ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

"Η Οδύσσεια του Παπανδρέου"

Στην Ευρώπη δεν χρειαζόμαστε λιτότητα, χρειαζόμαστε περισσότερη υπευθυνότητα στη διακυβέρνηση, τονίζει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, με τίτλο "Η Οδύσσεια του Παπανδρέου"
Στην Ευρώπη δεν χρειαζόμαστε λιτότητα, χρειαζόμαστε περισσότερη υπευθυνότητα στη διακυβέρνηση, τονίζει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, με τίτλο "Η Οδύσσεια του Παπανδρέου" και λεζάντα "Οι Ελληνες δεν είναι τεμπέληδες".
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναλύει στον δημοσιογράφο του περιοδικού Μπέντζαμιν Πόκερ τους λόγους που έφτασε η χώρα μας στην κρίση χρέους και δανεισμού, την τρομοκρατία που αντιμετώπισε από τις αγορές αλλά και την αισιοδοξία που επικρατεί ότι με τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η κρίση αυτή θα ξεπεραστεί.

Η Οδύσσεια του Παπανδρέου

Στην Ευρώπη, λέει ο πρωθυπουργός "θέλουμε να κάνουμε τις κυβερνήσεις και τα συνταξιοδοτικά μας συστήματα πιο αποτελεσματικά" και γι' αυτό "χρειαζόμαστε ανάπτυξη, επενδύσεις στην παιδεία, στην καινοτομία και την πράσινη ενέργεια και πρέπει, επίσης, να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το ανεκτό σε μια Δημοκρατία", υπογραμμίζει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ερωτηθείς για τα σκληρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι "αν η αντίδραση των αγορών (απέναντι στην κρίση χρέους της Ελλάδας) δεν ήταν τόσο βίαιη, η κυβέρνηση θα είχε περισσότερο χρόνο να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές, με λιγότερο οδυνηρό τρόπο και λιγότερο δραστικά μέτρα".

"Σημαντική μερίδα των πολιτών καλούνται να αναλάβουν το βάρος, παρότι δεν ευθύνονται για την κρίση" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Παπανδρέου και εξηγεί ότι η κρίση αυτή "οφείλεται στην κακή διαχείριση και διακυβέρνηση των τελευταίων έξι ετών, στην έλλειψη διαφάνειας, στην κηδεμονία και τις πελατειακές σχέσεις, ακόμη και στη διαφθορά. Και όλα αυτά εντάθηκαν από την διεθνή οικονομική κρίση".

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Benjamin Pauker «περί παρεμβάσεων ευρυτέρων δυνάμεων» στα ελληνικά πράγματα, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει: «Αυτή είναι μια παράδοξη κατάσταση, που τη ζούμε σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, αυτό που κάνουμε, όσο γίνεται πιο συστηματικά, είναι να δίνουμε στους πολίτες την αίσθηση ότι, ελέγχουμε την κατάσταση, ότι αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση.
Υπήρξε μια στιγμή σχεδόν τρόμου, όταν μας τρομοκρατούσαν καθημερινά οι αγορές, όταν μας έλεγαν ο ελληνικός και ο διεθνής Τύπος και όλοι οι "γκουρού" της οικονομίας, ότι "θα χάσετε τα χρήματά σας, τα ευρώ σας, τις οικονομίες σας, θα γίνει καταστροφή" κ.λπ. Χρειάστηκε, λοιπόν, να κινηθούμε μέσα σε ένα τέτοιο ψυχολογικό κλίμα. Ήταν πολύ δύσκολο, ασφαλώς, αλλά αυτό περίμεναν από εμάς οι άνθρωποι, τόσο από εμένα, όσο και από την Κυβέρνησή μου και, γενικά, αυτό περιμένουν από τους ηγέτες στη χώρα, να χαράξουν μια σταθερή πορεία.

Επειδή, όμως, τα προβλήματα αυτά είναι παγκόσμια, επειδή είναι αλληλένδετα, οι άνθρωποι νιώθουν ανήμποροι και αυτό είναι πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Και αυτό το αίσθημα της αδυναμίας δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια, μεγαλύτερη δυσπιστία στους πολιτικούς θεσμούς, που μπορεί να κυμαίνεται από την απάθεια στη βία, από τον ριζοσπαστισμό στον λαϊκισμό. Αυτό είναι ένα βαθιά δημοκρατικό ερώτημα: πώς εξασφαλίζουμε ότι οι δημοκρατικές δομές μας θα λειτουργούν σε έναν κόσμο τόσο αλληλένδετο; Και όμως, σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, παραμένουμε ακόμα σε εθνική και όχι σε διεθνή βάση. Πώς αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά; Αυτή θα είναι η ουσία των προβλημάτων του πλανήτη μας, τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Οταν χτύπησε η τραπεζική κρίση, όλοι ακούσαμε για αριθμούς, που ούτε τους είχαμε ποτέ ονειρευτεί - δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια. Υπάρχουν οι φορολογικοί παράδεισοι, οι κινήσεις κεφαλαίων, που μπορεί να είναι πολύ γρήγορες και ανεξέλεγκτες, και οι χώρες μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένες. Αλλά αυτό ισχύει και για το περιβάλλον, για τις πανδημίες, για τους πρόσφυγες, τις επικοινωνίες. Όλα αυτά προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες, αλλά μπορεί επίσης να μην ελέγχονται και να γίνουν επικίνδυνα.

Πρέπει να βρούμε μια παγκόσμια διακυβέρνηση και πρέπει να στηρίζεται πάνω σε κοινές αξίες, στις οποίες να συμφωνούμε - δημοκρατικές αξίες. Και αυτή, πιστεύω, ότι θα είναι μια μεγάλη πρόκληση»

Αναφερόμενος στο μέλλον της ευρωζώνης, ο έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως η κρίση έδειξε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», αλλά χρειάζεται περισσότερος συντονισμός για τη διακυβέρνηση και τις αναπτυξιακές στρατηγικές.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε μια πορεία εμβάθυνσης της ολοκλήρωσής μας. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος να γυρίσουμε πίσω, σε πιο εθνικιστικές, πιο εγωκεντρικές πολιτικές, σε μεγαλύτερη ανασφάλεια, εύκολη απόδοση στερεοτύπων και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων ανάμεσά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου