ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Διπλή ιδιωτικοποίηση με πολλά αγκάθια

ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

Η πρόταση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά του 77% της ΑΤΕbank και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αναμένεται να έχει ευρύτερες οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις.Η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αξιολογεί την ενδιαφέρουσα πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλλας, γνωρίζοντας ότι έχει να περάσει ακόμη ένα πολιτικό ναρκοπέδιο. Το έδαφος για τη διατύπωση της πρότασης προετοίμασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ενθάρρυνε τις συγχωνεύσεις, εξαγορές μεταξύ των τραπεζών.

Είναι άλλο πράγμα, όμως, η συγχώνευση ιδιωτικών τραπεζών για να δημιουργηθούν ισχυρότερα σχήματα και άλλο η ταυτόχρονη ιδιωτικοποίηση της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με τον έλεγχο των δύο κρατικών συμφερόντων τραπεζών να περνάει στην Τράπεζα Πειραιώς.

Πριν από τις βουλευτικές εκλογές ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και ο κ. Παπακωνσταντίνου, έκαναν λόγο για τη δημιουργία ενός κρατικού τραπεζικού πόλου που θα επέβαλε κάποιου είδους πειθαρχία στις ιδιωτικές τράπεζες, ακολουθώντας μια πιο φιλολαϊκή και αναπτυξιακή πολιτική. Επιπλέον υπάρχει ένα σοβαρό θέμα με την κρατική συμμετοχή -με χρήμα του Έλληνα φορολογούμενου- στην Τράπεζα Πειραιώς και σε όλες τις ιδιωτικές τράπεζες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα στήριξης των 28 δισεκατομμυρίων. Από τη μια η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζεται στο δημόσιο χρήμα, από την άλλη εμφανίζεται πρόθυμη να καταβάλει 700 εκατομμύρια ευρώ από τα ίδια κεφάλαια για να ελέγξει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕbank. Τα πολιτικά ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου στην περίπτωση που προωθήσει τη διπλή ιδιωτικοποίηση είναι γιατί οι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς δεν προχώρησαν στην αύξηση των ιδίων κεφαλαίων για να περιορίσουν την εξάρτηση από το δημόσιο χρήμα και πώς μπορεί να δικαιολογήσει η κυβέρνηση την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση δύο κρατικών τραπεζών με ένα τμήμα των κεφαλαίων τα οποία έχει διαθέσει, με δημόσιο χρήμα, στη συγκεκριμένη τράπεζα;

Εάν κρίνουμε από την άμεση αντίδραση των εργαζομένων στις δύο κρατικών συμφερόντων τράπεζες, το ζήτημα θα πάρει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ αντιμετωπίζουν ευνοϊκά την πρωτοβουλία της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ αρνητική είναι η αντίδραση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η οικονομική διάσταση

Ανεξάρτητα από το σύνθετο πολιτικό θέμα, υπάρχει και η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οικονομική διάσταση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρός της κ. Σάλλας, ενδεχόμενη συγχώνευση θα εξασφάλιζε ετήσιες οικονομίες κλίμακας της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να περιοριστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις τρεις τράπεζες του υπό δημιουργία ομίλου. Το κέρδος για την Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στον έλεγχο του «κουμπαρά» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε μια περίοδο κατά την οποία οι περισσότερες ιδιωτικές τράπεζες πάσχουν από έλλειψη ρευστότητας. Το κέρδος για την κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται στη γρήγορη απαλλαγή από την ΑΤΕbank και το εξαιρετικά προβληματικό χαρτοφυλάκιό της. Η συγκεκριμένη τράπεζα είχε ανέκαθεν έναν έντονο κομματικό, συνεταιριστικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις των διοικήσεων να μην ήταν πάντα οι καλύτερες δυνατές.

Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν κι άλλες ιδιωτικές τράπεζες που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ήδη η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα έχουν σημαντική παρουσία στο μετοχικό του κεφάλαιο. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλλας θέλησε να προλάβει τις κινήσεις των ανταγωνιστών του κάνοντας λόγο για πρόταση ταυτόχρονου ελέγχου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΑΤΕbank.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου