ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ «ΝΕΤ»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κουβεντιάζουμε και στην τηλεφωνική γραμμή έχουμε την ανεξάρτητη πλέον Βουλευτή την κα Ντόρα Μπακογιάννη, καλή σας ημέρα κα Μπακογιάννη.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλή σας μέρα, καλημέρα και στους ακροατές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη να ξεκινήσουμε με το πρώτο θέμα το χθεσινό, που είναι και στις πρώτες σελίδες πλέον όλων των εφημερίδων.
Γίνονται μεγάλες συζητήσεις στην πολιτική αυτή τη στιγμή επικαιρότητα, σε σχέση με την πρόταση του κ. Σάλα για την αγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο, θεωρείτε ως θετική κίνηση αυτή την πρόταση του κ. Σάλα;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, είναι βέβαιον ότι το ζητούμενο σήμερα είναι να υπάρξουν μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν χρήμα στην αγορά. Δηλαδή θα έχουν την οικονομική ευρωστία να μπορέσουν να τροφοδοτήσουν την αγορά σε μία εποχή που όλοι ξέρουμε ότι είναι περίοδος ύφεσης και περίοδος μεγάλων δυσκολιών. Από κει και πέρα τώρα η συγκεκριμένη συγχώνευση πως μπορεί να γίνει ή τις λεπτομέρειές της, θα πρέπει να τις δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε να γίνουν με όρους διαφάνειας και ουσιαστικά συμφέροντος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Διότι η Αγροτική Τράπεζα και το Ταμιευτήριο είναι κρατικές τράπεζες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και έχουν δε και ιδιαιτερότητες. H Αγροτική Τράπεζα, όπως ξέρετε έχει πολύ μεγάλες ιδιαιτερότητες, δεν είναι μια κανονική εμπορική τράπεζα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ διαβάζουμε στις εφημερίδες το 40% της αγροτικής γης είναι υποθηκευμένο στην Αγροτική Τράπεζα.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, ναι ακριβώς αυτό εννοώ όταν λέω ιδιαιτερότητες. Πέραν αυτού είναι οι κρατικές τράπεζες, οι τράπεζες δηλαδή οι οποίες έχουν μία μεγάλη δυνατότητα παρέμβασης. Πάντως όλοι γνωρίζαμε ότι φέτος το Καλοκαίρι είναι η εποχή στην οποία περιμέναμε ότι θα γίνουν οι συγχωνεύσεις τραπεζών, είναι πράγματι ζητούμενο να υπάρχουν ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι σήμερα στη χώρα..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρκεί να μη δημιουργηθούν ολιγοπώλια.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς, αρκεί να διασφαλιστεί κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, να διασφαλιστούν οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού και νομίζω εκεί η Κυβέρνηση με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δει πως θα χειριστεί το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας ρωτάει ο κόσμος κα Μπακογιάννη, αυτά τελικά τα 28 δις τα οποία δόθηκαν στις τράπεζες προς ενίσχυση..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τώρα πάλι, ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι κι άλλα 10 τώρα, τελικά τα πήραν οι τράπεζες για να κάνουν αυτά τα deal μεταξύ τους; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο προκύπτει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή να έρθουν να αγοράσουν μία κρατική τράπεζα;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, για όνομα του Θεού, όχι. Αυτά ήταν τα κεφάλαια τα οποία διασφαλίστηκαν αν θέλετε και πάρθηκαν κάποιες προνομιούχες μετοχές, τις οποίες και χρωστάνε οι τράπεζες. Κοιτάξτε, οι τράπεζες στηριχτήκανε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτό είναι η πραγματικότητα σήμερα και ευτυχώς που στηριχτήκανε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι έτσι προχώρησε μία κανονικότερη ροή στην αγορά, όχι κανονική διότι ακόμα οι τράπεζες είναι πάρα πολύ σφιχτές στο να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και να δώσουν πραγματικό οξυγόνο στην αγορά.
Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα, βλέπετε ότι στην Ισπανία όπου κατέρρευσε μία τράπεζα, τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά άσχημα, για να μην πω τραγικά, έτσι; Δηλαδή θέλει πολύ μεγάλη προσοχή το πώς θα λειτουργήσουν και πως θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά και με τους όρους τους οποίους επιθυμούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται με την οικονομική κατάσταση της χώρας προχωρήσατε κα Μπακογιάννη στην ίδρυση του Φόρουμ. Χτες στο ΣΚΑΙ ανοίξατε ακόμη περισσότερο τον βηματισμό σας και μιλήσατε και για την ίδρυση κόμματος αργότερα. Θα πρέπει πρακτικά να αρχίζετε να καταθέτετε και προτάσεις, γιατί ο κόσμος θέλει και προτάσεις, έτσι δεν είναι;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς αυτό είναι το θέμα. Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα πριν από την κρίση και η Ελλάδα μετά από την κρίση είναι δύο διαφορετικές “Ελλάδες”. Σήμερα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά στον καθρέφτη, μπροστά στην πραγματικότητα, την οποία κανένας πολιτικός πλέον όσο ωραία και να μιλάει δεν μπορεί να την κρύψει. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι απολύτως αδιανόητο να συνεχίσουμε να υποτιμούμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Οφείλουμε να είμαστε σαφείς και να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και γι΄ αυτό το Φόρουμ ονομάζεται Φόρουμ Δεξαμενής Σκέψης, με την έννοια ότι επεξεργάζεται ακριβώς συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, δηλαδή προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής και τις καταθέτει στον γενικότερο διάλογο. Αυτό είναι η ουσία. Σήμερα στη χώρα δε χρειαζόμαστε περισσότερες κοκορομαχίες, χρειαζόμαστε ρήξη με το κακό μας παρελθόν, συνθέσεις μεταξύ μας. Δηλαδή πρέπει να αποφασίσουμε ότι δεν υπάρχει ένας που έχει το απόλυτο μονοπώλιο της αλήθειας και ο άλλος πρέπει να το πολεμάει. Πρέπει να βρούμε επιτέλους, για την Ελλάδα που υποφέρει με τον τρόπο με τον οποίον υποφέρει σήμερα, βρε παιδί μου σε τι μπορούμε να συμφωνήσουμε για να πάει η χώρα μπροστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, αυτό μπορεί να γίνει πιστεύετε; Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τέτοιο πράγμα.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, δεν έχει γίνει, αλλά θέλετε να σας πω κάτι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν γίνει αυτό, σημαίνει πρακτικά και άλλη κουλτούρα και Κυβερνήσεις συνεργασίας, σημαίνει πάρα πολλά πράγματα.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς σημαίνει και Κυβερνήσεις συνεργασίας, σημαίνει άλλη κουλτούρα, σημαίνει ότι ακούω τον άλλον, σημαίνει ότι προσπαθώ να βρω μία άκρη για να μπορέσουμε να συμβιώσουμε.
Κοιτάξτε, δέστε το έτσι, αν μπορείτε, σαν απλοί παρατηρητές, έξω από το σύστημα, τι κέρδισε η χώρα τον τελευταίο χρόνο; Είχαμε τον κ. Παπανδρέου να λέει ότι «υπάρχουν λεφτά», είχαμε τον κ. Καραμανλή να λέει ότι «πρέπει να πάρουμε μέτρα», κέρδισε ο κ. Παπανδρέου που έταξε ότι υπάρχουν λεφτά, άργησε τέσσερις μήνες για να προσαρμόσει την πολιτική του από το υπάρχουν λεφτά στην πραγματικότητα, άρα είχαμε κόστος.
Φθάνουμε σήμερα να παίρνουμε αναγκαία μέτρα, διότι το Μνημόνιο δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει ότι ήταν ή Μνημόνιο ή στάση πληρωμών. Άρα συμφωνούμε για το Μνημόνιο, διαφωνούμε για να διαφωνήσουμε, αυτό δεν μπορεί να βοηθήσει τη χώρα. Έτσι σας το περιγράφω λίγο απλά, δεν μπορούμε να βοηθηθούμε έτσι, πρέπει να δούμε τι μας ενώνει. Δεν μπορεί να ξέρουμε αυτό που συμβαίνει στο χώρο της υγείας, είναι το πρώτο θέμα το οποίο θα βάλουμε μπροστά …….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε για το Φόρουμ τώρα;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, δεν μπορεί να ξέρουμε ότι η υγεία στην Ελλάδα δεν παρέχεται στον ασθενή στην ποιότητα που επιθυμούμε και από την άλλη μεριά κοστίζει διπλά από ότι όφειλε να κοστίζει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι είναι διακομματικό, είναι πρόβλημα του συστήματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, εδώ είναι άλλης τάξεως. Από ότι είδαμε εδώ πέρα μπαίνουν και οι προμήθειες, αλλά μην πάμε ακόμη στην υγεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τις μελλοντικές σας κινήσεις, το οποίο θα ακολουθήσετε;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, εμείς θα δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά φέτος το Καλοκαίρι, ακριβώς επεξεργαζόμενοι τις προτάσεις τις οποίες έχουμε, έτσι ώστε το Φθινόπωρο να είμαστε έτοιμοι στην κατάθεση των προτάσεων. Ο στόχος ο δικός μας είναι να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, να βγάλουμε νέους ανθρώπους από το χώρο τον ιδιωτικό τους, οι οποίοι με μία απόσταση κοιτάζουν την πολιτική, πόσο μάλλον τους πολιτικούς. Ανθρώπους οι οποίοι να θέλουν να μπουν στη λογική του συνεισφέρω με ιδέες, με προτάσεις, ακόμα και με θετικό πολιτικό ακτιβισμό. Η υπόθεση του κόμματος, το έχω πει πάρα πολλές φορές, δεν είναι υπόθεση ατομική ενός ανθρώπου, είναι μία συλλογική απόφαση η οποία παίρνεται την ώρα που είσαι βέβαιος ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας το οποίο δεν εκφράζεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη μέχρι να φτάσετε εκεί θα έχουμε μπροστά μας τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο μυαλό σας πως τις έχετε, ας πούμε, έχετε ανθρώπους δικούς σας που συμμετέχουν στο Φόρουμ, που μπορεί να θέλουν να ενεργοποιηθούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές ή και πρώην στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν αποχωρήσει που σας ζητάνε τη στήριξή σας, πως σκέφτεστε τις αυτοδιοικητικές εκλογές;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να το ενισχύσω αυτό που λέει ο Παναγιώτης κιόλας κα Μπακογιάννη, δεν ξέρω αν είναι εν γνώσει σας, προχτές υπήρχε τραπέζι εν ενεργεία Δημάρχων οι οποίοι σας στήριζαν και έφαγαν όλοι μεταξύ τους για να δουν πως θα κινηθούν. Δεν ξέρω κιόλας αν είναι εν γνώσει σας.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, εγώ κατ΄ αρχήν είχα την τιμή να με στηρίξουν τα περισσότερα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, τα προερχόμενα τα στηριζόμενα από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι λοιπόν απολύτως λογικό ότι εκεί που πιστεύω ότι υπάρχουν αξιόλογα στελέχη της Αυτοδιοίκησης τα οποία κατέρχονται σε εκλογές, να κάνω ότι μπορώ να τα στηρίξω, χωρίς όμως και ταμπού.
Δηλαδή αν θεωρώ ότι υπάρχει σε κάποια τοπική κοινωνία ένα στέλεχος προερχόμενο από την κοινωνία αυτή, ανεξάρτητο από οποιοδήποτε κόμμα το οποίο πιστεύω ότι θα μπορεί να υπηρετήσει σωστά το Δήμο του ή την Περιφέρειά του, θα κάνω ακριβώς το ίδιο θα το στηρίξω. Στην Αυτοδιοίκηση ξέρετε είναι και πολύ πιο εύκολα τα πράγματα γιατί ισχύει αυτό το οποίο σας έλεγα πριν, επιβάλλεται η σύνθεση. Όταν ήμουν Δήμαρχος Αθηναίων 80% των αποφάσεων ήταν ομόφωνες, η Αυτοδιοίκηση από μόνη της είναι ένα ζυμωτήρι σύνθεσης. Άρα αν βγουν στελέχη προερχόμενα από διάφορους πολιτικούς χώρους, πόσο μάλλον από το πρώην κόμμα το δικό μου, τα οποία είναι στελέχη τα οποία αξίζουν, τα επιβραβεύει η τοπική κοινωνία και βεβαίως θα έχουν και τη δική μου στήριξη, χωρίς κωλύματα, για να το πω σε απλά ελληνικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στις Περιφέρειες τι γίνεται κα Μπακογιάννη, που εκεί είναι πιο κομματική θα το λέγαμε..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η μάχη είναι πολιτική εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πιο πολιτική πάντως σίγουρα η ψήφος.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα είναι λάθος αν είναι πολιτική η ψήφος αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Περιφέρεια; Γιατί το λέτε;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα είναι λάθος, διότι το μεγάλο καινούριο κύτταρο θα είναι η Περιφέρεια. Εγώ υποστήριξα διαχρονικά κι όταν λέω διαχρονικά εννοώ ότι πριν από 10-12 χρόνια προσπαθούσα να πετύχω στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας να ψηφιστεί η Αιρετή Περιφέρεια. Το καταφέραμε τέλος πάντων αρκετά αργά, αλλά σήμερα αυτή η Περιφέρεια είναι ένας καινούριος φορέας ο οποίος μπορεί να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Αν πάνε σκληρά κομματικά, νομίζω θα υπονομεύσουν το θεσμό από την πρώτη στιγμή. Ελπίζω ότι τα κόμματα θα αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να πάνε με σκληρά κομματικά κριτήρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο δικός σας ρόλος σε αυτές τις εκλογές, εκεί πως θα πράξετε δηλαδή εσείς τώρα ως Φόρουμ ας πούμε;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς όπως πιστεύω όπως σας είπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως το περιγράψατε προηγουμένως και για τις δημαρχιακές;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές τις ιδέες και προτάσεις που έχει η κα Μπακογιάννη εσείς και το κόμμα του κ. Κουβέλη αν δεν κάνω λάθος έχετε μια τέτοια άποψη αυτή τη στιγμή, από τα άλλα κόμματα δεν το έχουμε ακούσει.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς έχουμε αυτή την άποψη, γιατί την έχουμε βιώσει και ο κ. Κουβέλης επιτρέψτε μου να πω βρισκόμασταν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων έχουμε εμπειρία και συνεργασίας, έχουμε εμπειρία και διαφωνιών, αλλά έχουμε κυρίως εμπειρία σύνθεσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσαστε δύο νέα σχήματα αυτή τη στιγμή, θα υπήρχε και το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ σας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι και ανταγωνιστικά, είναι και ανταγωνιστικά σχήματα αν το δούμε έτσι εν δυνάμει κα Μπακογιάννη.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το μέλλον επιβάλλει συνεργασίες.
Επιβάλλει επαναλαμβάνω συνεργασίες για το αύριο και ρήξεις με το κακό παρελθόν. Αυτός είναι ο στόχος, αυτό θέλει ο κόσμος, ο κόσμος κουράστηκε να ακούει ποιος φταίει, τις κοκορομαχίες, τις απίστευτες αθλιότητες που παρακολουθεί στην τηλεόραση, τέλος. Αυτά είναι η Ελλάδα της παρακμής, εμείς πρέπει να βρούμε τι μας ενώνει. Υπάρχει ένας σοβαρός άνθρωπος ο οποίος δε θέλει να έχουμε μία σωστή παιδεία, ο οποίος δε θέλει να έχουμε μία σωστή υγεία; Που διαφωνούμε λοιπόν; Στους τρόπους, αυτό είναι το ένα, στους δρόμους ενδεχομένως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στο ποιος φταίει.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κυρίως όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, ότι πρέπει να συγκρουστούμε με κατεστημένες αντιλήψεις. Αυτό είναι πιο δύσκολο από το να συμφωνήσουμε στο δρόμο που πρέπει να επιλέξουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη παρακολουθώντας τις συνεντεύξεις σας το τελευταίο διάστημα βλέπω ότι έχετε μια ανάγκη να απολογηθείτε για το παρελθόν σας. Γιατί;
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι δεν έχω καμία ανάγκη να απολογηθώ για το παρελθόν. Όταν ερωτώμαι απαντώ, καμία ανάγκη δεν έχω. Νοιώθω ότι βεβαίως έχω ένα κομμάτι της ευθύνης, δηλαδή οι πολιτικοί που υπηρετήσαμε, αλλά αν με ρωτάτε προσωπικά μπορώ ειλικρινά να σας πω ότι είμαι περήφανη και για τη δουλειά που έκανα στην Ευρυτανία όταν εφαρμόστηκε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ευρυτανίας και για τη δουλειά που έκανα στο Δήμο Αθηναίων που εν πάση περιπτώσει ο Δήμος Αθηναίων ήταν Moddy’s A2 όταν τον παρέδωσα, ενώ όταν τον πήρα ήταν υποθηκευμένος και στο Υπουργείο Εξωτερικών για τη δουλειά την οποία κάναμε. Όχι προσωπικά δε νοιώθω κάτι τέτοιο, νοιώθω όμως και αυτό πρέπει να το πω, ότι ως μέρος του παλιού πολιτικού συστήματος θα έπρεπε να είχαμε κάνει αυτές τις συγκρούσεις πολύ πιο νωρίς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα..
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να σας πω και κάτι άλλο τώρα, το οποίο θεωρώ δείγμα γιατί δεν έχει αλλάξει η νοοτροπία. Είναι αδιανόητο κύριοι την ώρα που κόβουμε τα λεφτά των συνταξιούχων, την ώρα που κόβουμε τα λεφτά των μισθωτών, την ώρα που αυξάνεται η ανεργία να βγαίνει απόφαση χθες αύξησης των χρημάτων των κομμάτων. Είναι αδιανόητο. Είναι αδιανόητο ότι γίνεται δώρο παραδείγματος χάρη στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία 9 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την απόφαση την προηγούμενη. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα, αυτά δείχνουν ότι το πολιτικό σύστημα δεν έμαθε τίποτα από τα λάθη του, τίποτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, είναι προτιμότερο πάντως τα κόμματα να χρηματοδοτούνται λέει κάποιος από το κράτος, παρά να χρηματοδοτούνται όπως είδαμε μέχρι τώρα από τη SIEMENS.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αν χρηματοδοτούνται από τη SIEMENS ή αν χρηματοδοτούνται από το κράτος, είναι μία πολύ μεγάλη διαφορά, μπορούν να χρηματοδοτηθούν όμως από τα απλά μέλη τους με απόλυτη διαφάνεια. Ας βάλουμε κάτω λοιπόν πως χρηματοδοτούνται τα κόμματα, πόσο διαφανής είναι η διαδικασία. Είναι σωστή η άποψη που έχω ακούσει, πάρα πολύ σωστή που λέει μέσω τραπεζικών λογαριασμών, έτσι ώστε να μπορείς να παρακολουθήσεις την κίνηση του κόμματος. Θέλεις κύριε να ενισχύσεις ένα κόμμα, πήγαινε δώσε μια ταχυδρομική επιταγή ή βάλε 20 ευρώ στην τράπεζα, για να ξέρεις ότι ο κύριος τάδε έδωσε 20 ευρώ στο κόμμα, απολύτως θεμιτό και απολύτως σωστό.
Αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό στα καλά καθούμενα μέσα στη ντάλα Καλοκαίρι αποφασίζεις ότι αυξάνεις τις επιδοτήσεις των κομμάτων, γιατί; Για σχέσεις πολυτελείας και για συμπόσια τέλος πάντων τα οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι το πρώτο ζητούμενο στην ελληνική κοινωνία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Μετά από την κουβέντα που κάναμε με την κα Μπακογιάννη είναι ζήτημα μόνο καλών προθέσεων στην πολιτική για να υπάρξουν συνεργασίες και τα λοιπά; Δεν υπάρχουν διαχωρισμοί, δηλαδή δε λέω δεξιός-αριστερός που αυτά μπορεί κάποιος να τα συζητήσει, αλλά υπάρχουν πολιτικές που οι πολιτικές εφαρμόζονται. Εσείς το έχετε δει και είστε έμπειρη Πολιτικός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για να συμπληρώσω, εγώ θα ήθελα να ακούσω από την κα Μπακογιάννη, αν θέλετε κι εσείς κα Μπακογιάννη, ποιος είναι ο χώρος στον οποίο στοχεύετε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι κι εγώ δεν το κατάλαβα κα Μπακογιάννη αυτό.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τι εννοείτε ποιος είναι ο χώρος;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο πολιτικός χώρος.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο χώρος είναι το κέντρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε το κέντρο, γιατί είχαμε μια κουβέντα προχτές με τον κ. Λαφαζάνη, ο οποίος μου λέει "αν είσαι κεντροαριστερός πάει καλά, αν είσαι κεντροδεξιός άστα να πάνε στο διάολο", έτσι ακριβώς ήταν η φράση του.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, τώρα δε σημαίνει ότι εγώ συμφωνώ με τον κ. Λαφαζάνη..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, όχι, θέλουμε να πούμε ότι ο καθένας το κέντρο το βλέπει διαφορετικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς και το ορίζει όπως θέλει.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το κέντρο είναι μια παλιά έννοια που δεν είναι δόκιμη στη σύγχρονη πολιτική ορολογία. Το λέω απλώς για λόγους πολιτικού λόγου, έτσι; Κεντροδεξιός, κεντροαριστερός, καθαρός κεντρώος ουσιαστικά ποιος είναι; Είναι ο άνθρωπος ο οποίος είναι ανοιχτός, ο οποίος δεν έχει κωλύματα δογματικά, ο οποίος αναζητά την αποτελεσματικότητα, τη ρεαλιστική λύση και κυρίως με μία τελείως διαφορετική λογική κοινωνικής προστασίας.
Ποια είναι η διαφορετική λογική κοινωνικής προστασίας; Εγώ παραδείγματος χάρη αλλά και διάφοροι άνθρωποι πανευρωπαϊκά πιστεύουν ότι αυτό το 20% της ελληνικής κοινωνίας που ζει κάτω από το όριο της φτώχιας που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο είναι οι αδικημένοι της ελληνικής κοινωνίας, χρήζουν στοχευμένης προστασίας. Δεν μπορώ δηλαδή να δεχθώ ότι ο πλούσιος πολύτεκνος που έχει πέντε παιδιά θα παίρνει το ίδιο επίδομα με τον πολύτεκνο ο οποίος έχει πέντε παιδιά και δεν έχει εισόδημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, αυτό είναι κατανοητό.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, αυτά τα πολύ απλά πράγματα όμως δεν είναι τόσο κατανοητά, γιατί για πολλά χρόνια κυριάρχησε η λογική η σοσιαλιστική της απόλυτης ισοπέδωσης και λόγω γραφειοκρατίας και αδυναμίας του κράτους να ελέγξει και τα λοιπά. Λέγανε πολύτεκνοι όλοι παίρνετε, ξέρω΄ γω ανεξαρτήτως εισοδήματος έδινε μία κοινωνική βοήθεια το κράτος, την έπαιρναν όλοι. Το αποτέλεσμα: Είμαστε ψηλά στις δαπάνες τις κοινωνικές και οι τελευταίοι στην αποτελεσματικότητα της δαπάνης. Δηλαδή δίνουμε λεφτά και δεν πιάνουν τόπο. Θα σας πω ένα άλλο παράδειγμα, σήμερα θα κλείσουν όλοι οι παιδικοί σταθμοί στην Ελλάδα, όχι οι δημοτικοί, οι τέως κρατικοί. Αν δεν κλείσουν όλοι θα κλείσει το 80%, την ώρα που η εργαζόμενη γυναίκα εάν κάτι χρειάζεται είναι παιδικούς σταθμούς. Και αυτό το οποίο μπορεί να είναι τεράστιο θέμα για πάρα πολλές μανάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα, δεν το αναφέρει κανείς. Θα καταθέσω μια ερώτηση στη Βουλή να δω αν θα μου απαντήσει κανένας, τι θα γίνουν αυτές οι γυναίκες χωρίς παιδικούς σταθμούς; Από τη μία μεριά το φάσμα της ανεργίας κι από την άλλη μεριά αν έχουν δουλειά να μην μπορούν να αφήσουν το παιδί τους, με συγχωρείτε πάρα πολύ αυτό δεν είναι κράτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, κα Μπακογιάννη να σας ευχαριστήσουμε κι όπως λένε και στους χειμερινούς κινηματογράφους ραντεβού το Σεπτέμβρη με ταινίες πρώτης προβολής.
Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να είστε καλά, καλό Καλοκαίρι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά κι εσείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου