ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Εξοδος το 2012 από το μνημόνιο

Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία και συγκεκριμένα την έξοδο της χώρας από το μηχανισμό στήριξης και τις δεσμεύσεις του παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο.
Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία και συγκεκριμένα την έξοδο της χώρας από το μηχανισμό στήριξης και τις δεσμεύσεις του, παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο.
«Ο δρόμος που προτείνουμε δεν είναι δρόμος χωρίς θυσίες, αλλά δρόμος με λιγότερες θυσίες που, όμως, θα πιάνουν τόπο. Θυσίες που μπορεί να τις αντέξει η Οικονομία και η Κοινωνία....Στόχος μας είναι να απαλλαγούμε από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, μιαν ώρα αρχύτερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
H παρουσίαση του κ. Σαμαρά, κινήθηκε σε τρείς άξονες.

Πρώτον, στους λόγους που η κρίση χρέους μετετράπη σε κρίση δανεισμού.

Ο κ. Σαμαράς χρέωσε την εξέλιξη αυτή εκ νέου στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην οποία καταλόγισε ότι παρουσίασε έλλειψη προετοιμασίας και σοβαρού επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης και ότι επίσης:

*
Υποτίμησε τις προειδοποιήσεις Ελλήνων και ξένων για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας.
*
Αναφέρονταν απαξιωτικά για τη χώρα, το κύρος και την αξιοπιστία της, υπονομεύοντας τη δανειοληπτική της ικανότητα.
*
Υπέπεσε σε αντιφάσεις και παλινωδίες, δείγμα έλλειψης πολιτικής αξιοπιστίας.
*
Κατέθεσε προγραμματικές δηλώσεις που αντί για περικοπές περιείχαν παροχές, αφού η Κυβέρνηση έμενε ακόμα προσκολλημένη στο δόγμα «λεφτά υπάρχουν».
*
Προχώρησε στην ψήφιση Προϋπολογισμού που ήταν κατώτερος των περιστάσεων.
*
Καθυστέρησε στη στελέχωση του Κρατικού μηχανισμού και παρέλυσε τον εισπρακτικό μηχανισμό του Δημοσίου.
*
Κατέθεσε Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το όποιο δεν ήταν επαρκές για να καθησυχάσει τις αγορές.
*
Έστελνε συνεχώς λανθασμένα και αντιφατικά μηνύματα στις αγορές, τις οποίες και δεν έμαθε ποτέ να «διαβάζει». Μιλούσε για «Τιτανικό», για «απώλεια εθνικής κυριαρχίας», για δανεισμό από έξω-ευρωπαϊκές χώρες, και για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ μετά έβγαινε να δανειστεί με πολύ υψηλά επιτόκια.
*
Άργησε να παραδεχθεί το μέγεθος του προβλήματος και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
*
Επέδειξε διεθνή πολυπραγμοσύνη και ανάλωσε πολύτιμο κεφάλαιο, χωρίς συγκεκριμένη στόχευση και ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Και προσπάθησε να εκβιάσει τους Ευρωπαίους εταίρους με την απειλή προσφυγής στο ΔΝΤ, απειλή που μετατράπηκε σε «μπούμεραγκ» για τη χώρα μας (ήταν τότε που η Καγκελάριος Μέρκελ βρήκε το πρόσχημα του ΔΝΤ).
Δεύτερον, στην κριτική προς τον Μηχανισμό Στήριξης και στα όσα εντός αυτού συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα:
*
Το σύνολο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2010-2014 ανέρχεται στο ύψος του 19,7% του ΑΕΠ (χωρίς να υπολογισθούν τα πρόσθετα δημοσιονομικά έσοδα από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο 3%-4%).
*
Υιοθετείται μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως περίπου του 20% του ΑΕΠ, προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μόνον κατά 11% του ΑΕΠ μέχρι το 2014.
*
Ομολογείται, λοιπόν, ότι λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής διπλάσια απ’ όσα χρειάζεται σε μονάδες ΑΕΠ, επειδή ακριβώς τα μισά θα τα απορροφήσει η ύφεση.
*
Τα μέτρα προσαρμογής είναι διπλάσια από όσα απαιτούνται, επειδή τα μισά από τα κέρδη τους θα τα απορροφήσει η ίδια η ύφεση που προκαλούν», είπε ο κ. Σαμαράς που χαρακτήρισε πρωτόγνωρο το μέγεθος της προσαρμογής στα παγκόσμια χρονικά.

Στη συνέχεια παρουσίασε τα αποτελέσματα των μέτρων μέχρι στιγμής αν και όπως επισήμανε κάποιοι θα πουν ότι «είναι πολύ νωρίς». «Υπάρχουν όμως» όπως είπε «κάποιες ενδείξεις που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες»:
- Η ανεργία διογκώνεται, και ανήλθε ήδη στο 11,7% το 1ο τρίμηνο του 2010, από 9,3% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
- Η ύφεση βαθαίνει, και εκτιμάται επίσημα τώρα, περί το 4% για το 2010, από 0,3% που ήταν η αρχική εκτίμηση τον Ιανουάριο και από 2% που ήταν η αναθεωρημένη εκτίμηση το Μάρτιο.

Τρίτον, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην στρατηγική εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του, περιγράφοντας ένα «άλλο μείγμα» οικονομικής πολιτικής και επαναδιατυπώνοντας τις προτάσεις του κόμματος για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

«Δεν χρειάζονται άλλα περιοριστικά μέτρα. Χρειάζονται αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα εξουδετερώνουν την ύφεση. Το αθροιστικό αποτέλεσμα των αντισταθμιστικών αυτών μέτρων σε συνδυασμό με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες θα δημιουργήσουν έναν «ενάρετο οικονομικό κύκλο ανάπτυξης» σε αντίθεση με τον «φαύλο κύκλο» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, ενώ, παράλληλα, θα απαλύνουν τις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες από το δυσβάστακτο κόστος της προσαρμογής».



Αναφέρε μάλιστα ενδεικτικά κάποια από τα πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα ανάκαμψης που προτείνει:

*
Ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους (που συμπεριλαμβάνει ΔΟΥ, Ασφαλιστικά Ταμεία, Πολεοδομίες, Νομαρχίες) από φυσικά και νομικά πρόσωπα με μόνο κριτήριο ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.
*
Συμψηφισμός οφειλών, από και προς το Δημόσιο, μέσω συστήματος Μηνιαίας Εκκαθάρισης οφειλών. «Χωρίς αυτόματο μηχανισμό συμψηφισμού, δεν θα αποκτήσουμε ποτέ διεύρυνση της φορολογικής βάσης».
*
Εσωτερικές μετατάξεις στο Δημόσιο, για την αξιοποίηση υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού σε υπηρεσίες που υπάρχει ανάγκη, αφού δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις.
*
Αναδιάρθρωση του ΟΣΕ (εφαρμογή του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Μεταρρύθμισης της Νέας Δημοκρατίας). Ο Οργανισμός χρεώνει το Δημόσιο ήδη 2 εκατομμύρια την ημέρα.

Ο κ. Σαμαράς τοποθέτησε το χρονικό διάστημα της εξόδου, σε περίπτωση άμεσης εφαρμογής των προτεινομένων από τη Νέα Δημοκρατία μέτρων, στα δύο με τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου