ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ακίνητα: Κατασχέσεις αντί για πλειστηριασμούς

Το «πιστόλι στον κρόταφο» βάζει σε χιλιάδες οφειλέτες σε ολόκληρη τη χώρα η τελευταία γνωμοδότηση της Αντιεισαγγελίας του Αρείου Πάγου έπειτα από ερώτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας, η οποία ορίζει ότι έχουν τη δυνατότητα οι τράπεζες, για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή των πλειστηριασμών για χρέη μικρότερα των 200.000 ευρώ, να προχωρούν σε αναγκαστική κατάσχεση των ακινήτων των οφειλετών.

Συμβολαιογράφοι και δικηγόροι υποστήριξαν στον «Α» ότι με την εν λόγω απόφαση αποτελεί στην ουσία «δώρο - άδωρο» για τους οφειλέτες το μέτρο απαγόρευσης των πλειστηριασμών για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ, που ισχύει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2010. Σημειώνουν, παράλληλα, ότι υπάρχει και θέμα αντισυνταγματικότητας, αφού δεν είναι δυνατόν να δεσμεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιοκτησία πολιτών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στα γραφεία του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελλάδος βρίσκονται ήδη κατασχετήρια ακινήτων, τα οποία έχουν αποστείλει τράπεζες σε οφειλέτες και μάλιστα αυτά αναφέρουν συγκεκριμένες ημερομηνίες εκτέλεσης των πλειστηριασμών. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι τελευταίοι έχουν οριστεί για τις επόμενες μέρες από την άρση ισχύος του μέτρου, διάστημα κατά το οποίο συμβολαιογράφοι περιμένουν έξαρση των πλειστηριασμών ακινήτων.

«Δεν υπάρχει προστασία»

Ανευ ουσίας καθίσταται η προστασία των δανειοληπτών από την απαγόρευση των πλειστηριασμών μετά τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μακρή. Οπως ανέφερε στον «Α», η γνωμοδότηση δημιουργεί πολλές παρενέργειες και θα έπρεπε να ρυθμίσει το ζήτημα η Πολιτεία. «Εκφράζω το σκεπτικισμό και την ανησυχία μου για την προστασία των οφειλετών. Η γνωμοδότηση της Αντιεισαγγελίας του Αρείου Πάγου ''πατάει'' στο γράμμα του νόμου περί αναστολής των πλειστηριασμών, αλλά δεν ''πατάει'' στο πνεύμα του. Η προστασία καθίσταται άνευ ουσίας, διότι τα ακίνητα δεσμεύονται με κατάσχεση και θα εκπλειστηριαστούν, όταν οι τελευταίοι επιτραπούν. Κατάσχεται κάτι σήμερα και ο πλειστηριασμός θα γίνει σε έξι μήνες. Αν, όμως, δοθεί νέα αναστολή στους πλειστηριασμούς, θα υπάρχει μία υπέρμετρη δέσμευση των ακινήτων. Στο μεταξύ, όμως, ο οφειλέτης μπορεί να έχει μειώσει το χρέος του. Δυστυχώς, δημιουργούνται πολλές παρενέργειες», τόνισε ο κ. Μακρής.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Περιοχής Εφετείου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Μπιλίση - Χρουσαλά, θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας της απόφασης και τονίζει ότι θα δημιουργήσει σύγχυση στην αγορά. «Με την κατάσχεση δεσμεύεται ένα ακίνητο και δεν μπορεί να το πουλήσει ο οφειλέτης. Είναι αντισυνταγματικό να δεσμεύεται εξολοκλήρου και για μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιοκτησία. Είναι ''δώρο - άδωρο'' για τον οφειλέτη από τη μία πλευρά να μην εκτελούνται πλειστηριασμοί και από την άλλη να γίνονται κατασχέσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς βγήκε αυτή η απόφαση. Είναι ανησυχητικό και θα δημιουργήσει σύγχυση στην αγορά», είπε η κ. Μπιλίση - Χρουσαλά.

«Κατάσχεση σημαίνει ότι κρατάς το ακίνητο στα χέρια σου και ότι θα είσαι ο πρώτος που θα το εκπλειστηριάσει. Η απόφαση έχει κινδύνους, διότι θα αισθάνεται ότι θα βρίσκεται στον... προθάλαμο ο οφειλέτης του κατασχεμένου ακινήτου. Θα επηρεαστεί πολύ ψυχολογικά. Είναι λογικό να εκμεταλλευτούν το κενό αυτό οι τράπεζες και μετά το εξάμηνο να προχωρήσουν αμέσως σε πλειστηριασμούς, προκειμένου να αποφύγουν ένα ενδεχόμενο νέας αναστολής τους», τόνισε ο πρώην πρόεδρος των συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης, Βαγγέλης Σαρρής.

Εφτασαν τα πρώτα κατασχετήρια

Στις 12 Ιανουαρίου 2011 θα εκπλειστηριαστεί το κατασχεμένο ακίνητο από τράπεζα για χρέος κάτω από 200.000 ευρώ, με βάση ένα από τα κατασχετήρια που έχει στα χέρια του ο εκπρόσωπος στη Μακεδονία και τη Θράκη του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελλάδος, Μπάμπης Περβανάς. «Πρόκειται για απαράδεκτες ενέργειες, οι οποίες έχουν στόχο τον εκφοβισμό και τον εκβιασμό των δανειοληπτών. Ολα, όμως, θα ξεκαθαρίσουν με συλλογικές προσφυγές», τόνισε ο κ. Περβανάς.

Ο ίδιος ανέφερε στον «Α» ότι στην ουσία αποτελούν κοροϊδία για τους δανειολήπτες και οι διάφορες διευκολύνσεις από την πλευρά των τραπεζών, αφού εξακολουθούν να υφίστανται οι παράνομοι καταχρηστικοί όροι στις δανειακές συμβάσεις. «Γίνεται επιμήκυνση του χρόνου της σύμβασης, αλλά υπάρχουν όροι που δίνουν το δικαίωμα στις τράπεζες να μεταβιβάσουν μονομερώς τη σύμβαση ή ακόμη και τα προσωπικά δεδομένα του δανειολήπτη σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα ή σε εταιρία. Δηλαδή, να δει ένα πρωινό ο δανειολήπτης έξω από το σπίτι του κάποιο ''φουσκωτό'' Γερμανό ή Αγγλο υπάλληλο εισπρακτικής εταιρίας και να του ζητάει χρήματα. Πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας εκτελούν χρέη εισπρακτικής εταιρίας. Επίσης, στις καινούργιες δανειακές συμβάσεις ζητούν από τους καταναλωτές να υπογράψουν μερική εκχώρηση του μισθού τους. Αυτό είναι απολύτως παράνομο και δεν μπορούμε να μιλάμε για ευνοϊκές ρυθμίσεις. Εχουμε κάνει επιστολή για το θέμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά ''πέρα βρέχει''», είπε ο κ. Περβανάς.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του συλλόγου δανειοληπτών στη Βόρεια Ελλάδα τόνισε ότι μια άλλη «παγίδα» από την πλευρά των τραπεζών είναι η εξής: Αν κάποιος δηλώσει αδυναμία αποπληρωμής, οι τράπεζες ως διευκόλυνση του προτείνουν ένα καινούργιο δάνειο, όμως μεταφέρονται οι παλαιές οφειλές του και οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται. Ταυτόχρονα, θα πρέπει βέβαια να πληρώσει και καινούργιους τόκους από το καινούργιο δάνειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου