ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Κλέψαμε από τα παιδιά μας και την Ελλάδα το όνειρο

Μήνυμα ελπίδας για τη νέα γενιά έδωσε με την ομιλία του στη συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος δεσμεύτηκε για προοπτική με σχέδιο για το μέλλον και δεν δίστασε να υπογραμμίσει ότι «το πολιτικό σύστημα για να εξιλεωθεί πρέπει να αλλάξει. Γιατί κλέψαμε από τα παιδιά μας και την Ελλάδα το όνειρο».

«Πρέπει να επανορθώσουμε δείχνοντας στους νέους ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση και όχι αυτός που δείχνει η κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Γινόμαστε δύναμη ελπίδας για πρότυπα, προοπτική και ευκαιρίες. Με παιδεία και ελπίδα μη φοβάστε για τη νεολαία μας. Θα βρει το δρόμο της και θα γίνει καλύτερη από εμάς» εξέφρασε την πεποίθηση ο πρόεδρος της Ν.Δ., παρατηρώντας ότι «ενώ πριν από δύο ημέρες η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε σχέδιο για έξοδο από την κρίση, με προτάσεις, με ιεραρχήσεις, οικονομετρικά μοντέλα και με τα περισσότερα μέτρα κοστολογημένα, η κυβέρνηση εμμένει στην μονότονη επωδό πως για όλα φταίει η Ν.Δ.». «Περίμενα το σχέδιο που παρουσιάσαμε να μελετηθεί, να αξιολογηθεί και –ει δυνατόν– να αξιοποιηθεί» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Έχει κολλήσει η βελόνα. Δύο τινά συμβαίνουν. Ή αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση ή πάσχει από αθεράπευτη μισαλλοδοξία».

Όμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τέλος στο πελατειακό κράτος. «Για τις αναφορές σας στα ρουσφέτια της κυβέρνησης της Ν.Δ., πέραν της ΑΓΡΟΓΗΣ, το μεγαλύτερο ρουσφέτι ήταν ο νόμος της Ν.Δ., με τον οποίο νομιμοποίησε 35.000 συμβασιούχους που παράνομα είχε πάρει από το παράθυρο το ΠΑΣΟΚ. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο ρουσφέτι και ο λόγος να μας βρίζουν και οι δικοί μας ψηφοφόροι» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι το πλέον επικίνδυνο φαινόμενο είναι η έλλειψη προοπτικής και ελπίδας, πολύ περισσότερο σήμερα που όλοι είναι πεπεισμένοι ότι η κρίση θα χειροτερέψει και οι εκτιμήσεις είναι ότι η ανεργία θα σκαρφαλώσει στο 20% την επόμενη χρονική περίοδο, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ καθηλώνει την αμοιβή στα 592 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απευθύνθηκε και στην αριστερά, σημειώνοντας ότι «ο δρόμος της επαναστατικής γυμναστικής, αντί να δημιουργεί προοπτική, οδηγεί στην απελπισία και οι νέοι αποστερούνται ευκαιριών, όταν, για παράδειγμα, κλείνονται τα λιμάνια για τους τουρίστες».

Παπανδρέου: «Πάρτε την τύχη στα χέρια σας»

Το πελατειακό κράτος φεύγει και ο Γιόακιμ Πάλμε έρχεται να μελετήσει τα θέματα της νέας γενιάς, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή για τα προβλήματα της νεολαίας. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, να στηρίξει την εργασία των νέων, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, ξεκαθάρισε όμως ότι «η νέα γενιά θα πρέπει να πάρει τη δική της τύχη στα χέρια της…».

Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε μέτρα για μια νέα γενιά «χειραφετημένη και ελεύθερη», απαλλαγμένη από «το πελατειακό κράτος και τη λογική του βολέματος», λογική που μας οδήγησε «σε μια πορεία συνεχών επιτηρήσεων» και στην «ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαμε να επιβιώνουμε εσαεί με δάνειες δυνάμεις».

«Τα πελατειακά φαινόμενα στερούσαν από τους νέους τη δυνατότητα να αναπνεύσουν και αυτά τα φαινόμενα σπάμε τώρα» είπε ο πρωθυπουργός που κάλεσε τη νεολαία «να πάρει την τύχη και την Ελλάδα στα χέρια της».

Ο κ. Παπανδρέου συνέδεσε τις δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας με την πλήρη αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μοντέλου. Όπως είπε, το πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ μπορεί και πρέπει να συνδεθούν με την περιφερειακή ανάπτυξη, να προσανατολιστούν στις τουριστικές επιχειρήσεις, να γίνουν πρωτοπόροι στις ναυτιλιακές σπουδές και να χτίσουν ελληνική ταυτότητα. Είπε, επίσης, ότι τα πανεπιστήμια θα είναι ανοιχτά για όλους για συνεχή έρευνα και μάθηση, ως θερμοκήπια καινοτομιών.

Όσο για την αξιοποίηση του Γιόακιμ Πάλμε, γιου του αλησμόνητου Σουηδού πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε, διευθυντή του Ινστιτούτου Μελλοντικών Σπουδών, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ζητηθεί τη συνδρομή του, ώστε να μελετήσει τα θέματα της νέας γενιάς.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης όλα τα κόμματα να δώσουν ρόλο και λόγο στη νέα γενιά με τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια στις επικείμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.

Παπαρήγα: Κυβέρνηση από παρθενογένεση

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραδίδει τους νέους εργαζόμενους στα συμφέροντα των επιχειρηματιών». «Σας ακούω και νομίζω ότι πρέπει να καλωσορίσω τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που αφίχθη στον τόπο την 4η Οκτωβρίου, γιατί απαριθμείτε τα προβλήματα σαν να είστε μια νέα κυβέρνηση, ενώ και από παππού και από πατέρα είστε μέσα και δεν αναφέρομαι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε ηγεσίες», απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό η κ. Παπαρήγα, χαρακτηρίζοντας ότι «είναι προσβλητικό να βγαίνει ένας πρωθυπουργός και να θίγει τα κακώς κείμενα για να περάσει τα χειρότερα μέτρα της τελευταίας 50ετίας». Η κ. Παπαρήγα κατήγγειλε αντιδραστικά μέτρα, αντιπαιδαγωγική επίθεση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας προειδοποιώντας ότι «με το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τον προγραμματισμό της Ε.Ε. πέφτει βαρύς ο πέλεκυς για τους 40 ετών και κάτω».

Γ. Καρατζαφέρης: Κριτική για ρουσφέτια

Ιδιωτικά πανεπιστήμια και «τέλος στο ρουσφέτι» ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, σημειώνοντας την έλλειψη προτύπων και προοπτικής. «Παλαιά οι νέοι είχαν το φρόνημα. Τώρα έχουν το φρόνιμα», παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης, που ζήτησε επίσης να μπει τέλος στο πελατειακό κράτος. «Τρεις γιοι δικοί σας να υπηρετούν τη θητεία τους στο Πολεμικό Μουσείο; Χάλασε ο κόσμος να πάνε τουλάχιστον κάπου αλλού στην Αττική; Του πρωθυπουργού ο γιος πήγε στις Ειδικές Δυνάμεις. Οι δικοί σας γιοι έπρεπε να πάνε στο Πολεμικό Μουσείο, δέκα λεπτά από το Da Capo, μην τυχόν και κρυώσει ο καφές; Αυτά είναι τα μηνύματα που παίρνει η νεολαία σήμερα» απευθύνθηκε στους βουλευτές της Ν.Δ.

Αλ. Τσίπρας: Παραβιάζετε το Σύνταγμα

Η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του ασφαλιστικού, παρακάμπτοντας το Σύνταγμα, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι τελειώνει ο πολιτικός της χρόνος. Η νέα γενιά σήμερα θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες, προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο, καταγγέλλοντας ότι με τη συμμετοχή του σε κοσμική εκδήλωση σπονσοράρισε ιδιωτικό ΙΕΚ. «Έχετε τη μήνιν του ελληνικού λαού. Εγώ θα ντρεπόμουν αν πήγαινα σε εκδήλωση ιδιωτικού κέντρου που χρωστάει στο ΙΚΑ 3 εκατ. ευρώ». «Τον έχουμε κυνηγήσει» απάντησε ο κ. Λοβέρδος, που διευκρίνισε ότι επρόκειτο για εκδήλωση δωρεάς οργάνων σώματος. «Να τον κυνηγήσετε έπρεπε και όχι να πάτε σε εκδήλωσή του» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου