ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Υπάρχουν και καλές οικονομικές ειδήσεις

ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η ευκολία με την οποία διέθεσε χθες το ελληνικό Δημόσιο στην αγορά έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας δείχνει ότι ενισχύεται σιγά-σιγά η αξιοπιστία του ελληνικού Δημοσίου και της ελληνικής οικονομίας.Μεγάλη απόσταση

Πολλοί θεώρησαν ότι το ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε τεράστιους οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους διαθέτοντας στην αγορά έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας. Τελικά όλα πήγαν καλά, με την έννοια ότι υπήρξε υπερπροσφορά από την πλευρά ελληνικών και ξένων τραπεζών και το Δημόσιο μπόρεσε να αντλήσει 1,6 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,65%.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι ο δανεισμός κοστίζει ακριβά και πως το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι ακόμη σε θέση να διαθέσει στην αγορά ομόλογα διετούς, πενταετούς ή δεκαετούς διάρκειας με λογικά επιτόκια. Εάν κρίνουμε, όμως, από τα σχόλια των ξένων ειδικών και των διεθνών ΜΜΕ, το ελληνικό Δημόσιο θεωρείται σήμερα περισσότερο αξιόπιστο απ’ ό,τι πριν από λίγους μήνες.

Θετικές εντυπώσεις

Θετικά είναι τα σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωζώνης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχίζει να αποδίδει σε ό,τι αφορά το δραστικό περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επισημαίνουν, βέβαια, διάφορα προβλήματα, μεταξύ των οποίων την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα σε σχέση με τον προγραμματισμό και την αδυναμία άμεσου ελέγχου των δαπανών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της οικονομίας και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημασία σε αυτήν τη φάση έχει η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της ελληνικής οικονομίας και της προοπτικής της. Οι αγορές λειτουργούν συχνά στη βάση των εντυπώσεων και δεν δεσμεύονται πάντα από τη λεπτομερειακή ανάλυση των βασικών οικονομικών στοιχείων. Τα θετικά σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συνδυάστηκαν με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s. Πρόκειται για ενδιαφέρουσες εξελίξεις, που περιορίζουν την πίεση που ασκούν οι αγορές και, φυσικά, οι κερδοσκόποι σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Μάχη με το χρόνο

Επιβάλλοντας σκληρά μέτρα λιτότητας, η κυβέρνηση Παπανδρέου εξασφάλισε κάποια χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή της πολιτικής της. Θα πρέπει, όμως, να αλλάξει ρυθμούς, για να δημιουργήσει έγκαιρα την αναγκαία αναπτυξιακή δυναμική. Διαφορετικά, οι αρνητικές εξελίξεις θα αμφισβητήσουν τη δημοσιονομική βελτίωση που παρατηρείται μέσω της δραστικής μείωσης των δαπανών. Τα έσοδα του Δημοσίου εμφανίζουν μεγάλη υστέρηση εξαιτίας της έλλειψης αναπτυξιακής δυναμικής και της υπερφορολόγησης της κατανάλωσης και των επιχειρήσεων. Κατά την άποψή μας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να αξιοποιήσει τα χρονικά περιθώρια που εξασφάλισε για να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου