ποιος ακούει ότι η μια μόνη καμπάνα δεν ακούει παρά έναν ήχο

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

159 ΝΑΙ απέναντι σε δέκα εκατομμύρια ΟΧΙ

Γιώργος Λυκουρέντζος

Παλικάρια των διαρροών στα ΜΜΕ, των ψεύτικων υποσχέσεων στους ψηφοφόρους τους και επαναστάτες στα λόγια αποδείχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αφού παρά τις… απειλές τους το ασφαλιστικό και τα εργασιακά του Ανδρέα Λοβέρδου είναι από προχθές το βράδυ νόμος του κράτους με τη θετική ψήφο και των 157 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και των δύο πρώην γαλάζιων Ντ. Μπακογιάννη και Κ. Κιλτίδη. 159 ΝΑΙ απέναντι σε δέκα εκατομμύρια Ελλήνων που φώναζαν ΟΧΙ.

Καμία διαρροή όμως ούτε στην κατ’ άρθρον ψηφοφορία, αφού και εκεί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασαν εύκολα την… κρίση της ιδεολογικής τους ταυτότητας και ψήφισαν ΝΑΙ σε όλα τα άρθρα, ακόμα και στα πιο επαχθή, όπως οι ρυθμίσεις για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων, τα όρια ηλικία και η περικοπή 13ης και 14ης σύνταξης, η απελευθέρωση των απολύσεων και οι αποζημιώσεις.

Κυνική ομολογία Κουρουμπλή

Ο πλέον «ύποπτος» μάλιστα για καταψήφιση βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλής εκφράζοντας προφανώς όλους τους διαφωνούντες δικαιολόγησε τη θετική του ψήφο ομολογώντας κυνικά ότι το έκανε για λόγους κομματικής πειθαρχίας. «Έδωσα την ψήφο μου γιατί δεν ήθελα να θεωρηθεί από κανέναν ότι μπορούσα να είμαι η αιτία ώστε να υπάρξει πρόβλημα αποδυνάμωσης της ισχύος της κυβέρνησης, όχι όμως γιατί έχω πειστεί από πάρα πολλές διατάξεις» επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής.

Επί της αρχής το σχέδιο νόμου ψηφίσθηκε το βράδυ της Τετάρτης λαμβάνοντας 159 ψήφους «ΥΠΕΡ» έναντι 137 «ΚΑΤΑ» και 2 «ΠΑΡΩΝ» (Β. Οικονόμου και Γ. Δημαράς).

Στην κατ’ άρθρον ψηφοφορία, ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία για 14 διαφορετικά άρθρα, με τρεις διαφορετικές αιτήσεις, από τη Ν.Δ., το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ.

Η Νέα Δημοκρατία επέμεινε σε επτά άρθρα που αφορούσαν ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις και «καίνε» την κοινωνία. Συγκεκριμένα, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία και φυσικά καταψήφισε όλα τα άρθρα που αφορούσαν στη βασική και την αναλογική σύνταξη, τα όρια ηλικία συνταξιοδότησης, την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τέλος τις ρυθμίσεις όλων των θεμάτων για τα εργασιακά, όπως τα πρότεινε ο κ. Λοβέρδος. Δηλαδή, απελευθέρωση απολύσεων, αποζημιώσεις, υπερωριακή απασχόληση, ρυθμίσεις για νεοεισερχομένους στην εργασία κ.λπ. Όλα, χωρίς καμία εξαίρεση, ψηφίστηκαν μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι απόλυτα συντεταγμένοι δεν καταψήφισαν ούτε ένα άρθρο. Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε μόνο άρθρα που θεώρησε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά, την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής κ.ά.

Ούτε και αυτή τη φορά πάντως, στο πιο κρίσιμο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση δεν απέφυγε τα επικοινωνιακά της παιχνίδια. Το βράδυ της Τετάρτης όταν οι κοινωνικοί εταίροι φαινόταν ότι τα βρίσκουν για το θέμα της διαιτησίας στο βήμα ανέβηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. «Δεν πρόκειται να ψηφίσω το άρθρο για τη διαιτησία αν δεν το αλλάξετε» διαμήνυσε τον Ανδρέα Λοβέρδο. Έδωσε έτσι την καλύτερη πάσα στον πρωθυπουργό, ο οποίος ανέβηκε αμέσως μετά στο βήμα και έδωσε πρόγευση αλλαγής. Έτσι λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός Εργασίας βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει το Σώμα ότι οι εταίροι τα βρήκαν –σ.σ ακόμα και χθες πάντως η ΓΣΕΕ έλεγε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία- και το άρθρο αποσύρεται και τροποποιείται. Η… τέλεια σκηνοθεσία.

Ενώ όλοι οι αντιδρώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πάντως ανέμεναν, όπως έλεγαν, το όραμα που θα τους έδινε η ομιλία του πρωθυπουργού, αυτός τους… απογοήτευσε. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε γενικά και αόριστα για την ανάγκη αλλαγής ενός συστήματος που έχει καταρρεύσει και επιτέθηκε ξανά στη Ν.Δ. επειδή ως κυβέρνηση δεν έπραξε όσα εξαγγέλλει σήμερα.

Έχοντας προφανώς πληροφορηθεί όμως ότι δεν πρόκειται ούτως ή άλλως να υπάρξει ούτε ένας αντάρτης ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε εκ του ασφαλούς να τονίσει πως «τo ερώτημα εάν η θετική ψήφος στο νομοσχέδιο αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι λάθος». Χρύσωσε μάλιστα το χάπι σε όσους διατύπωναν διαφωνίες εξαίροντας «τις αναφορές και τις παρατηρήσεις των βουλευτών, τόσο της πλειοψηφίας όσο και αντιπολίτευσης».

Χωρίς να αποδείξει πάντως το πώς, ο πρωθυπουργός προέβη σε προσωπική δέσμευση εγγύησης βελτίωσης των όρων του Ασφαλιστικού, με την έξοδο από την κρίση. «Όταν η οικονομία μας σταθεί στα πόδια της, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συντάξεις και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες. Ρητά προβλέπουμε την αναπροσαρμογή του επιδόματος των 800 ευρώ. Εγγυώμαι προσωπικά πως αυτό θα γίνει όταν ξεπεράσουμε την κρίση» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ασφαλιστικού

Σύντομα πάντως θα πρέπει να αναμένεται και η πρόταση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία ειδική μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για το ασφαλιστικό που στόχο θα έχει να παρακολουθεί αποκλειστικά τα θέμα της βιωσιμότητας και της πορείας του συστήματος. Η εξαγγελία έγινε από τα γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή και έτυχε θετικής αποδοχής από τη Νέα Δημοκρατία. « Θετική η πρότασή σας, αρκεί η κυβέρνηση να ακούει τις προτάσεις των επιτροπών και όλων των βουλευτών και να μη γίνονται προτάσεις που θα μένουν στα συρτάρια» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος. Θετικός έδειξε και ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου