ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Η κρίση στον τουρισμό

Η κρίση του ελληνικού τουρισμού συνεχίζεται και προετοιμάζει ένα δύσκολο, από οικονομική και κοινωνική άποψη, φθινόπωρο. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι του κλάδου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα μειωθούν κατά 9%-10% σε σχέση με το 2009, που ήταν μια πολύ κακή χρονιά.

Η υποβάθμιση της Αθήνας σε επίπεδο ανθρώπινης αποθήκης για παράνομους μετανάστες κάνει λιγότερο ελκυστικό ένα βασικό τουριστικό προορισμό. Αντί να δουλέψουμε συστηματικά για να επιβάλουμε το πέρασμα από την Αθήνα των ξένων επισκεπτών που καταλήγουν στα νησιά μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μετατρέψουμε την πρωτεύουσα σε μια πανάκριβη και χαμηλής ποιότητας μεγαλούπολη, που είναι απωθητική για τους περισσότερους τουρίστες.

Βαθαίνει η ύφεση

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί στην επιδείνωση της κρίσης του ελληνικού τουρισμού είναι η ακρίβεια που συνδέεται με συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις. Έχουμε πλέον τα ακριβότερα καύσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, ενώ προετοιμάζεται η μεταφορά πολλών αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό και το μεσαίο στον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ. Όλες αυτές οι κυβερνητικές αποφάσεις μετατρέπουν την Ελλάδα σε ακριβότερο τουριστικό προορισμό και περιορίζουν έσοδα, δυνατότητες ανάπτυξης και θέσεις απασχόλησης.

Με ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις, το τουριστικό προϊόν που προσφέρουμε είναι ξεπερασμένο από τις εξελίξεις. Έχουμε μείνει πολύ πίσω στην αξιοποίηση των πανάκριβων ολυμπιακών υποδομών και στην ανάπτυξη της βασικής τουριστικής υποδομής. Χώρες που θεωρούσαμε τουριστικά υπανάπτυκτες, όπως είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Κροατία, έχουν φύγει πολύ μπροστά σε ό,τι αφορά τον καλής ποιότητας μαζικό τουρισμό. Τα οικονομικά προβλήματα του Δημοσίου κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη χάραξη μιας σοβαρής τουριστικής στρατηγικής.

Οι επαγγελματίες του κλάδου πληρώνουν ακριβά και την έλλειψη σταθερότητας σε ό,τι αφορά τον ΕΟΤ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Συνήθως η αλλαγή του αρμόδιου υπουργού προκαλεί και την αλλαγή των περισσότερων υπηρεσιακών παραγόντων. Καταργείται έτσι η συνέχεια στη διοίκηση και τη διαχείριση του τουρισμού, ακόμα και κατά τη διάρκεια της περιόδου που βρίσκεται το ίδιο κόμμα στην εξουσία.

Έχουν γίνει φοβερά λάθη στον τουριστικό τομέα, τα οποία πληρώνουμε πολύ ακριβά. Το ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση, η δημόσια διοίκηση και οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν διδαχθεί από τα λάθη αυτά.


Γιώργος Κύρτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου