ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Γνωμοδοτήσεις α λα καρτ για τις συμβάσεις δανεισμού

Πανηγυρικά διαψεύστηκαν οι διαβεβαιώσεις που έδιναν από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι προηγήθηκε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για τη σύμβαση της Ελλάδος με το μηχανισμό στήριξης.

Έγγραφα που παρουσίασε στη συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς αποκαλύπτουν ότι όχι μόνο γνωμοδότηση δεν προηγήθηκε, αλλά ούτε σχετικό ερώτημα από το υπουργείο Οικονομικών προς την Κεντρική Υπηρεσία του ΝΣΚ για το μνημόνιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αντ’ αυτού ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από το ΝΣΚ να χορηγήσει εντολή σε δύο συγκεκριμένους νομικούς συμβούλους για να υπογράφουν τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις όταν πρόκειται για τις συμβάσεις δανεισμού της Ελλάδος. Ζήτησε, επίσης, από το ΝΣΚ και να εγκρίνει ιδιωτικό δικηγορικό οίκο του Λονδίνου για την κατάρτιση του μνημονίου συνεργασίας.

Οι… προτιμήσεις Παπακωνσταντίνου

Το έγγραφο του ΝΣΚ με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2010 –απάντηση σε ερώτημα που είχε απευθύνει ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας–, το οποίο φέρει την υπογραφή τού μέχρι πρότινος προέδρου Αλέξανδρου Τζεφεράκου, αναφέρει: «Στα οικεία βιβλία και στο Αρχείο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν υφίσταται σχετικό ερώτημα, ούτε γνωμοδότηση σχετική με τον παραπάνω Μηχανισμό».

Από τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στη Βουλή προκύπτει ότι στις 6 Μαΐου ο κ. Παπακωνσταντίνου, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΝΣΚ, ζήτησε, αντί γνωμοδότησης από την κεντρική υπηρεσία, να δοθεί εντολή σε δύο συγκεκριμένους νομικούς συμβούλους, τους κ. Φωκίωνα Γεωργακόπουλο και Στυλιανή Χαριτάκη, προκειμένου να υπογράφουν τις γνωμοδοτήσεις που απαιτούνταν σε σχέση με τη σύμβαση δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ!

Η υπόθεση Βατοπαιδίου

Λίγες ημέρες μετά, ο κ. Γεωργακόπουλος αντικαθιστά τον κ. Τζεφεράκο στην προεδρία του ΝΣΚ με εισήγηση του κ. Παπακωνσταντίνου. Υπάρχει, όμως, και μία ακόμη σύμπτωση: Ο Φ. Γεωργακόπουλος, που προτιμάται από τον κ. Παπακωνσταντίνου να υπογράφει γνωμοδοτήσεις για τις δανειακές συμβάσεις, είναι ο ένας από τους δύο μειοψηφούντες στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ που υπεδείκνυε τον τρόπο με τον οποίο το Δημόσιο θα ανακτούσε τα ακίνητα από τη Μονή Βατοπαιδίου (σ.σ. η απόφαση ελήφθη με 46 υπέρ και 2 κατά και δεν την αποδέχθηκε ο υπουργός).

Είναι απορίας άξιο, όμως, πώς η κυβέρνηση επικαλείται σήμερα τις γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ για το μνημόνιο αν και ο κ. Τζεφεράκος προειδοποιούσε τον υπουργό Οικονομικών ότι στις αρμοδιότητες του προέδρου δεν περιλαμβάνεται η παροχή εντολής σε νομικούς συμβούλους για να χορηγούν γνωμοδοτήσεις.

Η Ν.Δ., χθες, χαρακτήρισε «ιδιωτικές» τις γνωμοδοτήσεις των δύο συγκεκριμένων νομικών συμβούλων, καθώς ο Ν. 3086 επιβάλλει γνωμοδότηση από την κεντρική υπηρεσία στις περιπτώσεις αυτές.

Η σφαγή του Λονδίνου

Αυτό όμως το οποίο προκύπτει από την απάντηση του κ. Τζεφεράκου προς τον Χρ. Σταϊκούρα είναι ότι «η νομική υποστήριξη του ελληνικού δημοσίου στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας ανετέθη με απόφαση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου Slaughter & May». Η απόφαση αυτή –όπως σημειώνεται στο έγγραφο του κ. Τζεφεράκου– εξεδόθη ύστερα από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με το οποίο «εζητείτο κατεπειγόντως ο ορισμός δικηγορικού γραφείου με ιδιαίτερη εμπειρία στο Αγγλικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και έδρα το Λονδίνο για την άμεση παροχή νομικών υπηρεσιών προς το ελληνικό δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών) κατά την κατάρτιση του μνημονίου συνεργασίας, συμφωνίας standby και των συμβάσεων παροχής δανείων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου, χωρών μελών της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ».

«Δεν σας κατηγορώ διότι καταφύγατε σ’ έναν ιδιωτικό νομικό ξένο οίκο, αλλά όχι να μπερδεύετε ένα δικηγορικό γραφείο με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς. «Μια πανικόβλητη κυβέρνηση την ώρα της κρίσης είναι ό,τι το χειρότερο», σχολίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος κατήγγειλε ότι «μέσα σε εννέα μήνες είδαμε τη μεγαλύτερη ανατροπή που είδαμε ποτέ σε σχέση με όσα προεκλογικά είχε υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ».

Διαβολική σύμπτωση αποτελεί η ονομασία του δικηγορικού γραφείου του Λονδίνου Slaughter & May (σ.σ. «Σφαγή-Μάιος» θα μπορούσε να είναι η ελληνική μετάφραση) που αναμείχθηκε στο κείμενο της σύμβασης για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδος.

Καταδίκη από Στρασβούργο

Ο κ. Σαμαράς σχολιάζοντας, επίσης, τις επικρίσεις του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για πελατειακή λογική, δήλωσε χθες: «Πελατειακή νοοτροπία είναι να σκέπτεται μια κυβέρνηση με γνώμονα την εκλογική πελατεία, ελληνοποιώντας μετανάστες, την ίδια ώρα που στερεί το δικαίωμα ψήφου στους αποδήμους Ελληνες». Ο κ. Σαμαράς επισήμανε, μάλιστα, τη χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, που είναι καταδικαστική για τη χώρα μας, επειδή δεν έχει ακόμη ψηφιστεί ο εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος για την ψήφο των αποδήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου