ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Πρώτα τα λεφτά μας

Η πρόταση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για τη διπλή ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανοίγει το δρόμο σε εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία προεκλογικά πρόβαλλε την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού κρατικού πόλου στο τραπεζικό σύστημα, μέσω του οποίου υποτίθεται ότι θα επέβαλλε πειθαρχία στις ισχυρές ιδιωτικές τράπεζες, δηλώνει περίπου ενθουσιασμένη με την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς.

Ειδικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου προετοίμασε το έδαφος υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα και στηρίζει με δημόσιες παρεμβάσεις του την όλη προσπάθεια. Τα κυβερνητικά στελέχη, όμως, ξεχνούν μία σημαντική «λεπτομέρεια», τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των ιδιωτικών τραπεζών!

«Δώρα» στους τραπεζίτες

Το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με δισεκατομμύρια ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών. Πρόκειται για χρήματα των μη προνομιούχων Ελλήνων, οι οποίοι σε αυτήν τη φάση υφίστανται τρομερές θυσίες για να στηρίξουν μεταξύ των άλλων τους ιδιωτικούς τραπεζικούς ομίλους.

Οι μεγάλες τράπεζες της χώρας μας δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε αύξηση των ιδίων κεφαλαίων για να αντιμετωπίσουν την κρίση και στηρίζονται στο δημόσιο χρήμα, που προέρχεται βέβαια από τους φορολογούμενους πολίτες.

Αντί, λοιπόν, να ενθαρρύνει η κυβέρνηση τις συγχωνεύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, καλά θα κάνει να ορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουν οι τράπεζες τα κεφάλαια που έθεσε στη διάθεσή τους το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μια διαδικασία αργής αλλά σταθερής ανάκαμψης των ιδιωτικών τραπεζών ή μέσα από άσκηση πίεσης στους ισχυρούς μετόχους τους για να προχωρήσουν οι ίδιοι στις αναγκαίες αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου.

Αυτό που δεν μπορεί να γίνει, από οικονομική, κοινωνική και πολιτική άποψη, είναι να προωθηθούν οι συγχωνεύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις με τα χρήματα που έχουν πάρει οι ιδιωτικές τράπεζες από το ελληνικό Δημόσιο. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφεύγει να αναφερθεί σε αυτήν τη «λεπτομέρεια», καθώς και τα ευνοϊκά σχόλια στελεχών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ σε μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης που προωθείται με το δημόσιο χρήμα που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιωτικές τράπεζες.



Γιώργος Κύρτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου