ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Μπλακ άουτ από την 24ωρη απεργία

Σε κλοιό διαδηλωτών θα βρεθεί σήμερα το κέντρο της Αθήνας. Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή πραγματοποιούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Χωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια κάνει το ΠΑΜΕ. Ακινητοποιημένα όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Μπλακ άουτ σήμερα σε όλη τη χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις. Το κέντρο της Αθήνας θα βρεθεί σε «κλοιό» διαδηλωτών καθώς πραγματοποιούνται δύο συγκεντρώσεις, ενώ ακινητοποιημένα θα είναι όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η αύξηση των ορίων ηλικίας, η μείωση των συντάξεων, οι ανατροπές στον θεσμό της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αλλά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη νέα εθνική συλλογική σύμβαση αποτελούν «αιτία πολέμου» για τα συνδικάτα.
Μάλιστα τα συνδικάτα προειδοποιούν πως με τη σημερινή απεργία δεν κλείνει ο «κύκλος» των κινητοποιήσεων και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, τονίζει πως «ο αγώνας δεν θα σταματήσει».
Μπλακ άουτ από την 24ωρη απεργία

Η ΑΔΕΔΥ προχωρά την ερχόμενη Πέμπτη - οπότε και θα ψηφίζεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του δημόσιου τομέα- σε στάση εργασίας (από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου), ενώ θα υπάρξουν και άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις (π.χ. συγκεντρώσεις, καταλήψεις). «Για τους εργαζόμενους η μάχη για τα ασφαλιστικά, εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα είναι μάχη διαρκείας.

Πρέπει με δυναμική πυκνότητα και αντοχή να συνεχιστεί», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της κορυφαίας δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης, Σπύρος Παπασπύρος.

Η σημερινή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Χωριστή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Ομόνοια κάνει το ΠΑΜΕ.

Σήμερα απεργούν οι υπάλληλοι, το προσωπικό των δήμων και των νομαρχιών, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον στην κινητοποίηση μετέχουν το προσωπικό των ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι δημοσιογράφοι.

Μόνο έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούν τα νοσοκομεία όλης της χώρας, καθώς απεργούν γιατροί και εργαζόμενοι στην υγεία, την πρόνοια και το ΕΚΑΒ. Επιπλέον στην κινητοποίηση καλούνται να συμμετάσχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ταμειακοί γιατροί της Αθήνας.

Μέσα μεταφοράς
Ακινητοποιημένα θα μείνουν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, στο τρόλεϊ, στο μετρό, στο τραμ, στον ηλεκτρικό και στον προαστιακό σιδηρόδρομο. Χθες το μεσημέρι η ΓΣΕΕ για ακόμη μία φορά κάλεσε τα σωματεία στα μέσα μαζικής μεταφοράς να μετέχουν με τέτοιο τρόπο στην κινητοποίηση, ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις.

Μετ’ εμποδίων θα πραγματοποιηθεί το πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Δεμένα από χθες τα μεσάνυχτα μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς απεργία έχει προκηρύξει η Πανελλαδική Ναυτική Ομοσπονδία. Κλειστά θα είναι και τα εμπορικά λιμάνια λόγω της κινητοποίησης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος. Τέλος να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες η ΓΣΕΒΕΕ, που αντιδρά στις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ



«Κατηγορώ» από τα συνδικάτα για το νομοσχέδιο
«Ξεσηκωμός» και στη Θεσσαλονίκη

Ραντεβού στις 10.30 έξω από το ΕΚΘ δίνουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η ΕΔΟΘ, ενώ στο άγαλμα του Βενιζέλου θα συγκεντρωθούν τα μέλη του ΠΑΜΕ

Για τη «μητέρα των μαχών», όπως χαρακτήρισαν την αντίδρασή τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, βγαίνουν στους δρόμους σήμερα εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνταξιούχοι, άνεργοι, εμποροβιοτέχνες και νεολαίοι της Θεσσαλονίκης, που θα συμμετάσχουν σε δύο συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της πόλης.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η ΕΔΟΘ (Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ) δίνουν ραντεβού στις 10.30 π.μ. έξω από το ΕΚΘ, ενώ λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά, στο άγαλμα του Βενιζέλου, είναι το σημείο συγκέντρωσης των μελών του ΠΑΜΕ. Θα ακολουθήσουν ισάριθμες πορείες μέσω των κεντρικών δρόμων, που θα καταλήξουν στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης.

Τα συνδικάτα τηρούν σκληρή στάση κατά του νομοσχεδίου και είναι χαρακτηριστικά όσα είπε σε συνέντευξη Τύπου το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ, Π. Τσαραμπουλίδης, που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ.

«Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας», ανέφερε και προανήγγειλε μπαράζ προσφυγών στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για την ανατροπή των ρυθμίσεων σε Ασφαλιστικό και Εργασιακό.

Οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης με την αστική συγκοινωνία, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ δεν θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, αλλά δύο στάσεις εργασίας, από την έναρξη έως τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Διάσπαση στην Καβάλα
Η προσωπική κόντρα μεταξύ των προέδρων των δύο δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων του Νομού Καβάλας οδηγεί για πρώτη φορά σε χωριστές πορείες τους εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην πόλη.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, Π. Τιάκας, αποφάσισε να μεταφέρει τη συγκέντρωση από την Πλατεία Καπνεργάτη, όπου γίνεται παραδοσιακά, στον χώρο του ΕΚΚ, προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Ν. Θεοδοσίου. Η τελευταία με ανακοίνωσή της τον κατήγγειλε για διασπαστική κίνηση που βάλλει κατά της αρχής «Η ισχύς εν τη ενώσει», κατηγορώντας τον ότι αγνοεί το κοινό μέτωπο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Από την πλευρά του ο κ. Τιάκας απάντησε πως το κάθε όργανο έχει τη δική του ανεξαρτησία και αυτοτέλεια. «Δεν μπορώ να δίνω εξηγήσει στο νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ για το πού θα κάνω τη συγκέντρωσή μου. Εγώ δίνω εξηγήσεις μόνο σε εκείνους που εκπροσωπώ», είπε.

Η αιτία της σύγκρουσης είναι κάποια υβριστικά συνθήματα κατά του κ. Τιάκα που ακούστηκαν από δημόσιους υπαλλήλους σε πρόσφατη κοινή συγκέντρωση και η αδράνεια της κ. Θεοδοσίου να τον προστατεύσει.

«Είναι η τελευταία φορά που κάνουμε μαζί συγκέντρωση», της είπε τότε σε έντονο ύφος, κάτι που έκανε πράξη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου