ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Υπουργείο Τουρισμού

Κίνητρα για τον περιορισμό του «all inclusive» στα ξενοδοχεία
Κίνητρα για τον περιορισμό του συστήματος «all inclusive» στα ξενοδοχεία, περιλαμβάνονται στις προτάσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού προς το υπουργείο Οικονομίας, σχετικά με τα κριτήρια βαρύτητας στη βαθμολογία των τουριστικών επενδύσεων στο νέο αναπτυξιακό νόμο.

Ο υφυπουργός Τουρισμού Γ.Νικητιάδης σε επιστολή που έστειλε την Παρασκευή προς την κυρία Λούκα Κατσέλη, αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξει περιορισμός στη λειτουργία του συστήματος «all inclusive» και σημειώνει ότι τα κριτήρια του νέου αναπτυξιακού νόμου θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα.

Ειδικότερα, στις προτάσεις σημειώνεται η δέσμευση με υπεύθυνη δήλωση του επενδυτή, ότι για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, η ξενοδοχειακή μονάδα 4 ή 5 αστέρων δεν θα λειτουργεί με το συγκεκριμένο σύστημα, ούτε θα συνεργάζεται με τουριστικά γραφεία που προωθούν παρόμοια προϊόντα.

Η λειτουργία κατά τη διάρκεια της πενταετίας, θα ελέγχεται με τους περιοδικούς ελέγχους του ΥΠΟΙΑΝ που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος και σε περίπτωση μη τήρησης ο επενδυτής θα υποχρεούται να επιστρέφει το 30% της επιδότησης.

Βαρύτητα στη βαθμολογία των τουριστικών επενδύσεων προτείνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τις εξής περιπτώσεις:

- Τουριστικές επενδύσεις που επενδύουν σε συστήματα προστασίας, περιβάλλοντος, διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων κ.λπ.

- Ειδικές μορφές τουρισμού και σύνθετες επενδύσεις

- Αξιοποίηση παραδοσιακών κτισμάτων και εκσυγχρονισμός ξενοδοχείων

- Βελτιστοποίηση διαδικασιών (ΙSO κ.λπ.)

- Συνεργασίες επιχειρήσεων σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα

- Συμβατότητα της επένδυσης , με υφιστάμενα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και ανάδειξη αυτών.

- Ένταξη σε τουριστική αλυσίδα ή σύμβαση μάνατζμεντ σε άτομο με αποδεδειγμένη εμπειρία

- Συμβάσεις με tour operators εξωτερικού

- Εμπειρία του επενδύτη

Επίσης, το υπουργείο προωθεί για ένταξη στο νέο αναπτυξιακό:

- Κίνητρα για την «απόσυρση» παλαιών ξενοδοχείων και παράλληλα αυξημένα κίνητρα για τη νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων καθώς και τις ορεινές περιοχές.

- Την εξαίρεση από επιδότηση της κατασκευής νέων τουριστικών επενδύσεων σε κορεσμένες περιοχές.

- Την ένταξη τουριστικών επιχειρήσεων ειδικής μορφής (όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις καταδυτικού τουρισμού), παραδοσιακών επαγγελμάτων καθώς και πάσης φύσεως δραστηριότητες που τονίζουν και αναβαθμίζουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου