ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Καθόλου αθώα η τουρκική παρουσία στο Αιγαίο

Η στάση της κυβέρνησης στις έρευνες που πραγματοποιούν δύο τουρκικά σκάφη στο Αιγαίο αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης στη Βουλή, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε από τα Γιάννενα και ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Α. Σαμαράς χαρακτήρισε «κάθε άλλο παρά αθώα» την παρουσία των ερευνητικών σκαφών σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδος, καλώντας τον Γ. Παπανδρέου να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά και την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. «Σε λίγο θα μας φαίνεται φυσιολογικό τα καλοκαίρια να υπάρχει μια τέτοια παρουσία, η οποία κάθε άλλο παρά αθώα είναι για το Αιγαίο και για τις επιδιώξεις της γείτονος» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση «σαφέστερες και ακριβέστερες διατυπώσεις» στην αντίδρασή της, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί σε κανέναν να δημιουργήσει κεκτημένο, και μάλιστα σε σαφή ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως διασφαλίζονται από το Διεθνές Δίκαιο».

Εκτιμήσεις κομμάτων

«Η επιχειρούμενη πίεση αποσκοπεί στο να εμποδίσει τη χώρα μας να οριοθετήσει την αποκλειστική οικονομική ζώνη, όπως έχει δικαίωμα να πράξει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» εκτίμησε ο Α. Ροντούλης από τον ΛΑΟΣ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης υπενθύμισε πως η Τουρκία «σε μέρα αποφράδα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο επέλεξε για πρώτη φορά να στείλει δύο ερευνητικά σκάφη για να στείλει το μήνυμα πως το Αιγαίο είναι απροσδιορίστου κατευθύνσεως και προσανατολισμού από άποψη δικαιωμάτων και συνόρων».

«Τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι απολύτως κατοχυρωμένα και εθνική θέση όλων είναι ότι εδραζόμαστε στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα νησιά» απάντησε ο Π. Ευθυμίου.

«Η έξοδος των τουρκικών πλοίων και οι παραβιάσεις των τουρκικών οπλισμένων αεροπλάνων πρέπει να συνδυαστούν και με την ισραηλινή άσκηση στο Αιγαίο, που είπατε πως ματαιώνεται λόγω της επίθεσης του Ισραήλ στα πλοία με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Ιουλίου» επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης. Αντιλαμβανόμαστε το ρόλο που παίζει η Τουρκία. Το ερώτημα είναι τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση, τι διαπραγματεύεται σήμερα» τόνισε ο βουλευτής.


Δημήτρης Χρυσικόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου