ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

«Μαφιόζικη» εκτέλεση

Tα όπλα-«σφραγίδα» της οργάνωσης έδειξαν οι βαλλιστικές έρευνες. Οι τρομοκράτες παγίδευσαν τον δημοσιογράφο τα ξημερώματα κάτω από το σπίτι του, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο αίματος.
Ενάμιση χρόνο μετά τις εξαιρετικά σκληρές απειλές εναντίον δημοσιογράφων, και 13 μήνες απουσίας, η «Σέχτα Επαναστατών» επανήλθε στο προσκήνιο με μια δολοφονία που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της εγχώριας «νεοτρομοκρατίας». Ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο αίματος, με στόχο τους ανθρώπους της Ενημέρωσης.
Πρόκειται μια ενέργεια ορόσημο, αφού για πρώτη φορά γίνεται στόχος δολοφονικής επίθεσης δημοσιογράφος, με μόνο κίνητρο την ιδιότητά του. Αυτό είναι το σκεπτικό που έχει εκφράσει σε όλες τις προκηρύξεις της μέχρι τώρα η πιο σκληρή και ακραία εν ενεργεία ομάδα του σύγχρονου αντάρτικου πόλης στην Ελλάδα.
Ο γενικός διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Θέμα 98,9», Σωκράτης Γκιόλιας, 37 ετών, πατέρας ενός αγοριού δύο ετών, είναι το πρώτο θύμα από τον χώρο των δημοσιογράφων που δολοφονείται από τρομοκράτες.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του στόχου, αναμένεται με έκδηλο ενδιαφέρον η προκήρυξη της οργάνωσης, που θα δίνει την ερμηνεία της εγκληματικής αυτής πράξης. Ωστόσο, η χθεσινή δολοφονία ήταν με μια ορισμένη έννοια αναμενόμενη. «Κύριοι δημοσιογράφοι, αυτήν τη φορά ήρθαμε στην πόρτα σας, την επόμενη φορά όμως θα μας βρείτε στα σπίτια σας», ανέφερε η προκήρυξη της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» μετά την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, στις 17 Φεβρουαρίου 2009. Και πραγματοποίησαν την απειλή εκτελώντας με 16 σφαίρες τον 37χρονο, στο σπίτι του, στην οδό Δαιδάλου 21 στην Ηλιούπολη.
«Μαφιόζικη» εκτέλεση

Ετσι έγινε και με τους αστυνομικούς για τους οποίους έλεγαν: «Αρχίστε να υποβάλλετε παραιτήσεις, γιατί αλλιώς θα ξεκινήσετε να μετράτε τάφους». Και εκτέλεσαν τον υπαρχιφύλακα Νεκτάριο Σάββα, τον Ιούνιο του 2009, στα Πατήσια. Κατ’ αυτό τον τρόπο και η δολοφονία δημοσιογράφου ήταν προαναγγελθείσα.

Παρ’ όλα αυτά, η Αστυνομία αιφνιδιάστηκε, αφού, ακόμα και μετά την εκτέλεση του Σωκράτη Γκιόλια, έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις και μιλούσε για «μαφιόζικη εκτέλεση» και «πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου», υποδεικνύοντας εμμέσως τις δραστηριότητες του δημοσιογράφου και τα δημοσιεύματα στο διαδικτυακό blog «Τρωκτικό», του οποίου φερόταν ως εμπνευστής και δημιουργός.

Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, αποσύρθηκε το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που είχε πάει αρχικά στον τόπο της δολοφονίας και τις έρευνες ανέλαβε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

Αυτές οι εκτιμήσεις, όμως, διαψεύστηκαν με τον πλέον απογοητευτικό τρόπο γι’ αυτούς που τις έκαναν και τις διέδιδαν με σιγουριά, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα των βαλλιστικών ερευνών στους 16 κάλυκες που περισυνελέγησαν στον τόπο της δολοφονίας.

Οπως διαπιστώθηκε στα εργαστήρια, οι δράστες χρησιμοποίησαν δύο εννιάρια πιστόλια, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί και στις τρεις ένοπλες επιθέσεις που είχαν πραγματοποιήσει στο παρελθόν μέλη της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών».

Συγκεκριμένα, οι 13 κάλυκες έχουν πυροδοτηθεί από το ίδιο όπλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Νεκτάριου Σάββα. Τρεις έχουν πυροδοτηθεί από το εννιάρι πιστόλι -διαφορετικό από το προηγούμενο- το οποίο χρησιμοποιήθηκε και αυτό στην ίδια δολοφονία, καθώς και στις ένοπλες επιθέσεις κατά του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού, στις 3 Φεβρουαρίου του 2009, και κατά του τηλεοπτικού σταθμού Αlter, στις 17 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.

Επίσης, οι κάλυκες από το δεύτερο πιστόλι ταυτίζονται με κάλυκα που είχε βρεθεί επάνω στο μνήμα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μία μέρα μετά την επίθεση στο ΑΤ Κορυδαλλού, μαζί με την προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Κατόπιν αυτού την προανάκριση για την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ξεκινώντας από την αρχή την έρευνα.

Εξαφάνισαν τα ίχνη καίγοντας το Ι.Χ. διαφυγής
Τρεις οι δράστες με στολές που έμοιαζαν με σεκιούριτι

Ντυμένοι με «στολές», για να εξαλείψουν κάθε πιθανή υποψία του θύματός τους και με πρόσχημα ότι προστάτευαν την περιουσία του, κατάφεραν οι δολοφόνοι του 37χρονου δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια να τον βγάλουν έξω από το σπίτι του μέσα στη νύχτα και να τον εκτελέσουν με 16 σφαίρες.
Το χρονικό της δολοφονικής επίθεσης, από τους εκτελεστές της Σέχτας Επαναστατών, που αιφνιδίασε όλους, ακόμα και τους έμπειρους αξιωματικούς της Αστυνομίας που έκαναν λόγο για πληρωμένο «συμβόλαιο θανάτου», θυμίζει πράγματι μαφιόζικες πρακτικές και εξελίχτηκε ως εξής:

Η ώρα ήταν 5.20΄το πρωί, όταν χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματος του Σωκράτη Γκιόλια, ο οποίος κοιμόταν ήσυχος στο διαμέρισμά του, στον δεύτερο όροφο της καινούργιας πολυκατοικίας, στην οδό Δαιδάλου 21 στην Ηλιούπολη, μαζί με τη σύζυγό του και το μόλις τριών χρόνων αγοράκι τους.

Ο δημοσιογράφος απάντησε στο θυροτηλέφωνο και είδε στο κλειστό κύκλωμα τον άνθρωπο που του χτύπησε το κουδούνι, ο οποίος δεν τον έκανε καθόλου να νιώσει ότι συνέβαινε κάτι περίεργο.

«Κύριε Γκιόλια, κατεβαίνετε γρήγορα γιατί προσπάθησαν να κλέψουν το αυτοκίνητό σας...», είπε ο άγνωστος.

Ο 37χρονος δημοσιογράφος, αγουροξυπνημένος κατέβηκε φορώντας μόνο ένα σορτσάκι και δέχτηκε βροχή από σφαίρες.

Μια γυναίκα που μένει απέναντι και πότιζε τα λουλούδια της είδε όλη τη σκηνή και την περιέγραψε στους αστυνομικούς.

Οπως είπε, είδε τρία άτομα σε ένα σκούρο αυτοκίνητο, που είχε σταθμεύσει έξω από την πολυκατοικία, κοντά στη γωνία με την οδό Νεάρχου. Φορούσαν άσπρα πουκάμισα και σκούρα γιλέκα, που έμοιαζαν πολύ με στολές σεκιουριτάδων, καθώς και καπέλα τύπου τζόκεϊ. Πιθανόν αυτό ήταν που παραπλάνησε τον δημοσιογράφο και πείστηκε να κατέβει στην είσοδο για να δει τι συνέβαινε με το αυτοκίνητό του μάρκας «Σμαρτ», που ήταν σταθμευμένο απέξω.

Οι δύο από αυτούς προχώρησαν μέχρι την είσοδο της πολυκατοικίας, ενώ ο τρίτος περίμενε στον δρόμο δίπλα στο αυτοκίνητο. Ξαφνικά άκουσε πολλούς πυροβολισμούς σαν ριπή, ακολούθησε μια μικρή παύση και ακούστηκαν άλλοι τρεις. Την ίδια ώρα, ο τρίτος από τους δράστες άρχισε να φωνάζει «τρέξτε, τρέξτε γρήγορα»... Αμέσως μετά, επιβιβάστηκαν και οι τρεις στο αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν.

Ο Σωκράτης Γκιόλιας δέχτηκε την επίθεση τη στιγμή που βγήκε από το ασανσέρ και άνοιξε την πόρτα της εισόδου της πολυκατοικίας.

Ο ένας από τους δολοφόνους τον πυροβόλησε συνολικά 13 φορές και όταν έπεσε αιμόφυρτος στο δάπεδο, ένας από τους άλλους δύο τον αποτέλειωσε με τρεις ακόμα σφαίρες από το δεύτερο πιστόλι που χρησιμοποίησαν.

Η σύζυγος του 37χρονου, Αδαμαντία, έγκυος πέντε μηνών στο δεύτερο παιδί τους, ακούγοντας τους πυροβολισμούς, πετάχτηκε έντρομη στο μπαλκόνι θέτοντας έτσι σε λειτουργία τον συναγερμό του διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να ενταθεί ακόμα περισσότερο το εφιαλτικό σκηνικό που σήκωσε στο πόδι την γειτονιά.

Η γυναίκα έπαθε ισχυρό σοκ και από χθες το πρωί παρακολουθείται συνέχεια από ψυχολόγο για να μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Περίπου δέκα λεπτά μετά τη δολοφονία ακούστηκε από μακριά μια έκρηξη και η έρευνα που ακολούθησε οδήγησε σε ένα καμένο ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας «Χόντα Σιβίκ» στη συμβολή των οδών Βουλιαγμένης και Λεωνιδίου, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από τον τόπο της αιματηρής επίθεσης.

Οπως διαπιστώθηκε, το αυτοκίνητο είχε κλαπεί δύο μέρες νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο, 17-7-2010, από τον Αλιμο και είχε δηλωθεί κλοπή από τον ιδιοκτήτη του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Οι αστυνομικοί δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ήταν το αυτοκίνητο των δολοφόνων, οι οποίοι το έκαψαν για εξαφανίσουν τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα, γενετικό υλικό για DNA ή άλλα στοιχεία.

Αντιτρομοκρατική
Ψάχνουν φως από τις μαρτυρίες

Μεγάλη βαρύτητα οι αξιωματικοί δίνουν στις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που είδαν τους δράστες της δολοφονίας και ύποπτες κινήσεις τις προηγούμενες μέρες αλλά και των ανθρώπων του περιβάλλοντος του δημοσιογράφου, οι οποίοι τον έβλεπαν ανήσυχο τον τελευταίο καιρό. Από τις μαρτυρίες των κατοίκων η σημαντικότερη είναι μιας γυναίκας που λέει ότι οι δράστες φορούσαν παντελόνια σαν φόρμες εκστρατείας, πουκάμισο και τζόκεϊ, που έμοιαζαν με στολή και γιλέκα, που πιθανολογείται ότι ήταν αλεξίσφαιρα. Ενας ακόμα νεαρός λέει ότι τις προηγούμενες μέρες είχε δει κάποιους άγνωστους με μοτοσικλέτες που παρακολουθούσαν από διάφορα σημεία στο σπίτι.

Και ο ίδιος ο Σωκράτης Γκιόλιας, όμως, σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του, είχε εκφράσει προβληματισμούς τον τελευταίο καιρό, επειδή, όπως έλεγε, του είχε φανεί ότι κάποιοι τον παρακολουθούσαν. Το μυαλό του, όμως, δεν πήγαινε σε τρομοκράτες, αλλά πίστευε ότι ίσως να ήταν αστυνομικοί που τον παρακολουθούσαν γιατί πίστευαν ότι είναι ο διαχειριστής του «Τρωκτικού». Εξάλλου, πριν από περίπου έξι μήνες είχε συλληφθεί ύστερα από μήνυση που είχε γίνει σε βάρος του, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα στα ηλεκτρονικά αρχεία του που να αποδεικνύει αυτό το γεγονός, ενώ ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε σχέση με το συγκεκριμένο blog.

Για τον λόγο αυτό δεν είχε ζητήσει προφανώς προστασία από την Αστυνομία και ποτέ δεν είχε εκφράσει ανησυχία για τη ζωή του. Γείτονές του, πάντως, λένε ότι τον τελευταίο καιρό, όταν έφευγε και όταν επέστρεφε στο σπίτι, τον συνόδευε μια μοτοσικλέτα με ένα γεροδεμένο άτομο. Οι περίοικοι εκτιμούσαν ότι ίσως να ήταν κάποιος που τον προστάτευε. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είναι βέβαιοι ότι οι δράστες παρακολουθούσαν από καιρό τον στόχο τους και γνώριζαν κάθε λεπτομέρεια από τις συνήθειές του. Επίσης πιστεύουν ότι εκτός από τους τρεις που πήραν μέρος στη δολοφονία, υπήρχε ομάδα υποστήριξης, έτοιμη να επέμβει αν κάτι δεν πήγαινε καλά.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ
Φωτογραφίες: ΓΡ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου