ΟΜΩΣ η κυβέρνηση δεν έχει δίκιο, αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα για τους πολίτες, αν ο Σεπτέμβριος που έρχεται αποδειχθεί απλώς το προανάκρουσμα ενός πολύ κακού Οκτωβρίου, τότε κλάψ΄ τα Χαράλαμπε. Και Μήτσο, και Γιώργο, και Κώστα, και Αναξίμανδρε.

Υπάρχει περίπτωση να έχει δίκιο η κυβέρνηση; Βεβαίως- αρκεί να μπορέσει να απαντήσει σε όλους εκείνους που περιμένουν να εισπράξουν χρήματα από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και δεν εισπράττουν ούτε ευρώ, ούτε ρεάλια ή δραχμές.

Αν όλα αυτά είναι λεπτομέρειες, τότε η αισιοδοξία της κυβέρνησης έχει να κάνει με τον πλανήτη μας. Αν όμως η μείωση του ελλείμματος έχει να κάνει με τις άδειες τσέπες εκείνων που περιμένουν να εισπράξουν, αφήστε το καλύτερα.

Και ψάξτε εναλλακτικές λύσεις. Γιατί όλο και κάποιος θείος θα αναρωτηθεί:

«Πώς ζουν εδώ αυτοί οι ανθρώποι;».


ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου