ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Εικόνα κυβερνητικού κομπιναδορισμού

Ο κ. Παπανδρέου έχει αρχίσει να θυμίζει τον κ. Καραμανλή σε ζητήματα διαφάνειας και διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και του δημοσίου συμφέροντος. Όπως ο κ. Καραμανλής υποσχόταν «σεμνή και ταπεινή» διακυβέρνηση αλλά επέτρεψε με τα λάθη και τις παραλείψεις του να συνεχιστεί η νομή της εξουσίας, έτσι και ο κ. Παπανδρέου συνδυάζει τον πολιτικό λόγο υπέρ της κάθαρσης με απαράδεκτες διαχειριστικές πρακτικές.

Σε διάστημα λίγων μηνών η κυβερνητική ηγεσία έχει βάλει την υπογραφή της σε τρία μεγάλης κλίμακας σκάνδαλα. Πρώτον, με τον τρόπο που κινήθηκε και τις επιθετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών διευκόλυνε την κερδοσκοπία σε βάρος των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Αποδείξεις, βέβαια, δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως σοβαρές ενδείξεις ότι οι παρεμβάσεις του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου επέτρεψαν σε διεθνή κυκλώματα να βγάλουν δισεκατομμύρια δολάρια κερδοσκοπώντας σε βάρος της Ελλάδας. Η επιμονή με την οποία η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου ζητεί εξηγήσεις από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος για τους τεχνικούς χειρισμούς που έκανε την ώρα της μεγάλης κρίσης ενισχύει την άποψη ότι κάποιοι ξέφυγαν, για προφανείς λόγους, από το θεσμικό τους ρόλο.

Δεύτερον, εικόνα κυβερνητικού κομπιναδορισμού δημιουργεί και ο χειρισμός, από την πλευρά της ηγεσίας, της σκανδαλώδους προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214. Από τη μια τα κυβερνητικά στελέχη καταγγέλλουν τα άγρια διαχειριστικά κόλπα της περιόδου Σημίτη - Τσοχατζόπουλου και από την άλλη κάνουν ό,τι μπορούν για να παραγγείλουν κι άλλα υποβρύχια τύπου 214, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη παραδοθεί αυτά που παραγγείλαμε και πληρώσαμε με περισσότερα από 2 δισ ευρώ το έτος 2000!

Τρίτον, στην υπόθεση της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των δισεκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος με τα οποία έχει ενισχυθεί το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και διευκολύνει με τις δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις μετοχές των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου