ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Σαρωτικοί έλεγχοι

Ιδιώτες ελεγκτές πιάνουν δουλειά σε υπουργεία, Ταμεία, νοσοκομεία και δήμους. Θα κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά όλων των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ και των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς» και «Αττικόν»
Ιδιώτες ελεγκτές πιάνουν αμέσως δουλειά σε φορείς της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και σε δεύτερη φάση σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης), με στόχο να βάλουν τάξη στη χαοτική διαχείριση των οικονομικών τους, η οποία... γεννά τεράστια ελλείμματα. Παράλληλα, ελεγκτές θα τοποθετηθούν και σε κάθε υπουργείο.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται μόλις λίγα 24ωρα πριν καταφθάσουν στην Αθήνα οι εμπειρογνώμονες της τρόικας, οι οποίοι από τις πρώτες επαφές τους στο υπουργείο Οικονομικών είχαν ζητήσει να μπει μαχαίρι στις δαπάνες των Οργανισμών της γενικής κυβέρνησης.
Σαρωτικοί έλεγχοι

Πιο αναλυτικά, οι έλεγχοι των ιδιωτών ελεγκτών ξεκινούν από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ και τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Γεννηματάς και Αττικόν.

Το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε συμβάσεις με τους πέντε μεγαλύτερους ελεγκτικούς οίκους, γνωστούς και ως «Big Five», προκειμένου να ξεκινήσουν η επαναξιολόγηση και ο έλεγχος όλων των δαπανών.

Πρόκειται για τις εταιρείες Grand Thornton, Deloitte & Touche, Ernst and Young, KPMG, Price Waterhouse Coopers, στελέχη των οποίων βρίσκονται ήδη σε συνεργασία με υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Σαρωτικοί έλεγχοι

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά χθες στο περιθώριο της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στα γραφεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με αφορμή την τοποθέτηση στο τιμόνι της Αρχής του κ. Ανδρέα Γεωργίου.

Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα τους τελευταίους οκτώ μήνες, δύσκολα βήματα, για τα οποία ζητήσαμε από τους πολίτες να κάνουν θυσίες, μερικές φορές πολύ μεγάλες θυσίες». Πρόσθεσε πως αυτές οι θυσίες «αρχίζουν και αποδίδουν, γιατί έχουμε καταφέρει να συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας».
Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η χώρα μας έχει αποκαταστήσει το έλλειμμα αξιοπιστίας που αντιμετώπιζε στο εξωτερικό και πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα στατιστικά στοιχεία που δίνονται στους διεθνείς οργανισμούς.

Τώρα όσον αφορά τους ελέγχους, τα στελέχη των πέντε εταιρειών θα κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά στοιχεία όλων των υπουργείων, τεσσάρων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ) και τριών νοσοκομείων (Ευαγγελισμός, Γεννηματά και Αττικόν).

Ελεγχος δαπανών
Σε μια δεύτερη φάση θα ασχοληθούν με τους ΟΤΑ, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι αλλαγές που φέρνει ο «Καλλικράτης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν:

Σε τυχόν υποχρεώσεις των Οργανισμών ή δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τις διοικήσεις τους και οι οποίες δεν είναι σε γνώση του Γενικού Λογιστηρίου.

Στην καθιέρωση διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία.

Στην εγκατάσταση παντού συστήματος παρακολούθησης δαπανών.

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι πως αν και σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φορείς της γενικής κυβέρνησης πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους λογιστικούς κανόνες, αυτό δεν γίνεται στην πράξη.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι η κατάρτιση και η εκτέλεση «πραγματικών προϋπολογισμών» και στη γενική κυβέρνηση.

Πιστεύεται ότι οι πέντε μεγάλες λογιστικές και ελεγκτικές εταιρείες θα μπορέσουν να συμβάλουν αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Δηλαδή θα προτείνουν τη διαδικασία κατάρτισης προϋπολογισμών, τρόπους και διαδικασίες πιστής εφαρμογής τους, μηχανισμό παρακολούθησης και ελέγχου της πορείας εφαρμογής, αλλά και μέτρα παρέμβασης, όπου παρουσιάζονται προβλήματα και παρεκκλίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου